Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!vineri, 18 februarie 2022

Programul Naţional de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII


Programul Naţional de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII

6 luni de implementare

www.dingrijapentrucopii.gov.ro

Platforma de resurse pentru părinţi, specialişti şi copii - www.dingrijapentrucopii.gov.ro, ce conţine materiale de ajutor pentru a gestiona problemele psiho-emoţionale ale copiilor şi riscurile de siguranţă online, a fost lansată astăzi, 18 februarie 2022, la şase luni de la aprobarea Programului Naţional - DIN GRIJĂ PENTRU COPII.

Platfoma www.dingrijapentrucopii.gov.ro găzduieşte interviuri cu specialişti, cu părinţi şi elevi, precum şi informaţii privind problemele psiho-emoţionale şi modalităţi de gestionare ale acestora.

La 6 luni de la adoptarea programului guvernamental, 58,18% dintre livrabilele principale sunt realizate. Un obiectiv important este finalizarea şi lansarea numărul unic 119 pentru copii, la data de 05 ianuarie 2022, care este complet operaţional.

Reuniunea de evaluare a primelor şase luni de implementare a Programului Naţional al Guvernului de suport pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII, a avut loc, la Palatul Victoria, cu participarea coordonatorului programului, consilierul de stat Mădălina Turza, consilierului prezidenţial Ligia Deca, a reprezentanţilor instituţiilor şi organizaţiilor partenere.

"Mă bucur să asist la etapa de monitorizare a implementării acestui Program după un timp atât de scurt. Consider că trebuie să apreciem munca tuturor partenerilor şi procesul de coordonare care a dat roade şi avem astăzi un exemplu clar de succes şi bună practică de cooperare interinstituţională, dar şi de colaborare public-privată sub patronajul Guvernului României", a declarat doamna Ligia Deca, consilier prezidenţial.

"Programul Naţional - DIN GRIJĂ PENTRU COPII îşi urmează parcursul cu rigurozitate şi consecvenţă. Consider că această decizie a Guvernului de a investi în măsuri substanţiale pentru copii, pentru siguranţa lor, dar şi pentru sprijin psiho-emoţional, în această etapă pandemică dificilă, reprezintă o dovadă că problematica copiilor este o prioritate pe agenda decizională", a declarat Mădălina Turza, consilier de stat, Coordonator al Programului.

Consilierul de stat Mădălina Turza a prezentat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, rezultatele obţinute în primele şase luni de aplicare ale programului guvernamental.

10 măsuri pentru copii

Programul Naţional de suport pentru copii în contextul pandemiei de COVID-19, "DIN GRIJĂ PENTRU COPII" prevede următoarele măsuri care se află în diferite stadii de implementare:

1. Crearea unui număr unic la nivel naţional pentru urgenţe legate de copii - 100% realizat

2. Dezvoltarea Platformei de resurse dingrijapentrucopii.gov.ro dedicată atât copiilor, cât şi specialiştilor şi părinţilor - 100% realizat

3. Implementarea unui mecanism de alertă în timp real pentru copiii dispăruţi - RoALERT - COPIL DISPĂRUT - 95% realizat

4. Dezvoltarea un sistem informatic integrat de combatere a pornografiei infantile şi a exploatării şi abuzului minorilor online - 75% realizat

5. Realizarea de camere de audieri destinate copiilor victime ale infracţiunilor în fiecare judeţ - 30% realizat

6. 70.000 de ore de consiliere psihologică şi psihoterapie gratuite pentru copiii identificaţi cu tulburări psiho-emoţionale generate de pandemia de COVID-19 - 70% realizat

7. Tematici de educaţie psiho-emoţională, managementul emoţiilor, siguranţa online în curriculum şcolar - 15% realizat

8. Formarea a cel puţin 7000 de specialişti (profesori, asistenţi sociali, poliţişti) în domeniul managementului emoţiilor şi al relaţionării, metode de identificare şi intervenţie în situaţiile disruptive psiho-emoţional - 10% realizat

9. Introducerea unui modul de formare a competenţelor în domeniul psiho-emoţional pentru profesori la nivel de masterat didactic - 5% realizat

10. Crearea unor compartimente dedicate managementului incluziunii şi al suportului psiho-pedagogic în şcoli - 50% realizat

Programul este implementat cu sprijinul Ministerului Educaţiei, MAI, MS, MMSS, MFTES, IGPR, STS, Colegiului Psihologilor din România, Colegiului Asistenţilor Sociali din România, Federaţiei Asociaţiilor de Părinţi, Consiliului Naţional al Elevilor şi organizaţiilor neguvernamentale partenere.

Numărul unic pentru copii - 119 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII

19.489 de apeluri au fost înregistrate la numărul unic 119 în perioada 5 ianuarie - 17 februarie 2022. 9.723 apeluri preluate s-au constituit în tot atâtea cazuri concrete de salvare a copiilor din situaţii de abuz, neglijare şi exploatare.

Până în prezent, 5.006 cazuri au fost soluţionate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenţie în regim de urgenţă, iar 4.717 cazuri sunt în lucru la nivel naţional, adică se află în derulare anchete sociale, monitorizări, servicii de consiliere şi intervenţie.

Echipele mobile ale DGASPC au efectuat 281 de misiuni de urgenţă în teren, 1.706 fişe de caz sunt în acest moment închise, însemnând faptul că tot atâtea situaţii de risc la adresa copiilor au fost soluţionate prin consiliere, referire către servicii de specialitate, mediere sau intervenţie în regim de urgenţă.

Principalele probleme semnalate de copiii şi adulţii care au apelat numărul 119 vizează abuzul fizic şi emoţional, abuzul sexual, neglijarea, bullying şi cerşetorie. La acestea se adaugă o serie de sesizări sau solicitări de informaţii în legătură cu diferite drepturi ale copiilor: tutela, eliberarea actelor de identitate, dreptul la pensie alimentară, alocaţie etc.

Precizăm faptul că numărul unic pentru copii 119 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII beneficiază de o infrastructură complexă tehnică şi de resurse umane: la nivelul fiecărui judeţ, în Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului există un birou de operatori call-center, care funcţionează în regim de permanenţă. Peste 100 de specialişti (psihologi, asistenţi sociali) fac parte din echipele mobile de intervenţie, iar apelurile telefonice beneficiază de localizare, identificare şi înregistrare.

De asemenea, softul pus la dispoziţie de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale permite monitorizarea în timp real a activităţii operatorilor şi a modalităţilor de soluţionare a cazurilor.

Exemple de situaţii de risc din care au fost salvaţi copiii de specialiştii DGASPC:

- S-a semnalat situaţia a 4 copii lipsiţi de supraveghere şi îngrijire părintească ce locuiau în condiţii precare, casă insalubră neîncălzită. Concluziile intervenţiei echipei mobile: cei 4 copii au fost preluaţi de specialişti şi s-a dispus măsura de protecţie specială plasament în regim de urgenţă.

- Apel primit de la Poliţia Transporturi Feroviare Sibiu situaţia unei mame scoasă din casa socrilor cu fiul ei în vârstă de 3 ani. Echipa mobilă a preluat cuplul mamă copil în vederea găzduirii într-un centru specializat.

- Sesizare la numărul 119 cu privire la 2 postări video pe Facebook în care o fetiţă de aproximativ 2 ani era abuzată fizic şi emoţional de mama sa. DGASPC Constanţa împreună cu IJP Constanta au identificat persoana în cauză. Faţă de mama minorului abuzat s-a emis ordin de protecţie provizoriu şi s-a dispus ca fetiţa împreună cu cei 2 fraţi să fie încredinţaţi tatălui.

Programul Naţional de Suport al Guvernului pentru Copii, în contextul pandemiei de COVID19 - DIN GRIJĂ PENTRU COPII, aprobat prin OUG. Nr.105/24 septembrie 2021, are o durată de doi ani şi beneficiază de un buget de aproape 6 milioane de euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu