Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 26 februarie 2022

În acest an, șapte servicii sociale din Caraș-Severin au primit subvenții de la bugetul de stat

În acest an, șapte servicii sociale din Caraș-Severin au primit subvenții de la bugetul de stat, pentru un total de 171 beneficiari. Prin AJPIS Caraș-Severin, instituția din subordinea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale care plătește aceste subvenții, în anul 2022, conform Ordinului Ministrului Munciinr. 1243 / 2021,  a fost alocată suma  de  486.000  lei,pentru subvenționarea acestor servicii de asistență socială.

Această sumă se împarte între trei furnizori de servicii sociale, organizații neguvernamentale, pentru cele șapte unități de asistență socială, după cum urmează:

 

1.    Fundația”Humanitas  PRO DEO”:

ü  Centrul pentru Adulți și Bătrâni aflați în dificultate  cu  cazare din Oțelu Roșu(30 beneficiari);

ü  Căminul pentru Persoane Adulte și Vârstnice din Anina (30 beneficiari);

ü  Centrul  de  tip  familial ”Tabita” din Bocșa (10 beneficiari);

ü  Centrul  de  zi pentru Persoane  cu  Probleme Speciale  de  Sănătate - HIV, HEPATITA  CRONICA-Reșița,  (30 beneficiari).

 

            2. Asociația”Simeon  și  Ana”Radimna:

ü  Centrul  Social  Simeon  și  Ana  din Belobreșca ( 25 beneficiari);

ü  Centrul  Social  Simeon  și  Ana  din Radimna ( 6 beneficiari).

 

            3. Biserica  Greco-Catolică Oravița:

ü  Centrul  Social ”Sf. Iosif” Oravița ( 40 beneficiari).

 

Deși în căre dus, numărul de beneficiari din Caraș-Severin subvenționați de la bugetul de stat în acest an este mai mare decât în 2021, când s-au alocat 369.000 lei, pentru 135 persoane. Principala cauză a numărului redus de subvenții in Caraș-Severin constă în numărul mic de serviciis ociale existente în județul nostru.

Subvenția pentru o persoană îngrijită într-un centru rezidențial este de 250 lei/lună, iar pentru o persoană îngrijită într-un centru de zi este de 175 lei/lună.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu