Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 21 februarie 2015

DOSARE PENALE

Poliţiştii de la Poliţia Oraşului Oraviţa, sub coordonarea procurorului de caz, continuă cercetările în cadrul unui dosar de cercetare penală întocmit sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de uz de armă neletală, lovire sau alte violenţe şi refuzul ori sustragerea conducatorului unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de a se supune prelevarii de mostre biologice necesare in vederea stabilirii alcoolemiei.


Iniţial Poliţia Oraşului Oraviţa a fost sesizată în noaptea de 13/14 fabruarie a.c., despre faptul că un tânăr s-a prezentat la spital cu o plagă împuşcată la nivelul feţei.
Victima, un tânăr în vârstă de 23 de ani, a declarat că în timp ce se afla în faţa unui bloc s-a întâlnit cu A.E., în vârstă de 36 de ani, care fără motiv l-ar fi împuşcat în zona feţei cu un pistol cu bile de cauciuc.
Întrucât din primele cercetări a rezultat faptul că A.E., ar fi condus un autovehicul pe drumurile publice, acesta a fost testat cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind pozitiv. Bărbatul a refuzat însă să-i fie recoltate probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei.
Sub coordonarea procurorului de caz sunt continuate cercetările pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, A.E., în data de 17 februarie a.c., a fost reţinut pentru 24 de ore şi ulterior pe numele său a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile.
Până în prezent tânărul de 23 de ani, nu a depus nicio plângere la organele judiciare, cercetările fiind demarate ca urmare a sesizării din oficiu.
·       
 
Legislaţia privind regimul armelor şi muniţiilor prevede că titularii dreptului de a purta şi folosi arme neletale, destinate pentru autoapărare, pot face uz de armă numai în poligoanele autorizate în condiţiile prezentei legi sau în caz de legitimă apărare ori (conform art. 19 din Cod penal) în stare de necesitate ( conform art. 20 din Cod penal).

    Deţinătorii de  arme de vânătoare poate face uz de arma înscrisă în permisul de armă numai asupra vânatului pentru care a fost autorizat în condiţiile Legii nr. 407/2006, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi pentru antrenament, în poligoanele autorizate în condiţiile legii. Prin excepţie de la această prevedere, armele de vânătoare pot fi folosite şi în caz de legitimă apărare(conform art. 19 din Cod penal), stare de necesitate( conform art. 20 din Cod penal) ori caz fortuit, în condiţiile legii.

Deţinătorii armelor de vânătoare pot transporta arma şi muniţia de la domiciliul sau reşedinţa acestuia la locul unde urmează să se desfăşoare vânătoarea potrivit legii în următoarele condiţii:
    - armele trebuie ţinute în toc sau husă, asigurate şi neîncărcate cu muniţie;
    - să se afle în permanenţă numai asupra sa şi să nu fie înmânată, sub nicio formă, altor persoane, cu excepţia armurierilor, intermediarilor, organelor de poliţie competente, precum şi personalului abilitat prin lege să păstreze şi să asigure securitatea temporară a armelor, la intrarea în instituţiile publice, în mijloacele de transport naval sau aerian, precum şi în alte locuri unde portul armei este interzis prin lege;
     - deţinătorul să nu se afle sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau să nu sufere de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol, în condiţiile în care poartă arma asupra sa;


     Portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, este interzis în următoarele condiţii:
    a) în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;
    b) dacă deţinătorul se află sub influenţa băuturilor alcoolice, produselor sau substanţelor stupefiante, a medicamentelor cu efecte similare acestora ori în stare avansată de oboseală sau suferă de afecţiuni temporare, de natură să genereze o stare de pericol în condiţiile în care poartă arma asupra sa

       Titularul dreptului de deţinere a unei arme letale cu destinaţia - colecţie are obligaţia să păstreze armele şi muniţiile înscrise în permisul de armă, asigurate astfel încât să nu permită accesul la ele persoanelor neautorizate, însă acesta poate fi autorizat, la cerere, de către structura de poliţie competentă în a cărei rază teritorială îşi are domiciliul sau, după caz, reşedinţa să folosească într-un poligon autorizat, în condiţiile legii, armele de vânătoare, de tir ori de colecţie.
Totodată aceştia pot folosi o armă dintre cele deţinute, menţionată în mod expres în permisul de armă, numai în locul unde se află arma deţinută sau colecţia, în caz de legitimă apărare.
Cercetări pentru furt şi reţinere
În cursul zilei de 18 februarie a.c., poliţiştii de la Poliţia Municipiului Caransebeş au reuşit identificarea a patru tineri bănuiţi că ar fi comis două furturi.
Dintr-o societate comercială situată pe strada Spitalului din Caransebeş ar fi sustras mai multe scule în valoare de aproximativ 2500 de lei, după care au pornit o autoutilitară pe care au avariat-o de gardul împrejmuitor.
Alte bunuri ar fi fost sustrase dintr-o locuinţă aflată în construcţie.
Poliţiştii i-au identificat pe O.G., S.I., C.D. şi C.C., cu vârste cuprinse între 16 şi 21 de ani. O.G., de 21 de ani a fost reţinut pentru 24 de ore şi urmează să fie prezentat instanţei de judecată cu propunere de arestare preventivă în cursul zilei de 19.02.2015.
O parte din prejudiciu a fost recuperată, însă cercetările sunt continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de furt calificat, furt în scop de folosinţă şi conducerea unui autovehicul fără permis.          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu