Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 17 iulie 2016

Discutii despre un Inspectorat Școlar Regional

Rectorul UVT, Marilen Pirtea: „Se impune să analizăm cu onestitate ce se întâmplă în preuniversitar. Dacă actuala structură nu reușește să ducă Timișul în primele zece județe ca rată de promovare, poate este momentul să începem să discutăm despre un Inspectorat Școlar Regional”
Rezultatele Bacalaureatului din acest an trag din nou un semnal de alarmă pentru învățământul timișean. Procentul de promovare a examenului de Bacalaureat în județul
Timiș este de 63.25%, cu 0.3% mai puțin decât media națională. Cu aceste rezultate, Timișul nu reușește să se înscrie în topul primelor 10 județe cu cel mai ridicat procent de promovare, top condus de Cluj, unde acesta este de 83.32%.
Rectorul UVT, Marilen Pirtea, atrage atenția asupra efectelor negative pe care fenomenul le are atât asupra tinerilor timișeeni, a parcursului lor universitar și profesional, cât și asupra dezvoltării regiunii noastre. Județul Cluj a ajuns la performanța de a avea cea mai mare rată de promovare în urma punerii în practică a unei strategii în care Inspectoratul Școlar Județean și-a asumat un rol activ. Rectorul UVT subliniază o dimensiune cheie a acestei strategii, cea a colaborării apropiate dintre școală și administrația publică. Inspectoratul Școlar Cluj a efectuat 400 de controale în liceele cu rezultate slabe la Bacalaureat în 2016, măsură stabilită, de altfel, la nivel local, nu central. Strategia a constat în controale în punctele slabe, în stimularea colaborării între liceele bune și cele slabe și în responsabilizarea familiilor.
Întrucât studenții universităților timișorene vin din întreaga regiune vestică a României, Marilen Pirtea se întreabă în ce măsură ar fi necesară restructurarea inspectoratelor județene și înlocuirea lor cu o structură regională. O astfel de structură ar putea să ofere o abordare integrată a soluțiilor de creștere a promovării pe mai multe județe, ceea ce ar fi în beneficiul întregii regiuni și în special al județului Timiș, unde este concentrată componenta cea mai competitivă a economiei regiunii.
În continuarea propunerii făcute, Rectorul UVT lansează o invitație către Primăria Municipiului Timișoara, către universitățile timișorene și către Inspectoratele Școlare Județene din regiune la o sesiune de lucru în cadrul căreia să se identifice împreună soluțiile regionale pentru creșterea capacității învățământului liceal.
“Universitatea de Vest și-a asumat misiunea de a contribui activ la dezvoltarea regiunii. Ne dorim ca după sesiunea a doua a bacalaureatului, când putem trage concluziile finale, să ne așezăm la discuții cu principalii actori: universitățile timișorene, inspectoratele școlare județene, și mai ales Primăria Municipiului Timișoara. Atractivitatea învățământului superior timișorean este strâns legată de brandul orașului Timișoara, de aceea Primăria este un jucător cheie. Universitatea de Vest din Timișoara va mobiliza expertiza și mijloacele logistice de care dispune, pentru a creiona o strategie de creștere a ratei de promovare a bacalaureatului și a atractivității universităților timișorene.”


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu