Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 26 februarie 2022

Sunt în derulare procedurile de ridicare a două tabere pentru refugiaţi

Autorităţile derulează procedurile de ridicare a unui număr de  două tabere pentru refugiaţi, mai exact una la Sighet, în judeţul Maramureş şi una la Siret, în judeţul Suceava, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

″În privinţa instalării taberelor mobile pentru refugiaţi. La această oră sunt în derulare procedurile de ridicare a două tabere pentru refugiaţi, una la Sighet şi una la Siret. Aceste măsuri sunt preventive, deoarece, la acest moment, procentul de ocupare a centrelor de cazare puse la dispoziţie de către Inspectoratul General pentru Imigraţie se află la 56,4%. Sunt 448 de persoane care ocupă astfel de centre de cazare, urmând ca, pe măsură ce se depăşeşte procentul de 65% în centrele regionale pe care inspectoratul le deţine, să fie instalate tabere pentru refugiaţi. În care, nu mai mult de 72 de ore, oamenii care au nevoie de această asistenţă să poată fi primiţi înainte de a fi dirijaţi către alte spaţii”, a declarat Dan Cărbunaru, pentru gestionarea situaţiei generate de agresiunea militară din Ucraina.

El a precizat că, de la începerea conflictului din Ucraina inclusiv  până la miezul nopţii din ziua de vineri, un număr de 54 de cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România pentru a beneficia de protecţia internaţională oferită de acest statut pe teritoriul ţării noastre.

Acesta susține că, vor beneficia de toate drepturile prevăzute de legislația noastră, pe toată perioada procedurii, urmând ca solicitanții de azil, să beneficieze de cazare în centrele Inspectoratului General de Imigrări, la cerere, dar și de alte măsuri, de exemplu: asistență materială, medicală, financiară, consiliere juridică și psihologică, acces la piața forței de muncă.


Solicitanţii de azil vor putea beneficia de suportul organizaţiilor internaţionale şi neguvernamentale care-şi desfăşoară activitatea în domeniul migraţiei şi cu care Guvernul României,  se află în contact, în mod special MAI,.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu