Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 februarie 2015

Au început înscrierile pentru programul 'Școala Altfel' la MNAR

Anul acesta, în săptămâna 6-10 aprilie 2015, are loc programul 'Școala Altfel: Să știi mai multe, să fii mai bun!', dedicat activităților de educație non-formală. Cu această ocazie, Muzeul Național de Artă al României invită cadrele didactice și elevii la o vizită cu totul specială în spațiile istorice din corpul central al Palatului Regal (Sufrageria Regală, Sala Tronului și Scara Voievozilor).
Grupurile de elevi vor fi întâmpinate de educatorii muzeali pentru a li se face o scurtă prezentare despre istoria palatului și despre destinația acestor spații, după care își vor continua vizita însoțite de cadrele didactice. Se va putea vizita, de asemenea, expoziția 'Fragmente de memorie — Portrete Regale. Palatul Regal', care reconstituie momente din istoria familiei regale (în anexa Sălii Tronului) și a Palatului Regal (în anexa Sufrageriei Regale).
Fotografii de epocă, planuri ale clădirii, piese de mobilier, portrete regale și obiecte disparate ajunse până la noi sunt astăzi expuse în calitatea lor de supraviețuitori ai unor vremuri apuse.
Vizitarea spațiilor istorice din corpul central al Palatului Regal va avea loc în perioada 8-10 aprilie. Tarif: elev: 5 lei/ adult: 20 lei/ un cadru didactic însoțitor: gratuit.
În plus, elevii de liceu pot opta să viziteze Galeria de Artă Românească Modernă, ghidați de către tineri de aceeași vârstă cu ei. Aceste vizite ghidate interactive sunt oferite de voluntarii membri CADO (Consiliul Adolescenților la MNAR).
Prezentările vor avea ca temă Atelierul artistului și scopul lor este familiarizarea liceenilor cu lucrări reprezentative pentru patrimoniul MNAR.
În intervalul miercuri, 8 aprilie — vineri, 10 aprilie, orele 10.00—18.00, pot fi vizitate galeriile permanente ale muzeului, precum și Muzeul K.H. Zambaccian, Muzeul Theodor Pallady. În intervalul luni, 6 aprilie — miercuri, 8 aprilie, orele 10.00—18.00 poate fi vizitat Muzeul Colecțiilor de Artă.
Important! Cadrele didactice sunt rugate să își programeze vizitele, pentru o organizare cât mai eficientă și pentru a evita aglomerațiile neplăcute.
Înscrierile se pot face de luni până vineri în perioada 16 februarie — 1 aprilie 2015 prin telefon la 021.314.81.19 sau prin e-mail la educatie@art.museum.ro, în limita locurilor disponibile.
Tarifele de vizitare cu reducere pentru elevi sunt:
* Galeria Națională: 2.5 lei (întreg 10 lei)
* Galeria de Artă Europeană: 2 lei (întreg 8 lei)
* Muzeul Zambaccian: 2 lei (întreg 7 lei)
* Muzeul Pallady: 2 lei (întreg 7 lei)
* Muzeul Colecțiilor de Artă: 4 lei (întreg 15 lei)
Cadrele didactice însoțitoare beneficiază de gratuitate. Copiii preșcolari au acces gratuit.
Alte informații despre orarul muzeelor și adresele acestora sunt disponibile pe site-ul muzeului www.mnar.arts.ro, la secțiunea Informații utile.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu