Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 15 februarie 2022

Cum să vă feriți de escroci

Metoda deratizarea

Sub pretextul că sunt angajaţii unor firme care oferă servicii de deratizare, având un recipient în spate și o legitimație în mână, infractorii primesc accesul în locuinţă. Aceștia operează în grup, iar în timp ce unul ține de vorbă victima, celălalt pătrunde în locuinţă şi sustrage bani sau obiecte de valoare.

Pentru a

împiedica "documentarea" hoţilor despre familia dumneavoastră, vă recomandăm să fiţi atenţi la persoanele cu care intraţi în contact, pe stradă, în jurul blocului, aparent întâmplător. Este posibil ca acestea să vă urmărească, să încerce să se împrietenească cu dumneavoastră şi să afle detalii despre familie sau vecini. Nu primiţi în locuinţă persoane care pretind că sunt de la diverse societăţi comerciale (de furnizare a unor servicii, firme de curierat, comis voiajori etc.), decât după ce aţi verificat actul de identitate şi legitimaţia de serviciu şi vă creează convingerea că au calitatea invocată. Nu le furnizaţi acestora informaţii despre membrii familiei dumneavoastră sau despre cei din jur! Cu ajutorul acestor informaţii, dumneavoastră sau alte persoane apropiate pot deveni victime ale infractorilor.

 

Nu răspundeţi unor solicitări prin care vi se cere să depuneţi diverse sume de bani într-un anumit cont, indiferent de motivul invocat! Ignoraţi mesajele în care vi se spune că aţi fost desemnat câştigător, la concursuri la care nu aţi participat. Este foarte posibil ca cineva să încerce să vă înşele. Nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior încasării acestora! Dacă aveţi dubii, luaţi legătura cu reprezentanţii companiilor respective (de telefonie, de fabricare a autovehiculelor, de electrocasnice sau turism).

 

Nu oferiţi nici un fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutor! Persoanele juridice nu vă vor solicita astfel de date.

 

Nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au! Dacă aţi făcut totuşi acest lucru, nu distrugeţi documentele de reîncărcare. Pe baza acestora, poliţiştii pot identifica autorii unor astfel de înşelăciuni.

 

Alte metode de înşelăciune

 

Alte moduri de operare folosite de infractori care se manifestă atât în mediul urban, cât şi în mediul rural sunt cele „prin ademenire” şi atribuirea de calităţi false. Şi acest tip de infractor este politicos şi oferă ceva spre vânzare sau pretinde a fi un reprezentant al unor autorităţi publice, companii de gaze, apă sau electricitate. Face parte din categoria persoane convingătoare şi insistente. Poate fi bărbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apă sau vrea să se spele pe mâini. Alţi infractori oferă produse promoţionale sau la un preţ redus.

 

Cerşetorul - persoane care bat la uşile oamenilor, cerşesc sau solicită un pahar cu apă. Din această categorie fac parte în general femeile şi copii. De fapt, aceste persoane certate cu legea folosesc orice poveste pentru a intra în casa victimelor.

 

Vânzătorul ambulant, întâlnită în special în mediul rural - sub pretextul că vând pături, lenjerie sau alte bunuri intră în curţile şi casele victimelor. Observă unde îşi păstrează banii şi apoi, prin distragerea atenţiei, comit furtul.

 

Lucrătorului la o companie de utilităţi - infractorii pretind că sunt reprezentanţi ai companiilor de gaz, apă, electricitate şi solicită accesul în locuinţă pentru verificări.

 

Detergentul - falşi vânzători bat la uşa victimei şi prezintă produse de curăţenie gratuite sau la preţuri promoţionale.

 

Străinul - infractorii spun că nu sunt din localitate sau sunt cetăţeni străini şi nu au bani româneşti asupra lor; solicită victimelor să le schimbe sume în valută. Iau banii şi lasă garanţie o geantă în care spun că au valută sau bunuri de valoare. Motivează nevoia de bani cu o urgenţă medicală. Odată ce ajung în locuinţă, infractorii distrag atenţia victimelor, le trimit în altă cameră pentru a aduce un lucru, timp în care caută bani sau bunuri de valoare. Unii infractori lucrează în echipă: în timp ce primul distrage atenţia victimei (de exemplu stau în bucătărie cu uşa închisă), celălalt pătrunde în apartament şi caută în camere. Infractorii pot oferi lucruri spre vânzare sau să le fie schimbată o bancnotă, tocmai pentru a observa unde victima ţine banii.

 

Accidentul

Accidentele de circulaţie nu „se rezolvă” la telefon! În cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Persoanele implicate în accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea poliţie

2) în cazul unor accidente soldate numai cu pagube materiale, înțelegerea amiabilă a părților, ceea ce presupune repararea daunelor folosind polița de asigurare auto obligatorie.

 

Anul trecut numărul total al înșelăciunilor înregistrate la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin a crescut cu 54,5%, fiind înregistrate 241 de astfel de infracțiuni.

 

Pentru prevenirea acestor tipuri de fraude, vă recomandăm insistent să:

 • nu luaţi în considerare eventualele mesaje în care sunteţi desemnat câştigător, fără temei, al vreunui concurs/sondaj organizat de o firmă de renume şi cu o puternică reputaţie;

• nu trimiteţi date personale sau copii după cartea de identitate, cărţi credit/debit, etc. pe e-mail/fax;

• nu acceptaţi în nici un caz să trimiteţi persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau alt bun, la care aţi fost anunţat câştigător;

• nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi; niciodată o societate nu va solicita aşa ceva, garantat este o tentativă de fraudare!

• acordaţi maximă atenţie persoanelor care sună la uşa dumneavoastră sau pe care le introduceţi în casă!

• dacă persoana necunoscută se prezintă într-o calitate oficială, solicitaţi legitimaţia de serviciu şi notaţi datele de pe document!

 • verificaţi cu atenţie persoanele care sună la uşă sub pretextul unor reparaţii de orice fel, încasarea unor taxe, deratizare sau cele care solicită să le închiriaţi o cameră!

• nu primiţi în casă cerşetori, negustori ambulanţi sau orice alte persoane necunoscute!

• nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii!

• nu trimiteți bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuți despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru “a aranja”. Nu daţi bani sau nu oferiţi coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!

• obişnuiţi copiii să nu deschidă uşa nimănui în lipsa dvs., să nu trădeze că sunt singuri în casă! vegheaţi cu atenţie la persoanele cu care se împrietenesc copiii dumneavoastră!

 

Dacă sunteți victimă a unor astfel de fapte, sesizați imediat Poliția la numărul unic de urgență 112, pentru a fi demarate verificările ce se impun.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu