Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!duminică, 6 februarie 2022

Locuri de muncă în Danemarca si Portugalia

Prin intermediul reţelei EURES România sunt oferite 165 de  locuri de muncă vacante pentru lucrători în agricultură - culegători de mazăre, 100 dintre acestea fiind în Danemarca și 65 în Portugalia.

Sunt solicitate persoane cu

vârsta minimă 18 ani cu condiție fizică bună și cu experiență în agricultură, nefiind solicitată cunoașterea vreunei limbi străine.

Se va munci în ferme unde majoritatea lucrătorilor sunt din România împreună cu câteva persoane din Danemarca, respectiv Portugalia. Contractele se încheie direct la fermă, fără intermediari sau comisioane.

În Danemarca, salariul poate ajunge până la 2000-2500 euro brut/lună, în funcție de cantitatea culeasă.Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației daneze.Cazarea se face în rulote, taxa de cazare este de 9 euro pe zi cu toate utilitățile incluse, aceasta fiind reținută din salar la plecare.Asigurarea medicală este plătită de angajator. Transportul România – Danemarca este plătit de angajat, iar transportul de la locul cazării la locul de muncă în Danemarca este suportat de angajat și costă 2,5 euro/zi.

Durata contractului:iunie-septembrie 2022.Programul de lucru este de 40-50 de ore/săptămână, timp de 6 zile/săptămână.De regulă se lucrează în intervalul orar 07-15.

În Portugalia, suma minimă de la care se pornește salarizarea este de 800 euro brut/lună, un angajat mediu ajungând la salariul de 1000-1400 de euro brut/lună, pe când un angajat foarte bun ajunge la salariul de 1400-1700 euro brut/lună, în funcție de cantitatea culeasă. Impozitul și contribuțiile sociale se vor deduce din salariu conform legislației portugheze.Cazarea se face în case. Contravaloarea cazării se reține din salar și este între 110 şi 150 euro/lună.Asigurarea medicală, transportul România – Portugalia  și transportul de la locul cazării la locul de muncă în Portugalia este suportat de angajator.

Durata contractului:15 martie 2022-31 mai 2022.Programul de lucrueste de 40-50 de ore/săptămână, timp de 6 zile/săptămână.De regulă se lucrează în intervalul orar 07-15.

Pentru a aplica pe aceste posturi, candidații trebuie să trimită un CV model EUROPASS, în limba română , pe adresa de email: aam@greenpeas.dk. Informații suplimentare se pot obține la nr.de telefon 004551501097 sau pe Facebook Andreea Motoc.  Alte informații  se găsesc pe website-ul www.My-greenpeas.com. Pentru monitorizare, emailurile vor fi trimise și la barna.fuleki.ms@anofm.gov.ro.

Persoanele interesate să ocupe un loc de muncă pot viziona oferta  accesândhttps://www.anofm.ro/eures/solicitanti.html.Pentru detalii suplimentare cei interesaţi se pot adresa consilierului EURES din cadrul AJOFM Caraș-Severin din Reșița, strada Traian Lalescu nr 17 sau  la numărul de telefonn 0255.212160.

Data limită de înscriere: 20.02.2022. 

Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Caraş-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu