Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 26 februarie 2015

Informare cu privire la activitățile de salubrizare desfășurate în localitățile urbane. Amenajarea punctelor de colectare

 1. Informare cu privire la activitățile de salubrizare desfășurate în localitățile urbane. Amenajarea punctelor de colectare.

Prezintă: Instituția Prefectului – Județul Caraş-Severin, în baza informărilor comunicate de către localitățile urbane.

I N F O R M A R E
cu privire la activităţile de salubrizare desfăşurate în localităţile urbane. Amenajarea punctelor de colectare.

                    Consiliile locale ale municipiilor şi oraşelor coordonează şi supraveghează activităţile de prestări servicii privind: colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere şi stradale.
                        1. Municipiul Reşiţa.
            În municipiul Reşiţa serviciul de salubrizare este prestat de către S.C. Brantner Servicii Ecologice S.A. – punct de lucru Reşiţa, în baza contractului de delegare a gestiunii serviciului de salubritate în municipiul Reşiţa, nr. 7161/21.04.2011 şi de către S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa, în baza Contractului de delegare a gestiunii activităţilor de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa, nr. 23776/17.12.2013.
                      Activitatea de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor
            Operatorului de salubritate S.C. Brantner Servicii Ecologice S.A – punct de lucru Reşiţa, îi revine obligaţia să presteze serviciul de salubritate la toţi utilizatorii de pe raza municipiului, să colecteze întreaga cantitate de deşeuri şi să lase în stare de curăţenie spaţiul destinat depozitării recipientelor de precolectare precum şi zona, pe o rază de 3 m, aferentă platformelor gospodăreşti.
            Au fost efectuate zilnic verificări ale platformelor de precolectare, au fost efectuate controale pentru identificarea depozitelor necontrolate de deşeuri de pe raza municipiului Reşiţa, luându-se măsuri cu operativitate pentru  eliminarea acestora.
                       Activităţile de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa          
            Activităţile de măturat, spălat, stropire, întreţinere a căilor publice şi de salubrizare a parcurilor şi a zonelor verzi amenajate în municipiul Reşiţa sunt prestate de către S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa în baza Contractului de delegare a gestiunii nr. 23776/17.12.2013.
            Aceste activităţi presupun: măturatul manual; măturatul, spălatul, stropitul carosabilului; întreţinerea curăţeniei; răzuitul rigolelor; salubrizarea parcurilor şi a zonelor verzi.      
                    Dezinsecţie – Deratizare
            Conform contractului de delegare de gestiune a activităţilor de dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare şi tratamente fitosanitare nr. 10474/29.05.2008, încheiat între municipiul Reşiţa şi S.C. Deraton S.R.L. Timişoara, în perioada 11.08.2014 - 12.08.2014 s-au desfăşurat acţiuni de dezinsecţie de la sol şi aerian şi tratamente împotriva căpuşelor în parcuri, locuri de joacă, maluri de râu, liziera pădurii, principalele artere de circulaţie.
Deratizarea şi dezinsecţia în unităţile şcolare s-a efectuat în perioada de primăvară (luna aprilie) şi toamnă (luna septembrie) în timpul vacanţelor şcolare, în condiţii normale şi pe baza unui grafic dinainte stabilit împreună cu conducerea fiecărei unităţi de învăţământ în parte.
Au mai fost efectuate lucrări de dezinsecţie la Complexul Municipal de Sport şi Sănătate (Bazinul Olimpic) şi lucrări de deratizare la Centrul de zi Maria, Centrul de zi ABC şi Centrul de zi pentru persoane vârstnice.
                   Colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE)
            În asociere cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, pe parcursul anului 2014 au fost organizate campanii lunare de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electrocasnice (DEEE), cantitatea totală colectată fiind de aproximativ 26.347 kg. Organizarea periodică a acestor campanii a devenit tradiţie pentru organizatori şi tinde să devină obişnuinţă pentru cetăţenii municipiului, lucru îmbucurător şi care relevă eficienţa campaniilor de informare şi conştientizare.
            În anul 2014 cantitatea de deşeuri colectate selectiv şi valorificate a fost de  62.083 kg PET şi 63.661 kg hârtie şi carton.
                  Diverse acţiuni de salubrizare şi curăţenie în municipiul Reşiţa
            Pe parcursul anului 2014, Primăria municipiului Reşiţa a organizat şi diverse acţiuni tematice cu scopul de a implica activ cetăţenii municipiului în acţiuni de salubrizare şi de curăţenie:
            a) a fost organizată acţiunea ,,Curăţenia de primăvară”. Acesta s-a desfăşurat în perioada 01 martie – 15 aprilie 2014. Au fost invitaţi să participe toţi cetăţenii municipiului, prin luarea de măsuri care să ducă la curăţarea spaţiilor verzi, aleilor, trotuarelor şi a rigolelor stradale din perimetrul imobilelor de locuit şi a celor cu altă destinaţie şi vopsirea băncilor. Acţiunea a fost finalizată prin acordarea a 12 premii, în valoare cumulată de 2.600 lei.
             b) în colaborare cu Liga Judeţeană a Pensionarilor Caraş-Severin şi cu operatorul de salubritate S.C. Supercom S.A. – punct de lucru Reşiţa, în data de 22 mai 2014  a  fost organizată o acţiune de salubrizare a zonelor verzi din Parcul Tricolorului, acţiune la care au participat aproximativ 25 de pensionari.
            c) de Ziua Mondială a Mediului din data de 05.06.2014, ziua oficială de curăţenie din cadrul proiectului, s-a participat alături de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin în principal la mobilizarea cetăţenilor, autorităţilor, instituţiilor, companiilor private şi a mass-mediei în acţiuni de salubrizare. Pentru buna desfăşurare a acţiunii au fost achiziţionate şi puse la dispoziţia participanţilor mănuşi şi saci pentru colectarea deşeurilor.
                     Colectarea şi valorificarea deşeurilor de ambalaje din fluxul menajer. Amenajarea punctelor de colectare
            Prin H.C.L. nr. 312/04.11.2014 a fost aprobat Protocolul de colaborare privind implementarea unui sistem integrat de colectare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje din fluxul menajer, încheiat între Municipiul Reşiţa, S.C Brantner Servicii Ecologice S.A. şi S.C. Eco-Rom Ambalaje S.A. Obiectul acestui Protocol îl constituie colaborarea părţilor pentru dezvoltarea şi optimizarea unui sistem de colectare separată a deşeurilor de ambalaje, sortarea acestora pe categorii de materiale şi predarea către instalaţii de reciclare, sau după caz către instalaţii de valorificare energetică în scopul îndeplinirii obiectivelor de reciclare şi valorificare prevăzute de legislaţia în vigoare.
            Colectarea deşeurilor de ambalaje se realizează pe trei fluxuri, după cum urmează: plastic şi metal, hârtie, sticlă.
            Dezvoltarea sistemului presupune amplasarea de containere pentru colectarea separată a deşeurilor de ambalaje cu luarea în considerare a compatibilităţii colectării în comun a unor materiale şi ţinând cont de prevederile legale, după cum urmează: containere galbene – pentru colectarea plasticului şi metalelor; containere albastre – pentru colectarea hârtiei şi cartonului; containere verzi – pentru colectarea sticlei.
            Infrastructura de colectare este destinată exclusiv implementării sistemului de colectare separată a deşeurilor de ambalaje generate în gospodăriile populaţiei, iar amplasarea containerelor pentru colectarea separată se va face pe domeniul public, în 68 de locaţii stabilite prin anexa la Protocol.            
                        2. Municipiul Caransebeş.
            S.C. Transal Urbis S.R.L. Caransebeş este operatorul de salubritate concesionar al serviciului conform Contractului de Concesiune nr. 18653/27.09.2007. Societatea are ca acţionar unic Consiliul Local al Municipiului Caransebeş.
            Activităţile efectiv derulate sunt: colectarea deşeurilor municipale şi asimilate; transportul deşeurilor; colectarea deşeurilor reciclabile (hârtie, carton, materiale plastice, sticlă, doze de aluminiu); colectarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (D.E.E.E.); salubrizarea căilor şi a spaţiilor publice; curăţirea zăpezii de pe spaţiile publice (mai puţin cele carosabile); coşerit.
            Societatea este autorizată prin licenţa de operare să execute lucrări de deratizare, dezinsecţie şi dezinfecţie.
            Din punct de vedere al dotării tehnice societatea dispune de următoarele mijloace: 3 autogunoiere compactoare a câte 10 m.c.; o autogunoieră compactoare de 16 m.c.; autoutilitară N3 cu cârlig dotată cu 10 bene de transport de câte 7,5 m.c.; două prese pentru balotarea materialelor reciclabile; platformă pentru sortarea şi balotarea materialelor reciclabile; un autocamion de 4 tone; autoutilitară Dacia – LOGAN; un încărcător frontal tip FADROMĂ; două automăturătoare; două aspiratoare portabile cu motor termic; o freză pentru curăţirea zăpezii de pe căile pietonale (motor termic).    
            Activitatea de salubrizare desfăşurată pe raza municipiului a fost facilitată odată cu demararea proiectului de „Gestionare a deşeurilor la nivelul municipiului Caransebeş”, implementat prin intermediul fondurilor PHARE în anul 2008.
            Colectarea deşeurilor municipale din cartierele de blocuri şi din alte câteva zone ale municipiului se face în punctele de colectare special amenajate unde sunt amplasate platforme betonate şi împrejmuite cu sârmă pe trei laturi. Există 68 astfel de puncte de colectare ce actualmente sunt dotate cu 2 - 6 containere de tablă, a câte 1,1, m.c, în vederea colectării deşeurilor menajere. Platformele sunt îngrijite zilnic pentru a evita poluarea perimetrului din apropierea acestora.
            Toţi utilizatorii din municipiul Caransebeş şi din localitatea Jupa, deţinători de imobile individuale, au fost dotaţi pentru colectarea deşeurilor cu pubele de 0,12 m.c.
            Pentru colectare deşeurilor municipale, instituţiile de învăţământ au fost dotate cu containere de tablă de 1,1 m.c şi cu pubele de 0,24 m.c.
            Pentru colectarea selectivă a deşeurilor majoritatea punctelor de colectare sus amintite au fost echipate cu câte 2-3 containere de plastic de 1,1 m.c. pentru hârtie -  carton, respectiv pentru materiale plastice. În vederea îmbunătăţirii procesului de colectare selectivă, dotarea platformelor a continuat şi în anul 2014, S.C. Transal Urbis S.R.L. achiziţionând containerele necesare dotării punctelor de colectare.
            Grădiniţele, şcolile şi liceele din municipiu au fost dotate, în scopul colectării selective, cu pubele de 240, 120 şi 60 de litri.
            Activitatea de colectare a deşeurilor municipale se desfăşoară continuu, 7 zile pe săptămână. Ulterior aceste deşeuri sunt transportate la depozitul de deşeuri din Reşiţa, conform Contractului nr.463/22.10.2014, încheiat între S.C. Transal Urbis S.R.L. şi S.C. Green Ecobauer S.R.L..
            Recuperarea materialelor reciclabile (hârtie, carton, plastic, folie, aluminiu şi sticlă) se face în prima şi a treia săptămână a lunii, prin sistemul ,,din uşă în uşă", conform unui program stabilit pe zile şi străzi, program transmis tuturor utilizatorilor la începutul anului.
            Depozitarea şi sortarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje se face pe platforma special amenajată, în perimetrul fostei haldine, dotată cu presă de balotare şi spaţiu pentru depozitarea baloţilor în vederea valorificării acestora.
            Alături de procesul de colectare selectivă a ambalajelor şi deşeurilor de hârtie, carton, metal şi sticlă, S.C. Transal Urbis S.R.L. colectează şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (D.E.E.E.), conform HG. nr. 1037/2010 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, acestea fiind depozitate în interiorul sediului, într-un spaţiu amenajat special  pentru aceste echipamente.
            Colectarea deşeurilor municipale din construcţii, dar şi a celor biodegradabile se face prin intermediul autoutilitarei N3. Ulterior deşeurile din construcţii sunt folosite pentru îmbunătăţirea drumurilor agricole, iar cele biodegradabile sunt depuse în incinta Serviciului Public de Întreţinere şi Reparaţii Caransebeş, locaţia sera municipiului, conform HCL nr. 262/28.09.2012, în vederea compostării.
            Alături de activităţile zilnice desfăşurate de societate, s-a participat activ cu oameni şi utilaje la Campania de curăţenie naţională „Let's do it Romania”, dar şi la Campania de colectare a deşeurilor electrice şi electronice „Locul deşeurilor nu este în casă”.
            În perioada de iarnă lucrătorii societăţii degajează zăpada din spaţiile publice centrale, de pe trotuarele de acces spre zonele de blocuri şi de pe traseele de acces spre instituţiile de învăţământ, primărie, judecătorie ş.a.
            Curăţarea coşurilor imobilelor se face în baza unui abonament anual conform unui program (evidenţă în registrul de coşerit) sau la orice solicitare înregistrată la secretariatul societăţii.
            În cursul anului 2014 s-au colectat în total 6.413,63 tone de deşeuri municipale, din care: fracţie umedă             4.720,87 tone; materiale inerte 421,00 tone; materiale reciclabile 1.271,76 tone.
            Activitatea de salubrizare întreprinsă de societate în anul 2014 a decurs bine, dată fiind cantitatea de deşeuri reciclabile în creştere faţă de anul trecut, datorită îmbunătăţirii procesului de colectare selectivă.
În ciuda eforturilor depuse de societate, apar câteva aspecte care afectează negativ activităţile întreprinse:
- În conformitate cu HG nr. 621/2005 - privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, dar şi Legii 211/2011 - privind regimul deşeurilor, trebuie redusă cantitatea de deşeuri menajere depozitate şi implicit să crească cantitatea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, însă este îngreunată datorită lipsei de interes a cetăţenilor.
Sunt încă cetăţeni şi administratori de societăţi comerciale care refuză, evită încheierea contractelor de salubritate sau chiar refuză achitarea debitelor şi implicit aruncă deşeurile de toate categoriile la întâmplare poluând mediul. Asociaţiile de proprietari creează probleme raportând incorect numărul de locatari din blocuri sau neachitând facturile.
Colectarea selectivă a deşeurilor este problematică. Administratorii de societăţi comerciale încalcă permanent regulile. Cetăţenii, deşi pot să predea materialele reciclabile la poarta imobilului propriu nu separă materialele, iar containerele destinate colectării materialelor reciclabile de pe platformele special amenajate sunt deseori pline cu deşeuri menajere. În locurile unde containerele sunt folosite corect, materialele selectate de cetăţeni nu mai apucă a fi preluate de către societate, acestea fiind sustrase de diferiţi indivizi pentru a le vinde.
Un alt aspect dezamăgitor este faptul că platformele de colectare devin tot mai avariate, în ciuda eforturilor de întreţinere a acestora, astfel containerele de metal sunt îndoite ori rupte, containerele de plastic folosite în vederea colectării selective sunt deseori rupte (chiar au fost incendiate), plasa de sârmă ce înconjoară platforma este ruptă/deteriorată, iar stâlpii de susţinere sunt dărâmaţi iar pe alocuri lipsesc.
Toate aceste neconformităţi îngreunează procesul de colectare al deşeurilor, ridică costurile societăţii şi duce la neîndeplinirea ţintelor de reciclare şi de reducere a cantităţii de deşeuri ce ajung la groapa de gunoi.
În acest sens S.C. Transal Urbis S.R.L. întreprinde activităţi de reparare a platformelor, de dotare a acestora, de informare a cetăţenilor în legătură cu importanţa reciclării deşeurilor, ba chiar s-a optat pentru neridicarea deşeurilor menajere în cazul în care deşeurile nu erau selectate, însă nu s-a ajuns la nici o soluţie.
                        3. Oraşul Anina
          Activitatea de salubrizare la nivelul oraşului Anina este prestată de către Serviciul de Salubritate al oraşului Anina, serviciu înfiinţat prin Hotărârea Consiliului Local nr.150/2013. Serviciul a fost atribuit prin dare în administrare, conform Hotărârii de Consiliu Local nr.76/2014, care modifică HCL nr.151/2013.
          Serviciul de Salubritate are ca activităţi autorizate: colectarea, sortarea şi transportul deşeurilor municipale. Deşeurile municipale se colectează din 46 de puncte de colectare de pe teritoriul oraşului, serviciul fiind dotat cu 57 de containere de precolectare, cu capacitate de 5 mc fiecare. Deoarece depozitarea la fosta haldină a oraşului a fost sistată începând cu data de 16.07.2011, conform obligaţiilor de mediu asumate pentru alinierea la  normele europene, deşeurile municipale colectate se transportă la depozitul temporar de la Reşiţa - Dealul Lupacului, ca urmare a contractului încheiat cu operatorul S.C. Green Ecobauer S.R.L..
          În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor reciclabile, pe teritoriul oraşului Anina se află 14 puncte de colectare prevăzute cu containere cu capacitatea de 4 m.c. fiecare. Fracţiile colectate sunt materialele plastice, hârtia şi cartonul şi dozele metalice. Materialele astfel colectate sunt valorificate prin vânzarea către o firmă specializată, S.C. Best Multipet S.R.L..
                        4. Oraşul Băile Herculane.
             În oraşul Băile Herculane activitatea de salubrizare este executată de operatorul S.C. Ecologica Băile Herculane S.R.L..
            Activitatea de salubrizare are două componente principale: colectarea deşeurilor nepericuloase din spaţiile de colectare amenajate pe domeniul public şi măturatul stradal. Colectarea deşeurilor urbane se execută zilnic cu autogunoiere specializate de 9 mc conform graficului aprobat de conducerea societăţii. Măturatul stradal se execută manual cu personal angajat, zilnic, activitatea fiind împărţită pe sectoare de lucru. Colectarea deşeurilor vegetale şi inerte se face cu tractorul societăţii şi sunt depozitate pe platforma amenajată special.
             Punctele de colectare a deşeurilor menajere şi reciclabile sunt amenajate pe domeniul public pe platforme betonate împrejmuite cu gard de lemn sau sârmă, prevăzute cu containere metalice de 1,1 mc pe care sunt inscripţionate deşeurile ce urmează a fi depuse în acestea (menajere, plastic, sticlă, hârtie) şi sunt curăţate şi igienizate zilnic.
               Deşeurile menajere şi reciclabile sunt transportate în Staţia de transfer din zona Pecinişca, unde acestea sunt sortate şi transportate la operatori autorizaţi în vederea eliminării sau valorificării acestora.
                        5. Oraşul Bocşa.
            Pe raza oraşului Bocşa, Serviciul Public de Gospodărie Comunală din subordinea Consiliului local se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului menajer şi stradal.
            Organizarea prelucrării, neutralizării şi valorificării deşeurilor se face de către S.C. Green Ecobauer S.R.L. la Reşiţa (numai gunoiul menajer).
            Gunoiul stradal (resturi vegetale, crengi) se depozitează la 2 km de Oraşul Bocşa unde este amenajată o groapă pentru compost.
            Primăria oraşului Bocşa a achiziţionat şi distribuit la populaţie europubele şi eurocontainere după cum urmează: europubele 240 l – 65 bucăţi la case; europubele 120 l – 1.003 bucăţi la case şi eurocontainere 1100 l – 137 bucăţi la blocuri.
            La nivelul oraşului Bocşa gunoiul menajer se colectează cu două autospeciale pentru gunoi, iar colectarea gunoiului stradal se realizează cu două tractoare cu remorcă.
            Au mai fost distribuite un număr de 29 coşuri metalice (plasă) pentru colectarea PET – urilor, hârtie şi carton.
                        6. Oraşul Moldova Nouă.
La nivelul oraşului Moldova Nouă S.C. Ionela S.R.L. Moldova Nouă, realizează activităţile de precolectare, colectare şi transport a deşeurilor municipale, inclusiv ale deşeurilor toxice periculoase din deşeurile menajere, cu excepţia celor cu regim special. Transportul şi depozitarea acestor deşeuri se realizează la staţia de transfer deşeuri din Reşiţa, Dealul Lupacului FN.
Alte activităţi de salubrizare pe care le desfăşoară societatea sunt: măturatul căilor publice, colectarea, transportul şi valorificarea deşeurilor voluminoase provenite de la populaţie, instituţii publice şi agenţi economici neasimilabile celor menajere (mobilier, deşeuri de echipamente electrice şi electronice etc.) şi respectiv, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii si demolări.
            La nivelul oraşului Moldova Nouă sunt amenajate 23 puncte de colectare a deşeurilor menajere care deservesc 7.450 persoane.
                        7. Oraşul Oraviţa.
            Activitatea de salubrizare a oraşului Oraviţa a fost preluată de către S.C. Ecologica Oraviţa S.R.L., înfiinţată prin Hotărârea Consiliului Judeţean Caraş-Severin nr.36/16.03.2007. Între societate şi Consiliul local Oraviţa a fost încheiat un contract de concesionare a activităţii de precolectare, colectare, transport, selectare şi depozitare a reziduurilor solide.
            Pentru activitatea de precolectare şi colectare a reziduurilor solide au fost amplasate 44 containere de 1,1 mc.
            Sistemul de colectare din zona rurală este compus din 11 puncte de precolectare, dotate cu europubele de 240 l şi containere de 1,1 mc, iar în oraşul Oraviţa este compus din 44 puncte de precolectare, dotate cu containere de 1,1 mc, iar gospodăriile au fost dotate cu 3.000 europebele de 120 l.
            Ridicarea europubelelor se face se face cu un număr de 4 autogunoiere compactoare deşeurile fiind depozitate pe platforma staţiei de transfer de pe centura ocolitoare DJ 573 C, cu capacitate de depozitare de 400.000 mc.
                        8. Oraşul Oţelu Roşu.
            La nivelul oraşului Oţelu Roşu există un serviciu de salubrizare care desfăşoară următoarele activităţi: colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor rezultate de la populaţie şi agenţi economici, măturarea zilnică a căilor publice din centrul oraşului, colectarea deşeurilor stradale (fiind amplasate 300 coşuri), întreţinerea spaţiilor verzi de pe căile publice, întreţinerea digului Bistra, îndepărtarea zăpezii de pe drumurile publice în anotimpul rece.
            Pentru populaţia care locuieşte la bloc s-au înfiinţat puncte de colectare a deşeurilor dotate cu containere cu o capacitate de 1,1 mc, golirea acestora efectuându-se după un program bine stabilit. La agenţii economici de pe raza oraşului ridicarea gunoiului menajer se realizează în acelaşi mod, dotarea cu recipienţi de colectare fiind proprie.
            Cetăţenilor oraşului care locuiesc la casă li s-a impus pe cât posibil să depoziteze deşeurile menajere în recipienţi închişi până la ridicarea lor de către Serviciul de Salubrizare, existând un program de ridicare pe zile şi străzi.
            Preluarea deşeurilor menajere se realizează cu o autogunoieră închiriată în vederea transportului acestora la depozitul Vulcan, judeţul Hunedoara, transporturile efectuându-se pe baza formularelor de încărcare – descărcare.
            În ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor, aceasta se realizează de către S.C. Alexflor Recycling S.R.L., societate care a amplasat 35 coşuri de sârmă pentru colectarea PET – urilor şi alte materiale plastice, a dozelor de aluminiu, hârtie – carton, etc.
            Colectarea deşeurilor biodegradabile provenite din parcuri şi spaţii verzi se face separat după un program bine stabilit şi sunt transportate într-o vale situată pe raza oraşului, staţia 110 kv, amplasament stabilit prin HCL nr.105/27.09.2012.
            Pe parcursul anului se desfăşoară campanii de colectare a DEEE – urilor, unele dintre acestea în colaborare cu Asociaţia Română pentru Reciclare RoRec, deşeurile fiind preluate de către aceştia. Pentru valorificarea DEEE –urilor este încheiat un contract cu S.C. Recolarex S.R.L.
            Deşeurile provenite din construcţii şi demolări se ridică la cerere de către Serviciul de Salubrizare prin S.C. Bridanic S.R.L., existând o evidenţă separată a acestora.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu