Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 februarie 2015

În vederea prevenirii furturilor din locuințe - ATENȚIE CUI PERMITEȚI ACCESUL ÎN IMOBIL

 'Povești credibile', în acest fel pot fi interpretate metodele folosite de infractori de obicei, în scopul de a pătrunde în locuințele oamenilor de bună credință.
Pretextul că sunt angajați ai unor companii sau instituții publice reprezintă una dintre cele mai utilizate căi prin care 'falșii angajați' bat la ușa victimelor și le solicită accesul în imobil pentru efectuarea unor verificări.
Deși nu ne confruntăm cu un fenomen, în ultima perioadă au fost sesizate furturi din imobil prin folosirea acestei metode: sub pretextul că sunt angajați ai unei companii ce furnizează gaze naturale și trebuie să verifice instalația și hornul sobei, unor persoane necunoscute (în general, două) li s-a permis accesul în imobil. În timp ce una dintre persoane distrage atenția victimei cerându-i spre exemplu, să o conducă la aragaz, cea de-a doua persoană sustrage bunuri din interior.
Iată cum o poveste credibilă se transformă într-o metodă de înșelăciune, a cărei victime sunt de regulă, persoanele vârstnice.
Din acest motiv, polițiștii recomandă cetățenilor să nu creadă reale poveștile spuse de necunoscuți care se prezintă la ușa lor sub pretextul că sunt angajați ai unor instituții publice sau private, vânzători sau cetățeni străini și mai mult decât atât, să nu le permită accesul în imobil. Solicitați-le legitimațiile de serviciu celor care se prezintă la ușa dumneavoastră și totodată, contactați angajatorul pentru a verifica dacă într-adevăr o astfel de activitate este în derulare.
Este important să cunoașteți metodele prin care persoanele certate cu legea reușesc de cele mai multe ori să facă victime în rândul unor oameni de bună credință:
Metoda 'falsul angajat' prin care infractorii pretind că sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate;
Metoda 'deratizare' care presupune oferirea unor servicii de acest gen de către falși angajați ai unor firme cu acest profil sau
Metoda 'străinul' utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgență medicală și nu au bani românești asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reușesc să ia banii lăsând în schimb drept garanție o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare promițând că se vor întoarce.
Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela de a pătrunde în locuințele oamenilor de unde reușesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare, de dimensiuni reduse.
Un om informat este un om prevenit !

Comunicat de presă - IPJ Sibiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu