Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 25 februarie 2022

Premiile Bibliotecii UPT, la a V-a ediție

Biblioteca Universității Politehnica Timișoara a organizat joi, 24 februarie 2022, o nouă ediție a Premiilor BUPT, ocazie cu care au fost premiați cei mai activi utilizatori ai Bibliotecii, atât prin prisma titlurilor împrumutate, cât și al prezenței în instituție. De 5 ani, Biblioteca UPT premiază cei mai activi utilizatori pentru a  încuraja lectura și pentru a susține performanța academică a cititorilor săi.

În deschiderea

evenimentului, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, rectorul Universității Politehnica Timișoara, a amintit, în cuvântul său, de spiritul Politehnicii, care a rămas la fel de viu și în al doilea secol de existență, între zidurile noi și moderne ale Bibliotecii. Prezent la eveniment, prof.univ.dr.ing. Daniel Dan, prorector al UPT, și-a exprimat mulțumirea pentru setea de lectură și cunoaștere a utilizatorilor bibliotecii, dr.ing. Agneta Lovasz, directoarea BUPT, a menționat eforturile făcute, în special în perioada pandemiei, pentru adaptarea la noile cerințe legate de învățământul online, inclusiv prin punerea la dispoziție a zeci de mii de titluri în variantă electronică, în timp ce conf.dr.ing. Ovidiu Tirian, decanul Facultății de Inginerie din Hunedoara a evocat „universul infinit” care se ascunde în fiecare bibliotecă.

Cei mai activi utilizatori ai Bibliotecii în anul 2021, recompensați ca atare, au fost următorii:

          Premiul I - Silviu Nicușor Suru, doctorand al Facultății de Management în Producție și Transporturi;

          Premiul II - Vasile Boroica, student în anul II la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale;

          Premiul III - Anghel Chivu, student în anul III la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, Liliana Dorina Ioja, studentă în anul II la Facultatea de Inginerie din Hunedoara, și Mihai Bogdan Umanschi, doctorans al Facultății de Management în Producție și Transporturi.

Evenimentul a fost completat, ca și la edițiile anterioare, de un moment artistic, de această dată un recital de muzică populară susținut de frații Casian Bianga (saxofon), proaspăt absolvent al Facultății de Management în Producție și Transporturi din cadrul UPT, în prezent masterand, și Răzvan Bianga (acordeon), student în anul II la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii Informaționale.

Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Bibliotecii Universității Politehnica Timișoara.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu