Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 februarie 2015

Principele Nicolae vizitează comunități locale din Republica Moldova

Biroul de Presă al Majestății Sale Regelui Mihai I este autorizat să transmită
următorul buletin:
Principele Nicolae vizitează comunități locale din Republica Moldova

Alteța Sa Regală Principele Nicolae efectuează, în perioada 18 – 24 februarie 2015, o vizită cu caracter public în Republica Moldova.

Principele Nicolae se află pentru prima oară în Republica Moldova. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală vizitează orașele Orhei, Bălți, Soroca, precum și capitala țării, municipiul Chișinău.

Miercuri, 18 februarie 2015, Alteța Sa Regală a vizitat orașul Orhei. În debutul vizitei, Principele Nicolae a avut o întrevedere cu primarul orașului, domnul Vitalie Colun.

Alteța Sa Regală a vizitat, apoi, Biserica Sfântul Cuvios Vasile de la Poiana Mărului, unde a fost primit de Preasfințitul Antonie de Orhei, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului.

Alături de Alteța Sa Regală s-au aflat primarul orașului Orhei, ambasadorul României în Republica Moldova, Excelența Sa domnul Marius Lazurcă, reprezentanți ai autorităților locale, enoriași, profesori și elevi.

Principele Nicolae a vizitat și centrul social al Asociației Umanitare „Filantropia Creștină” al bisericii din Orhei și a depus flori la crucea românească ridicată de parohie.

De asemenea, Principele Nicolae a vizitat Colegiul de Medicină din Orhei, precum și Mănăstirea Curchi.

În cadrul vizitei în Orhei, Alteța Sa Regală a avut întrevederi cu reprezentanți ai mediului de afaceri din oraș.

În finalul zilei, Principele Nicolae a avut o întâlnire cu P.S. Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești, la reședința episcopală din orașul Bălți.

Joi, 19 februarie 2015, Principele Nicolae s-a aflat în orașul Bălți. Cu această ocazie, Alteța Sa Regală s-a întâlnit cu primarul orașului, doamna Marina Covali, precum și cu reprezentanți ai autorităților locale. Principele Nicolae a vizitat, apoi, Universitatea de Stat Alecu Russo, Catedrala Sfinții Constantin și Elena, precum și Liceul Teoretic Mihai Eminescu.

Vizita Principele Nicolae în Bălți s-a încheiat la Consulatul General al României, unde Alteța Sa Regală a fost primită de domnul Mihai Baciu, consulul general al României la Bălți.

Vineri, 20 februarie 2015, Principele Nicolae a vizitat comuna Regina Maria din raionul Soroca. Aici s-a întâlnit cu primarul comunei, domnul Oleg Nastas, precum și cu președintele raionului Soroca, domnul Victor Său.

Principele Nicolae a vizitat Școala Gimnazială Regina Maria și s-a întâlnit, la căminul cultural, atât cu localnici, cât și cu reprezentanți ai autorităților locale.

În continuare, Alteța Sa Regală a vizitat orașul Soroca. Principele Nicolae a avut o întrevedere, la sediul Consiliului Raional Soroca, cu domnul primar Mihail Grabciuc și cu reprezentanți ai autorităților locale.

Principele Nicolae a vizitat, apoi, Cetatea Soroca și Liceul Constantin Stere din oraș.

Sâmbătă, 21 februarie 2015, Alteța Sa Regală a început vizita în municipiul Chișinău. Principele Nicolae a avut întrevederi cu reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai societății civile și personalități ale vieții culturale din Republica Moldova.

Alteța Sa Regală a vizitat Crama Cricova din Chișinău, iar, în finalul zilei, a luat parte la spectacolul „Familia Tot” care a avut loc la Teatrul Mihai Eminescu.

Principele Nicolae va lua parte, duminică, 22 februarie 2015, la evenimentul de lansare a volumului „Drumul spre casă. Filip Lucian Iorga în dialog cu Principele Nicolae al României”, apărut la Curtea Veche Publishing, care va avea loc la Librăria din Centru din municipiul Chișinău. Alături de Alteța Sa Regală se va afla primarul muncipiului Chișinău, domnul Dorin Chirtoacă. 

În continuarea vizitei, Principele Nicolae va depune flori la statuia lui Ștefan cel Mare din capitala țării și va vizita Asociația Hospice care oferă îngrijire paleativă bolnavilor incurabili.

Alteța Sa Regală va vizita marți, 24 februarie 2015, Universitatea de Stat și Liceul Gheorghe Asachi din Chișinău.



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu