Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 11 februarie 2022

Tarifele de roaming si de apeluri internationale intre Republica Moldova si Romania vor scadea

Astazi, 11 februarie 2022, in cadrul sedintei comune a Guvernului Romaniei si al Republicii Moldova, a fost semnat Acordul privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming international si a celor de apeluri internationale intre cele doua state. Acordul a fost incheiat pe o perioada initiala de 5 ani. Agentia Nationala pentru Reglementare in Comunicatii Electronice si Tehnologia Informatiei a Republicii Moldova (ANRCETI) si Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) au

acordat asistenta tehnica la negocierea si redactarea acestui acord in beneficiul utilizatorilor de comunicatii electronice din cele doua state.

„Semnarea acestui acord este o incununare a eforturilor continue ale autoritatilor ambelor state din ultimii ani. Ne bucuram ca ne-am atins acest deziderat si ca utilizatorii de servicii de comunicatii electronice din cele doua state vor putea comunica la tarife cat mai apropiate de cele nationale", a declarat Vlad Stefan STOICA, presedintele ANCOM, cu ocazia semnarii Acordului.

„Utilizatorii din ambele state au mare nevoie sa poata comunica intre ei, peste frontiera, fara grija facturilor mari. Implementarea acestui acord ne va permite sa luam masurile necesare pentru ca cetatenii sa simta efectele directe ale acestuia", a declarat Andrei MUNTEAN, vice-director ANRCETI.

Acordul urmareste sa creeze cadrul de colaborare intre partea romana si partea moldoveana in scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piata cu amanuntul, a serviciilor de roaming international: voce, SMS si date, respectiv a celor de apeluri internationale intre cele doua state.

Astfel, in sfera de reglementare a Acordului intra traficul de comunicatii mobile realizat de utilizatorii operatorilor din Republica Moldova, aflati in roaming in retelele operatorilor din Romania, precum si cel realizat de utilizatorii operatorilor din Romania, aflati in roaming in retelele operatorilor din Republica Moldova.

Totodata, Acordul contine si prevederi cu privire la apelurile internationale catre Republica Moldova efectuate de la numerotatie telefonica romaneasca, respectiv apelurile internationale catre Romania, efectuate de la numerotatie telefonica moldoveana.

Acordul intra in vigoare imediat dupa schimbul de note privind finalizarea procedurilor nationale necesare, iar ANRCETI si ANCOM vor sprijini punerea in aplicare a prevederilor acestuia.

Fiecare parte se va asigura, in conformitate cu legislatia nationala, ca operatorii de retele din propria jurisdictie negociaza cu buna-credinta cu orice solicitant conditiile tehnice si comerciale de furnizare a urmatoarelor servicii:

  • de interconectare in vederea terminarii in propria retea a apelurilor si SMS-urilor provenite de la numere din statul celeilalte parti, precum si, daca este cazul,
  • de tranzit international de apeluri si SMS-uri provenite de la numere din statul celeilalte parti catre retele din propriul stat.

Partile vor incuraja reducerea sustenabila a tarifelor de furnizare, pe piata cu amanuntul, a serviciilor de roaming international, respectiv a celor de apeluri internationale intre cele doua state in termen de cel mult 3 luni de la data intrarii in vigoare a Acordului.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu