Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 18 februarie 2022

Ședința Colegiului Prefectural Caraș-Severin


Instituția Prefectului-Județul Caraș-Severin a organizat astăzi, 17 februarie 2022, în sistem online, ședința Colegiului Prefectural prezidată de domnul prefect Ioan Dragomir, în prezența subprefectului, domnul Alin-Cuzma Muntean.

În cadrul ședinței au fost prezentate o serie de informări cuprinse pe ordinea de zi și anume:

1. Informare privind metodele specifice de inspecție utilizate în activitatea de control din domeniul relațiilor de muncă și rezultatele obținute în anul 2021, prezentată de domnul Iancu Panduru, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin.

2. Informare privind activitatea desfășurată de către Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Județul Caraș-Severin în anul 2021, prezentată de doamna Isabelle Videscu, comisar șef adjunct Regiunea Vest.

3. Raport privind activitatea desfăşurată de către Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, în anul 2021, prezentat de domnul Cătălin Hogea, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin.

4. Informare privind stadiul îndeplinirii obiectivelor cuprinse în Programul de Guvernare 2020-2024, pentru semestrul II 2021, la nivelul Județului Caraș-Severin, prezentată de doamna

Ramona Jula, șef serviciu - Serviciul Afaceri Europene, Coordonare Instituțională și Situații de Urgență în cadrul Instituţiei Prefectului Judeţul Caraş-Severin.

În urma materialelor prezentate, domnul prefect Ioan Dragomir le-a recomandat reprezentanților instituțiilor publice să aibă în vedere atingerea indicatorilor de performanță.

De asemenea, domnul prefect a atras atenția Inspectoratului Teritorial de Muncă Caraș-Severin să urmărească modul de încasare a amenzilor în urma controalelor efectuate și a solicitat o situație privind cetățenii străini care sunt angajați în județul Caraș-Severin și cetățenii români din județ care lucrează în străinătate.

Totodată, domnul prefect Ioan Dragomir s-a interesat cu privire la numărul de reclamații care vizează prețul facturilor la gaze și energie electrică, primite de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Județul Caraș-Severin, și modul în care acestea au fost soluționate. Doamna Isabelle Videscu, comisar șef adjunct Regiunea Vest, a afirmat că au fost înregistrate numeroase sesizări, dar în multe dintre acestea petenții nu au studiat cu atenție prevederile contractuale și nici notificările primite de la furnizorul de gaze naturale sau energie electrică.

Referitor la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Caraş-Severin, domnul prefect a solicitat informații având în vedere reorganizarea acestei instituții. Astfel, domnul Cătălin Hogea, directorul executiv, a precizat că, începând din acest an, vor fi înființate două direcții, o direcție de tineret, care va fi în subordinea Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, și o direcție de sport subordonată Ministerului Sportului.

În final, domnul prefect le-a adresat rugămintea tuturor reprezentanților serviciilor publice deconcentrate să dea dovadă de înțelegere în relația cu cetățenii, acordând atenția cuvenită pentru soluționarea problemelor, în limita competențelor legale, astfel încât să fie redusă birocrația. În plus, acesta a subliniat necesitatea digitalizării administrației publice și a implementării programelor guvernamentale în acest domeniu.

 

Cancelaria Prefectului

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu