Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 6 iulie 2016

Consultare publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”

București, 5 iulie 2016: Astăzi, la Palatul Parlamentului a avut loc evenimentul de lansare în consultare publică a documentului strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă”, eveniment organizat de Guvernul României, prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, sub Înaltul patronaj al Președintelui României Klaus Iohannis și cu sprijinul Academiei Române și al Băncii Naționale a României.


Au participat Președintele României, E.S. Klaus Iohannis, Prim-Ministrul Dacian Cioloş, Viceprim-ministrul Costin Borc, Ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Guvernatorul Bancii Naționale a României, Mugur Isărescu, Președintele Academiei Române, Ionel Valentin Vlad, Economistul-Șef al Bancii Naționale a României, Valentin Lazea, Gheorghe Zaman, Membru corespondent al Academiei Română, Cristiana Pașca Palmer, Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor și Vasile Iuga, Senior Advisor PwC, moderatorul independent al sesiunilor ulterioare de consultare.

Cu această ocazie, Klaus Iohannis, Președintele României, a precizat, în intervenția sa, că: ”Am agreat deja, în cadrul consultărilor de ieri cu liderii partidelor politice, cu Guvernul și BNR, că este mai oportun ca niciodată, la aproape un deceniu de prezență în Uniunea Europeană, să lucrăm la un proiect de țară post-aderare, prin care să definim ambițiile de progres ale României în cadrul construcției europene. 

Cota unică trebuie păstrată, nu doar pentru a spori atragerea de investiții străine, ci pentru a susține și capitalul românesc. Avem nevoie de politici pro-piață, care să încurajeze capitalul românesc, pentru ca întreprinzătorii români să consolideze clasa de mijloc și să devină vector de schimbare.    

Trebuie să regândim profund relația dintre stat și cetățean: a fi cetățean nu înseamnă a avea doar obligații fiscale către stat, ci a avea și dreptul legitim de a pretinde de la stat corectitudine, tratament egal, eficiență și chibzuință în cheltuirea banului public, adică bună guvernare.

Avem nevoie de o economie sănătoasă, care să nu stea un an în exporturi, un alt an în consum, şi altădată în diverse alocări bugetare motivate electoral. Ca dovadă de responsabilitate, trebuie să gândim politicile economice dincolo de orizontul ciclurilor electorale.

La nivel guvernamental, însă, este prioritară întărirea capacității administrative în privința investițiilor publice, a căror execuție bugetară a fost, în ultimii ani, nefiresc de precară. Totodată, trebuie să recuperăm restanțele în materie de accesare a fondurilor europene, adică să normalizăm suportul financiar european.

Sunt ferm convins că merită să acordăm o atenție specială agriculturii și fermierilor români. În ultimii 20 de ani, ponderea agriculturii în PIB a scăzut continuu, de la circa 18% în 1995 la 4-5% în ultimii ani. Avem un potențial agricol imens, dar agricultura noastră este încă la discreția condițiilor meteo. Deși spunem că am încheiat tranziția la economia de piață, regimul de proprietate funciară este încă un șantier, care se mișcă lent, care nu și-a găsit direcția indiferent de cei care s-au succedat la guvernare. ”

De asemenea, și Prim-Ministrul Dacian Cioloș  a apreciat importanța acestui demers, declarând că: ”Proiectul lansat astăzi este despre viitorul României, despre România în care vrem să trăim. Dezvoltat cu implicarea cetățenilor, a mediului economic și politic, proiectul "România Competitivă” va arăta un drum de urmat pentru o economie durabilă, care să valorifice potențialul real al României. Este un proiect cu atât mai necesar, cu cât în noul context european, strategiile noastre trebuie calibrate pentru a răspunde provocărilor, dar și oportunităților, în timp real. România are nevoie să-și definească o linie de parcurs, credibilă și asumată, un set de priorități de dezvoltare economică asupra cărora să existe consens politic și societal, astfel încât acestea să fie urmate dincolo de ciclurile electorale.” 

La rândul său, Viceprim-Ministrul Costin Borc, ministrul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, care a și moderat evenimentul, a apreciat în intervenția sa activitatea depusa, împreuna cu partenerii de dialog, pentru realizarea documentului prin care : ”Ne dorim niște schimbări care să ne facă să vrem să trăim, să muncim și să ne întoarcem în România. Toate măsurile din documentul ”Romania competitivă” converg către o idee comună : Încurajarea producției oriunde în România - concept care implică nu doar crearea tuturor condițiilor necesare care țin de infrastructura critică, precum educație, sănătate, energie, transport, comunicații, ci și un alt mod de a ne raporta la dezvoltarea economică.

Calitatea unei viziuni și a unui proces transformațional este atât de bună pe cât de bine este înțeleasă și acceptată de cât mai mulți parteneri și de cât de clare și realiste sunt mâsurile și planurile de acțiune care o acompaniază.

În lunile care au trecut am direcționat efortul nostru in aceste două direcții. Pe de-o parte, am discutat cu ministerele 16 fise cu măsuri, calendar și buget specific, iar în ceea ce privește pregătirea unui consens, am discutat întregul document atât cu Președinția României, cu Banca Națională, cât și cu Academia Română.

Documentul pe care vi-l propunem astăzi este o sinteza unui proces de colaborare inter-instituțională și sperăm ca în urma discuțiilor și consultărilor ce vor avea loc să servească drept fundament unei viziuni economice care să asigure dezvoltarea și prosperitatea României.”

Documentul strategic: „România competitivă: un proiect pentru o creștere economică sustenabilă” poate fi studiat accesând link-ul :



Biroul de Presă al Ministerului Economiei,
Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu