Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 15 februarie 2022

Poștașii români,curierii culturii! De Ziua Națională a Lecturii,au oferit cadou, clienților, 500 de cărți de la Editura Litera

BUCUREȘTI, 15 februarie 2022 –Compania Națională Poșta Română a marcat prima Zi Națională a Lecturii prin campania “Curierii culturii - citește și dă mai departe!”. În parteneriat cu Editura Litera, salariații Poștei Române au distribuit 500 de cărți, pentru a încuraja lectura în rândul clienților.      

Clienții din București și Ilfov care au avut de primit, astăzi, colete comandate cu livrare prin Poșta Română, au avut parte de o surpriză. Agenții curieri ai Prioripost, divizia de curierat a Poștei Române, le-au oferit cadou, odată cu pachetul așteptat, și câte o carte din portofoliul Editurii Litera. Cartea a conținut materiale și mesaje de conștientizare, susținere și promovare a Zilei Naționale a Lecturii.

Această campanie este un proiect de implicare socială care are ca obiective sporirea gradului de conștientizare în societatea românească, a importanței și rolului lecturii, în special pe suport fizic de carte tipărită. Partenerii noștri de la Editura Litera ne-au pus la dispoziție volumele, iar noi le-am livrat direct la ușa cititorilor. Șice ocazie poate fi mai bună să încurajezi cititul în rândul clienților tăi, decât Ziua Națională a Lecturii?”, a spusValentin Ștefan, Directorul General al Poștei Române.

Campania a fost posibilă datorită parteneriatului încheiat cu Editura Litera, una dintre editurile de tradiție pe piața românească de profil, care a donat peste 500 de volume pentru clienții Poștei Române.

Ca aceste volume să ajungă la cât mai mulți cititori, îndemnul nostru este Dă o carte mai departe! După ce o citești, dă-o mai departe unui prieten, coleg sau chiar unui necunoscut pe stradă!” #dăocartemaideparte

Compartiment Comunicare         

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu