Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 27 februarie 2015

Informare privind activitățile de formare profesională desfășurate pe raza județului Caraș-Severin

Informare privind activitățile de formare profesională desfășurate pe raza județului Caraș-Severin

Prezintă: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Caraș-Severin.
         Activitatea de autorizare a furnizorilor de formare profesională este reglementată de O.G. nr.129/2000 privind formarea profesională a adulților cu modificările ulterioare și coordonată de Autoritatea Națională pentru Calificări.
        Potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 129/2000, autorizarea se solicită de către furnizorii de formare profesională care doresc să organizeze programe de formare profesională finalizate cu certificate de calificare sau de absolvire cu recunoaştere   naţională.

      Furnizorii de formare profesională sunt prestatorii de servicii de formare profesională, persoane juridice de drept public sau privat, care au prevăzut în actul de înfiinţare activităţi de formare profesională (cod CAEN 8559 - ,,Alte forme de învăţământ n.c.a.").
        Furnizorii de formare profesională sunt autorizaţi să desfăşoare un anumit program de formare profesională de către comisiile de autorizare organizate la nivelul fiecărui judeţ. 
         Comisia de autorizare pentru județul Caraș-Severin funcționează la sediul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, din strada Traian Lalescu, nr. 27, Reşiţa, tel. 0255/214044, e-mail ajps.caras-severin@prestatiisociale.ro.
        Comisia de autorizare este constituită din 5 membri, după cum urmează:
    a) directorul coordonator  al AJPIS, care are calitatea de preşedinte;
    b) un reprezentant al Inspectoratului Școlar Județean;
    c) un reprezentant al Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă;
    d) un reprezentant al Patronatului Naţional Roman;
    e) un reprezentant al Confederației Naționale Sindicale „ Cartel Alfa „.
Pentru exercitarea atribuţiilor ce le revine, pe langă Comisia de autorizare funcționează un secretariat tehnic cu personal din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială.
Atribuțiile Comisiei de Autorizare:
·        autorizează furnizorii de formare profesională.
  • oferă consultanță și informații furnizorilor de formare profesională;
  • monitorizează activitatea furnizorilor de formare profesională și organizarea examenelor de absolvire și, dupa caz, retrag autorizația acestora;
  • coordonează organizarea examenelor de absolvire la terminarea cursurilor de inițiere, calificare, recalificare, perfecționare profesională și alte forme specifice; 
Atributiile Secretariatului Tehnic:
  • primesc dosarele furnizorilor de formare, verifică conținutul și organizează evidența acestora ;
  • înaintează președintelui comisiei de autorizare dosarul furnizorului de formare profesională;
  • înregistrează tabelele nominale cu participanții la programele de formare profesională, care au încheiat contracte cu furnizorii.
Criteriile de evaluare a furnizorilor de formare profesională au în vedere următoarele elemente:
  • programul de formare profesională;
  • experiența furnizorilor de formare profesionala și rezultatele activității lor anterioare obținerii autorizării sau în alte programe de formare profesională pe care le-au realizat, daca este cazul;
  • resursele necesare desfașurării programelor de formare profesională;
Pentru a fi autorizati furnizorii de formare profesională trebuie să facă dovada că realizează programele de formare profesională cu formatori care au profiluri sau specialitatea corespunzătoare programei de pregatire.
Conform art. 14 şi 15 din Metodologia de autorizare a furnizorilor de formare profesională a adulţilor, pentru a fi autorizaţi, furnizorii de formare profesională depun la comisia de autorizare din judeţul în care furnizorul de formare profesională are sediul social, direct sau prin poşta (cu confirmare de primire), o cerere de autorizare însoţită de dosarul de autorizare.
          Comisia de autorizare soluţionează cererea de autorizare în termen de maximum 45 de zile de la data înregistrării acesteia.
           Autorizarea furnizorilor de formare profesională se face, pe baza criteriilor de evaluare, pentru fiecare tip de program de formare profesională în parte.
           Autorizarea se certifică printr-un document numit Autorizaţie şi are un regim special. Taxa de autorizare a furnizorului de formare profesională a adulţilor este de 2 salarii de bază minime brute pe ţară, garantate în plată (1.950 lei, în prezent).  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu