Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 februarie 2015

Sprijin timișorean pentru constructia Clinicii Nera din Caraș Severin

 O fotografie spune mai mult de 1.000 de cuvinte, e lucru ştiut, iar un fotograf e mai mult decât un artist: el surprinde momentul, îl conservă pentru viitor, spune o poveste dar şi propria poveste deopotrivă în aceleaşi imagini. Vorba lui Robert Şerban, comentator de artă, scriitor: “A face fotografii înseamnă, se spune, a-i da morţii peste degete... Putem să ne aliem şi să ajutăm şi noi, precum fotograful Marius T. Morariu prin expoziţia sa. El face, metaforic vorbind, fotografii într-o inimă, căci o orchestră asta e: o inimă căreia îi ascultăm muzica. Şi ea, muzica, e firul ce
leagă fiecare membru al orchestrei de celălalt membru, unul de altul; şi, apoi, pe ei de noi, cei din sală. Suntem, astfel, împreună. Fotograful vrea să prindă acest fir nevăzut şi să ni-l arate...”
Când toate acestea au un scop caritabil, nu putem decât să fim alături şi să sprijinim un demers lăudabil. Colegul nostru, fotograful Marius T. Morariu ne invită la un moment de contemplare a momentelor frumoase (şi melodioase) care s-au petrecut în Sala Capitol, pretext de gândire şi susţinere pentru proiecte care merită sprijinul comunităţii.
Agenţia Ofensiv Promo, Asociaţia Pro Philarmonia, Filarmonica Banatul şi Galeria Calpe vă invită la expoziţia cu titlul “Fotoreportajul între cronică şi... tandreţe”, semnată de Marius T. Morariu.
Expoziţia face parte din campania Asociaţiei Pro Philarmonia de strângere de fonduri pentru finalizarea Clinicii Nera, prima clinică de recuperare oncologică din România. Vor fi, mai exact două vernisaje şi o surpriză pentru participanţi. Între 6-20 martie a.c. expoziţia va putea fi vizitată la Filarmonica Banatul - vernisaj vineri, 6 martie, de la ora 17, iar între 24-28 martie a.c. expoziţia se mută la Galeria Calpe (Bastionul Maria Terezia) - vernisaj marţi, 24 martie, de la ora 18.
Achiziţionând un caiet-program al expoziţiei, la preţul de 50 de lei, timişorenii generoşi vor deveni susţinători ai edificării primei Clinici de recuperare oncologică din România, putând, totodată, câştiga la tombolă un city break pentru 2 persoane la Praga - oferit de Agenţia TUI Travel Center - sau un city break pentru 2 persoane la Belgrad - oferit de Agenţia Ultramarin.
Cei cu dare de mână şi suflet bun pot face donaţii în contul Asociaţiei Pro Philarmonia: RO04 PIRB 3700 7209 1000 1000 deschis la Piraeus Bank Timişoara.

***
Cunoscut ziarist şi fotograf de presă, Marius T. Morariu a debutat într-o publicaţie studenţească (Forumul studenţesc) în anul 1979. După numai trei ani s-a făcut remarcat, un juriu din care făceau parte Livius Ciocârlie şi Cornel Ungureanu decernându-i titlul de “Cel mai bun jurnalist-student din Centrul Universitar Timişoara”. Acelaşi titlu, mai puţin partea cu “student” i-a fost acordat şi în 2002, de Asociaţia Presei Timişorene.
Marius T. Morariu mărturiseşte că a început să fotografieze în 1995, de nevoie, după ce nişte colaboratori angajaţi într-un contract de promovare a imaginii unei instituţii culturale timişorene i-au tras clapa. “Nu am regretat niciodată că m-am apucat de fotografie. Din contra. Deseori, înseamnă enorm să ai posibilitatea să surprinzi imaginea potrivită.”, ne-a spus realizatorul expoziţiei.
În prezent, conduce o casă de editură presă şi publicitate, pe care a înfiinţat-o la trei ani după revoluţie, iar de 14 ani editează singurul periodic economic care se distribuie gratuit în Regiunea de Dezvoltare Vest, către antreprenoriatul de top.
Expoziţia aceasta vine dintr-o poveste mai veche a fotografului iubitor de frumos şi armonie. Ea face parte dintr-o serie a autorului, din care cel mai cunoscut episod s-a consumat în campania electorală din anul 1996 - “Fotoreportajul între cronică şi... anecdotică politică”.
“Prima mea impresie, atunci când am văzut fotografiile din această Expoziţie, a fost aceea că asist la un reportaj sui generis despre sunetul în exprimarea sa feminină. Că gesturile, chipurile, posturile doamnelor sau domnişoarelor transmit, dincolo de concentrarea până la transcendere, dincolo de trăirea şi interiorizarea artistică ajunsă, uneori, la exaltare, un sunet insesizabil al graţiei. Marius T. Morariu surprinde o simfonie de gesturi, de emoţii, sentimente, flirturi, subînţelesuri, candori, de la crochiuri gestuale, fulgurante şi fără semnificaţii precise, până la abia ghicite accente anecdotice...”, ne-a spus unul din susţinătorii expoziţiei, prof.univ.dr. Marcel Tolcea, Facultatea de Ştiinţe Politice, Filosofie şi Ştiinţe ale Comunicării, membru al Senatului UVT, scriitor.
Pe simezele celor două spaţii expoziţionale se vor găsi peste 60 de fotografii, care pot fi şi achiziţionate. “Prin aducerea unui aport la astfel de iniţiative, împreună, putem să creăm o lume mai bună, cultura, în diferitele ei forme de exprimare, fiind piatra de temelie a unei atitudini proactive şi a unui viitor mai bun.”, spune Maria Grapini, preşedintele Asociaţiei Pro Philarmonia. Ioan Coriolan Gârboni, directorul Filarmonicii Banatul, mărturiseşte că la vernisaj e aşteptat, deopotrivă, publicul fidel instituţiei, dar şi oricine e iubitor de frumos “să admire fotografiile, să se bucure de concert şi să doneze cu generozitate pentru o cauză nobilă”.
Nu în ultimul rând trebuie spus că prima clinică din România pentru recuperare oncologică, Clinica NERA, e în construcţie. Stadiul lucrărilor e avansat, dar e nevoie de mult sprijin din partea populaţiei, pentru ca totul să fie finalizat. “În condiţiile în care România are cei mai deterioraţi indicatori de cancer în rândul ţărilor europene, în Valea Nerei se naşte prima Clinică de Recuperare Oncologică din România. Clinica NERA se construieşte într-o zonă curată, fără poluare şi este destinată bolnavilor cu cancer în stadiu iniţial. Clinica va avea departamente specifice cercetării oncologice şi tehnicilor de recuperare aplicate în oncologia modernă. Stadiul lucrărilor e avansat, dar mai avem nevoie de ajutorul dumneavoastră. Vă exprimăm recunoştinţa noastră, în numele bolnavilor ce vor beneficia de îngrijiri în aceasta Clinică”, după cum arată prof.univ.dr. Pavel Chirilă, directorul Fundaţiei Sfânta Irina.

Parteneri
ARTPRESS SRL, Cofetăria CODRINA SRL, COSINUS EVENTS SRL, ELBA SA, RAYNA DECOR SRL, Asociaţia SENOLOGICA - Centru de imagistică a femeii, SPOT SC - Foto Violeta, TUI Travel Center SRL, ULTRAMARIN SRL, VINVEST SRL.

Parteneri media
TVR Timişoara, Televiziunea Europa Nova
Radio Timişoara, West City Radio, Radio Banat Link
Renaşterea, Agenda, Ziua de vest, Nasa Rec, Timişoara, Ofensiva Economico-Financiară
247timisoara.com, Banatulmeu.ro, deBanat.ro, OpiniaTimisoarei.ro, oradetimis.oradestiri.ro, Pressalert.ro, SursaDeVest.ro, TemesvariHirek.ro, Tion.ro, Zoro.ro

Informaţii suplimentare la Oana BORLEA,
director executiv al Asociaţiei PRO PHILHARMONIA -
tel.: 0720-612763, e-mail: prophilharmonia@ymail.com
Rodica MORARIU, coordonator proiect - AGENŢIA OFENSIV PROMO
tel.: 0723-563987, 0744-349049, e-mail: rodica.m.m@





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu