Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 22 iulie 2016

Identificarea zonelor urbane marginalizate la nivelul Municipiului Reșița

Primăria Municipiului Resita organizează, în data de 26.07.2016, cu începere de la ora 10.00, în sala de ședințe de la parterul clădirii situată în Piaţa 1 Decembrie 1918, nr.1A, o întâlnire de lucru ce va avea ca temă de discuție demararea constituirii GAL-ului şi identificarea zonelor urbane marginalizate la nivelul Municipiului Reșița, ca parte din Activitatea cadru I - Animare parteneri sociali și înființarea de noi GAL-uri, în cadrul Programului Operaţional Capital Uman 2014-2020, Axa prioritară 5 Dezvoltare locală plasată sub responsabilitatea comunității.
 Obiectivul specific este reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială din comunitățile marginalizate (roma și non-roma) din orașe cu peste 20.000 locuitori, cu accent pe cele cu populație aparținând minorității roma, prin implementarea de măsuri/ operațiuni integrate în contextul mecanismului de DLRC.
Solicitanții eligibili sunt autoritățile locale cu responsabilități în domeniul prevenirii și combaterii marginalizării sociale în parteneriat cu actorii sociali relevanți/GAL, GAL-uri și furnizori de servicii sociale acreditați în condițiile legii.
Participanţii la întâlnire vor discuta etapele necesare de realizat în vederea depunerii unui astfel de proiect care să dezvolte strategii şi servicii pentru îmbunătăţirea capacitatii de reacţie şi responsabilizare faţă de comunităţile de romi marginalizate.
În cadrul acestei intâlniri se vor aborda şi aspecte referitoare la activităţile în care va/vor fi implicat/implicați partenerul/partenerii și anume:
 - animare/facilitare comunitară;
- demarare înfiinţare Grup de Acțiune Locală (GAL - parteneriat public-privat bazat pe acordul între reprezentanți ai sectorului public (primării, consilii județene, etc), sectorului privat (operatori economici, cooperative, furnizori de servicii, instituții de credit, etc.) și ai societății civile (asociații, inclusiv asociații de locatari, fundații, unități de cult, persoane fizice, etc.). (GAL se va organiza juridic în conformitate cu prevederile OG nr. 26/2000 cu privire la asociații și fundații, aprobată prin Legea 246/2005);
-  întâlniri/reuniuni/grupuri de lucru/focus grupuri;
- formare/perfecționare în domeniile vizate de Strategia de Dezvoltare Locală/Dezvoltarea Localaă Plasată sub responsabilitatea Comunității;
-  sondaj (sau recensământ);
-  cercetări pe teren;
-  demarcarea zonei marginalizate;
-  elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală şi a listei de operaţiuni.  



Cabinet Primar

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu