Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 15 iulie 2016

Principesa Moștenitoare și Principele Radu, primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul buletin de presă:  

Principesa Moștenitoare și Principele Radu,
primiți de Regina Elisabeta a II-a la Palatul Buckingham

În zilele de 12-15 iulie 2016, Altețele Lor Regale Principesa Moștenitoare Margareta și Principele Radu au efectuat o vizită oficială în Marea Britanie.

A fost a opta vizită publică peste hotare a Familiei Regale a României în anul 2016. În luna aprilie, Principele Radu a vizitat Republica Turcia și apoi Republica Moldova, în aprilie-mai Principesa Moștenitoare și Principele Radu au vizitat Regatul Suediei, în luna mai Principesa Maria a vizitat Republica Moldova, în luna iunie, Principesa Moştenitoare s-a aflat într-o vizită în Elveţia, iar Principele Radu a efectuat o vizită în Regatul Belgiei. În luna iulie, Principesa Maria a vizitat Bulgaria.

Joi, 14 iulie, Principesa Moștenitoare și Principele Radu au fost primiți, la Palatul Buckingham, de către Majestatea Sa Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord. Întâlnirea cu Majestatea Sa Regina a avut un caracter privat.

Marți, 12 iulie, Principesa Moștenitoare Margareta a vizitat sediul Crucii Roșii Britanice unde a avut o întrevedere cu reprezentanți ai conducerii organizației naționale. La întâlnire au fost discutate proiectele globale ale organizației, precum și cooperarea dintre societățile naționale britanică și română.

Miercuri, 13 iulie, Principesa Moștenitoare a susținut, la Institutul Cultural Român din Londra, conferința „Coroana şi România modernă”, cu ocazia jubileului de 150 de ani al Coroanei Române. Evenimentul a avut loc în prezența unui mare număr de participanți, membri ai Parlamentului britanic, reprezentanți ai societății civile din Marea Britanie și membri ai comunității românești.

În deschiderea conferinței, au luat cuvântul E.S. dl. Dan Mihalache, Ambasadorul României la Londra, dl. Andrew Popper, Şeful Onorific al Casei Majestăţii Sale Regelui Mihai I al României și dl. Dorian Branea, directorul ICR Londra.

Cu aceeași ocazie, în Galeria Institutului londonez, a avut loc vernisajul expoziţiei de fotografie „Casa Regală a României în imagini”, realizată de artistul fotograf Daniel Angelescu.

De asemenea, librăria „Cărţi Româneşti” din Londra a amenajat un stand care a cuprins volume cu tematică regală. Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe oferite de Principesa Moștenitoare.

Vineri, 15 iulie, în ultima zi a vizitei, Principesa Moștenitoare și Principele Radu se întâlnesc cu Altețele Lor Regale Principele Edward și Contesa de Wessex. Principesa Moștenitoare și Principele Edward vor discuta despre proiectele fundației “Duke of Edinburgh Award”, care funcționează în România sub patronajul Principesei Moștenitoare Margareta. Principele Edward și Contesa de Wessex reprezintă fundația “Duke of Edinburgh Award” în Marea Britanie și în întreaga lume.

Principele Radu și Principele Edward vor aborda subiecte legate de mișcarea paralimpică în Marea Britanie și România. Principele Edward este Patronul Regal al Comitetului Paralimpic britanic, iar Principele Radu a acordat de curând Înaltul Patronaj Comitetului Național Paralimpic România.

În cursul vizitei, Principele Radu a avut întrevederi legate de mișcarea Invictus Games, susținând participarea sportivilor români la Jocurile Mondiale Invictus de la Toronto, în anul 2017. Alteța Sa Regală a acceptat să ofere Înaltul Patronaj Asociației Voluntarilor Invictus România.

În cursul vizitei oficiale la Londra, Familia Regală a mai avut întâlniri cu reprezentanți ai mediului economic, diplomatic, precum și cu personalități ale societății civile.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu