Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 16 februarie 2022

Proiectul ”Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități”

Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPCA), în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), derulează proiectul ”Facilitarea Inserției pe Piața Muncii a Persoanelor cu Dizabilități” (FIPMPD).  Proiectul este cofinanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și se derulează în

perioada 23.05.2019 – 31.07.2023.

Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt menite să ducă la atingerea rezultatelor așteptate, FIPMPD propunându-și ca un număr de 7.000 de persoane cu dizabilități, șomeri și persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, să poată beneficia de vouchere pentru achiziționarea dispozitivelor asistive corespunzătoare nevoii medicale. Totodată, FIPMPD vizează încadrarea pe piața muncii a unui număr de 700 de persoane din grupul țintă constituit în cadrul proiectului. De asemenea, proiectul se adresează și angajatorilor care vor încadra în muncă persoane ale grupului țintă, oferindu-le sprijin prin acordarea de subvenții pentru 200 de persoane cu dizabilități nou angajate.

Persoanele cu dizabilități pot beneficia de acordarea de vouchere pentru achiziționarea de dispozitive şi tehnologii asistive şi tehnologii de acces, altele decat cele finanțate prin Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.

Astfel, printre altele, pot fi achiziționate cititoare şi bastoane inteligente pentru nevăzători, tehnologii asistive pentru persoane cu mobilitate redusă: proteze pentru membrele superioare și inferioare, fotolii rulante, elevatoare, proteze audio, diverse instrumente ajutătoare pentru scriere sau desen, precum şi instrumente manipulatoare robotizate.

Lista tehnologiilor şi dispozitivelor asistive şi tehnologiilor de acces prioritare pentru angajare poate fi consultată la: http://andpdca.gov.ro/w/wp-content/uploads/2020/10/2_LISTA-Tehnologie-Asistiva-_ianurie-2020.pdf.

Dintre rezultatele obținute în cadrul proiectului, până la data de 31.12.2021, precizăm faptul că un număr de 1.443 de persoane au fost incluse în grupul țintă al proiectului. Dintre acestea, 484 de persoane au fost încadrate pe piața muncii, din rândul cărora 181 de persoane au fost angajate, prin convenții încheiate prin intermediul proiectului, aflate în plată (pentru acestea se finanțează subvenții conform art. 80 și art. 85 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă).

Persoanele eligibile pentru a fi incluse în grupul țintă trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

Ø  Sunt cetățeni români și locuiesc  în România;

Ø  Sunt persoane șomere sau persoane inactive, persoane aflate în căutarea unui loc de muncă care dovedesc că îndeplinesc condițiile Legii nr.448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap;

Ø  Nu sunt tineri NEETs (persoane cu vârsta între 16 și 30 de ani care nu sunt încadrate pe piața muncii, nu urmează un program educațional sau de formare);

Ø  Sunt persoane cu vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani, care fie sunt apte de muncă, fie sunt apte de muncă parțial.

Persoanele interesate se pot adresa agențiilor județene de ocupare a forței de muncă în raza cărora îşi au domiciliul pentru a beneficia de oportunitățile din cadrul proiectului.

Mai multe detalii pot fi accesate pe site-ul ANOFM (www.anofm.ro) sau site-ul ANDPCA (andpdca.gov.ro) precum și la următoarele adrese de e-mail: jerome.bujeac@anofm.gov.ro și ionela.apostol@anofm.gov.ro .


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu