Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 11 februarie 2015

DIDACTICA 2015 SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE EDIŢIA V

MINISTERUL EDUCAŢIEI ŞI CERCETĂRII   ŞTIINŢIFICE                       
INSPECTORATUL ŞCOLAR AL JUDEŢULUI CARAŞ-SEVERIN
CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ-SEVERIN
SIMPOZIONUL  INTERNAŢIONAL
DE COMUNICĂRI ŞTIINŢIFICE
EDIŢIA V
Creativitate şi inovaţie în  învăţământ

ORGANIZATOR :    

 ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR.9 REŞIŢA CARAŞ-SEVERIN
PARTENERI
INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN CARAŞ-SEVERIN
Inspector Şcolar General, PrOFESOR-DOCTOR GRINDEANU NICOLAE
UNIVERSITATEA EFTIMIE MURGU RESITA CARAŞ-SEVERIN
RECTOR, PROF. UNIV. DR. ING. DOINA FRUNZĂVERDE
CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ-SEVERIN
DIRECTOR, PROF. TUDOR DEACONU
ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ DE ŞTIINŢE DIN ROMÂNIA
PREŞEDINTE,  DR. CRISTINA TANC
CENTRUL ŞCOLAR PENTRU EDUCAŢIE INCLUZIVĂ „PRIMĂVARA“
DIRECTOR, PSIHOLOG MIHAELA MAZERA
ORGANIZAŢIA „SALVATI COPIII“ FILIALA RESITA
PREŞEDINTE,  MĂRIUŢA SIMIONESCU
INVITAT SPECIAL: PROF. DR. REINHARD FOSSMEIER, PROFESOR LA ACADEMIA INTERNAŢIONALĂ DE ŞTIINŢE DIN SAN MARINO
“Schimbarea este legea vieţii. Acei care
privesc numai în trecut sau în prezent, în mod
sigur vor pierde viitorul”.
/John Kennedy



Secţiuni
1.      UTILIZAREA UNOR METODOLOGII DE PREDARE –ÎNVĂŢARE – EVALUARE CENTRATE PE ELEV;
2.      Diferenţierea curriculumului, atât pentru copiii cu CES-dizabilităţi, cât şi pentru cei cu potenţial de învăţare ridicat;
3.      COMPETENŢE ALE PROFESORILOR DIN PERSPECTIVA EDUCAŢIEI PENTRU CETĂŢENIE ACTIVĂ;
4.      MANAGEMENTUL ŞI ASIGURAREA CALITĂŢII.
5.      INOVAŢII ÎN EDUCAŢIE, SOFT-URI EDUCAŢIONALE PROPRII, REVISTE ŞCOLARE, AUXILIARE  DIDACTICE
Comisia de organizare
DIRECTOR, PROF. CARMEN BORTIŞ, DIRECTOR ADJUNCT, PROF. LAURA CIUREA, CONSILIER EDUCATIV, PROFESOR, ION TUŢĂ, PROF. METODIST IRINA AVRAMESCU, PROF. MAXIM ADAMESCU, PROF. COSTA MOATĂR, SECRETAR, PETZAK ANCA.
Comitet de onoare:
Inspector Şcolar General, Prof. DR. GRINDEANU NICOLAE, Inspector Şcolar General Adjunct, Prof. DR. sUSOI PAUL MIHAI, Inspector Şcolar General Adjunct, Prof. VESA RODICA, Inspector Şcolar General Adjunct BASARAB MIHAELA AUGUSTINA, Director Casa Corpului Didactic, Prof. TUDOR DEACONU, Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Ştiinţe  din România,  Dr. CRISTINA TANC,  Lector univ. dr. Sara Konnerth, UNIVERSITATEA LUCIAN BLAGA SIBIU,  Director CENTRUL ŞCOLAR PENTRU EDUCAŢIE INCLUZIVĂ PRIMĂVARA, PROF. MIHAELAMAZERA, PREŞEDINTE ORGANIZAŢIA „SALVAŢI COPIII” FILIALA CARAŞ – SEVERIN, PROF. MĂRIUŢA SIMIONESCU     
Comitetul ştiinţific:
DIRECTOR, PROF. CARMEN BORTIŞ, inspector şcolar de specialitate, prof. rof claudia, PROF. METODIST IRINA AVRAMESCU,  PROF. VASILE CHIŞ, PROF. METODIST MIHAELA HOPOTĂ, PROF. COSTA MOATĂR.

Comitetul tehnic:
consilier educativ, PROF. IOAN TUŢĂ, PROF. MAXIM ADAMESCU, PROF. COSTA MOATĂR, SECRETAR ANCA PETZAK, BIBLIOTECAR CODILEAN CORINA

COORDONATORII LUCRĂRILOR PE SECŢIUNI
SECŢIUNEA 1
UTILIZAREA UNOR METODOLOGII DE PREDARE –ÎNVĂŢARE – EVALUARE CENTRATE PE ELEV
1A.  ÎNVĂŢĂMÂNT PRIMAR
COORDONATOR: PROF. MOATĂR COSTA
MODERATOR: PROF. METODIST GRINDEANU VICTOR
1B. ÎNVĂŢĂMÂNT GIMNAZIAL ŞI LICEAL
COORDONATOR: PROF. CHIŞ VASILE
MODERATOR: PROF. SASU FELICIA
SECŢIUNEA 2
Diferenţierea curriculumului, atât pentru copiii cu CES-dizabilităţi, cât şi pentru cei cu potenţial de învăţare ridicat
 COORDONATOR: PROF. rof claudia
MODERATOR: PROF. BELCI IOAN
SECŢIUNEA 3
COMPETENŢE ALE PROFESORILOR DIN PERSPECTIVA EDUCAŢIEI PENTRU CETĂŢENIE;
COORDONATOR: PROF. BORTIŞ CARMEN
MODERATOR: PROF. VOICĂ DORU
SECŢIUNEA 4
MANAGEMENTUL ŞI ASIGURAREA CALITĂŢII
COORDONATOR: PROF. AVRAMESCU IRINA
MODERATOR: PROF. BRATUIANU RALUCA
SECŢIUNEA 5
INOVAŢII ÎN EDUCAŢIE, SOFT-URI EDUCAŢIONALE PROPRII, REVISTE ŞCOLARE, AUXILIARE  DIDACTICE
COORDONATOR: PROF. HOPOTĂ MIHAELA
MODERATOR: PROF. GOSTA DANA





Argument
Conducerea  şi colectivul Şcolii Gimnaziale Nr. 9 Reşiţa, Caraş-Severin vă comunică intenţia de a organiza, în zilua de 28 martie 2015, Simpozionul Internaţional „CREATIVITATE ŞI INOVAŢIE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT” cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin şi al Casei Corpului Didactic Caraş-Severin. Anul acesta simpozionul se aliniază temei impuls propuse de Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Casa Corpului Didactic Caraş-Severin în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” Reșița, sprijinite de Consiliul Județean Caraș-Severin în cadrul Seminarului „Didactica Internațional”, ajuns la cea de-a XXIV-a ediție, în anul 2015, „Dezvoltarea dimensiunii europene a educației prin curriculum-ul școlar”.
Scopul organizării acestui simpozion, având ca grup ţintă cadrele didactice din învăţământul preuniversitar (profesori, institutori, învăţători, educatoare din oraş, din judeţ şi din ţară), cu invitaţi locali, naţionali şi internaţionali, este acela de a oferi prilejul unor dezbateri, schimb de păreri, împărtăşirea unor experienţe cu privire la activitatea şi experienţa proprie sau să cunoască alte modalităţi de lucru în scopul performării şi dezvoltării propriului stil de muncă.
             “Schimbarea este legea vieţii. Acei care privesc numai în trecut sau în prezent, în mod sigur vor pierde viitorul”/John Kennedy
Așa cum în majoritatea țărilor Uniunii Europene, „exercițiile de viziune” asupra problemelor educației și formării profesionale, însoțite de ample dezbateri publice și de implicarea autentică a unui număr mare și variat de actori educaționali, economici și  sociali, reprezintă realități obișnuite, simpozionul nostru a rămas, din acest punct de vedere, un proiect viabil.
            În cadrul activităților ce le vom organiza la această ediție dorim să aducem în actualitate valorile formulate în documentul „Consensul european privind educația pentru dezvoltare”, din partea specialiștilor din Ministerul Educației Naționale,  din Universități, specialiști ai Institutului de Științe ale Educației, ai Institutului European din România și ai Reprezentanței Comisiei Europene în România, precum și a reprezentanților Agenției de Dezvoltare Regională VEST și ai Regiunii DKMT.
În același timp, dorim să valorificăm experiențele pozitive și exemplele de bună practică centrate pe valorile europene din domeniul educației și formării, din domeniul dezvoltării regionale echilibrate și a unei competitivități sporite la nivel local, regional, național, din perspectiva dezvoltării globale versus  dezvoltării durabile.
            Poate fiecare dintre noi a căutat răspunsul la intrebări de felul: “De ce nu pot face progrese semnificative în învăţare toţi elevii din clasă?” sau “Pot fi sprijiniţi să progreseze în învăţarea de tip şcolar elevii care învaţă mai greu?”
            Copiii care nu pot face faţă cerinţelor şcolare, cei care prezintă diverse forme şi niveluri de eşec şcolar sunt încă prea puţin cunoscuţi, acceptaţi şi abordaţi din punct de vedere psihopedagogic.
            Şcoala presupune adoptarea unei strategii de cuprindere în învăţământ a tuturor copiilor din cadrul unei comunităţi, indiferent de etnia sau mediul social din care provin şi indiferent de particularităţile acestora de dezvoltare şi învăţare.
            Plecând de la aceste recomandări , vă propunem să demonstrăm, că şcoala facilitează accesul tuturor la o educaţie de calitate prin:
•           ameliorarea şi flexibilizarea curriculum-ului;
•           utilizarea unor metodologii de predare – învăţare – evaluare centrate pe elev;
înţelegerea diferenţelor dintre elevi ca resursă pentru procesul de învăţare, nu ca o    problemă ce trebuie depăşită;
formarea competenţelor sociale prin activităţi de voluntariat care promovează cetăţenia activă;
•         aplicarea unor metode şi procedee care asigură calitatea în educaţie.


Programul de desfăşurare

         DATA: 28 MARTIE 2015
         LOCAŢIA: Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa Caraş-Severin
DERULAREA ACTIVITATILOR SIMPOZIONULUI
         Primirea participanţilor  930 - 1000.
         Festivitatea de deschidere: ora 1000
         Prezentarea lucrărilor pe secţiuni: 1030 – 1330. Fiecare autor va prezenta cele mai importante idei ale lucrării în maxim 10 minute într-o modalitate cât mai interesantă şi atrăgătoare (la alegere).
         Pauză de cafea: 13³º - 14³º.
         Prezentarea lucrărilor pe secţiuni: 1430 – 1630.
         Concluzii: 1630  - 17.
         Festivitatea de închidere: 17.
Recomandări privind redactarea lucrărilor
            Lucrările vor fi redactate conform următoarelor cerinţe:
1.      Minim 4 pagini format A4;
2.      În Microsoft Word 97-2003, cu caractere Times New Roman, cu diacritice, corp de literă 12, tehnoredactare la 1,5 rânduri;
3.      Pagina setată astfel: stânga 2,5cm; sus, jos, dreapta 2cm, fără numerotare pagină, aliniere justify.
4.      Titlul şi autorii , corp literă 14; autorii, aliniere la dreapta, la două rânduri de titlu.
5.      Conţinutul lucrării trebuie să vizeze aspecte cu un grad de interes ridicat, din tematica propusă dezbaterii, să aibă originalitate şi să cuprindă experienţe personale.
6.      Lucrările vor fi însoţite de bibliografie, precum şi de un rezumat de maxim două pagini în limba română;
7.      Lucrările pot avea 2 autori, caz în care fiecare participant va primi câte o diplomă de participare.
            Comitetul ştiinţific va alege lucrările care se subscriu temei şi calităţii simpozionului.
            Lucrările prezentate (integral sau rezumatele lor), vor fi publicate pe un CD cu ISSN.
           
            Fondurile pentru derularea simpozionului vor proveni din:
-          sponsorizări: CCD CARAŞ-SEVERIN;
-          venituri proprii: Şcoala Gimnazială Nr. 9 Reşiţa.
-          taxa de participare   30 lei (în cazul în care lucrarea are 2 autori, se va plăti taxa pentru fiecare dintre ei).


CONDIŢII DE PARTICIPARE
            Cadrele didactice interesate din învăţământul preşcolar, primar, gimnazial, liceal sau universitar precum şi cele din învăţământul special vor trimite cererea de înscriere, lucrarea, rezumatul şi dovada achitării taxei (document scanat) până la DATA DE 14 MARTIE 2015 la următoarele adrese   de e-mail:       
 SECTIUNEA 1A ( Cclul primar)  moatarcosta@yahoo.com
                           1B  ( Ciclul gimnazial)  vchis27@yahoo.com
SECŢIUNEA 2       rofclaudia@yahoo.com
 SECŢIUNEA 3     c_bortis@yahoo.com
SECŢIUNEA 4     irina_avramescu_56@yahoo.com   
SECŢIUNEA 5     mihaelahopota@yahoo.com
De asemenea pot depune cererea de înscriere, lucrarea şi rezumatul (pe suport magnetic: dischetă sau CD) precum şi taxa de participare până la data menţionată anterior la secretariatul şcolii.
Taxele vor fi achitate , prin mandat poştal pe adresa: ȘCOALA GIMNAZIALĂ NR. 9 Reşiţa, Aleea MARGHITAŞ NR 5,   cod poştal 320189, sau transfer bancar în contul  
 
RO93 RZBR 0000 0600 1741 3323  deschis la RAIFFEISEN BANK, titular cont:   PETZAK ANCA cu specificaţia „TAXĂ PARTICIPARE SIMPOZION- SECTIUNEA  – Numele autorului/autorilor lucrării”.
Pentru detalii, ne puteţi contacta la telefoanele: 0255/250742;  0355/423987  LUNI – VINERI  între orele 8 – 15 sau pe adresele de e-mail ale coordonatorilor de secţiuni.

EVALUAREA

            Fiecare autor va primi o mapă care va conţine  diploma de participare cu nr unic de inregistrare la nivelul ISJ Caraș- Severin  precum şi CD-ul publicat cu ISSN,  pentru  ca lucrarea d-voastra sa poata fi valorificată ca articol publicat in reviste de specialitate. (este mai avantajos decat punctajul ISBN= carte impartit la nr de autori = participanti)
                                                                                   



INSPECTORATUL ŞCOLAR JUDEŢEAN CARAŞ SEVERIN
CASA CORPULUI DIDACTIC CARAŞ-SEVERIN
ŞCOALA GIMNAZIALĂ NR 9 REŞIŢA

FORMULAR – CERERE PENTRU ÎNSCRIEREA LA
SIMPOZIONUL INTERNAŢIONAL
  CREATIVITATE ŞI INOVAŢIE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNT
28 MARTIE 2015
Date despre participant:
Nume: 
Prenume: 
Adresă: 
 


Localitate
Cod poştal
Judeţ: 
Telefon: 
Adresă de e-mail: 
Loc de muncă/ Unitatea şcolară

Date despre referat:
1. Tema referatului: 
2. Secţiunea
Mod de participare:        directă                      indirectă
3. Prezentarea lucrării: (precizaţi mijloacele tehnice necesare pentru prezentarea lucrării)
 

4.Taxa de participare: Am plătit taxa de participare prin:
                     Transfer bancar;      Mandat poştal;       Depunere la secretariatul şcolii
           
Notă: Prezenţa este obligatorie pentru cadrele didactice din judeţul CARAŞ SEVERIN

Un comentariu: