Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!luni, 7 februarie 2022

Cetățeni din Sri Lanka, depistați în timp ce încercau să iasă ilegal din țară, prin PTF Cenad și pe la zona verde

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Cenad - jud. Timiş au depistat cinci cetăţeni din Sri Lanka care au încercat să iasă din țară ascunși într-un autoturism condus de un cetățean român.

Alți patru cetățeni din Sri Lanka au fost depistați, două zile mai târziu, la frontiera verde, încercând să iasă ilegal din țară.

*În data de

04.02.2022, ora 01.00, la Punctul de Trecere a Frontierei Cenad – I.T.P.F. Timişoara, s-a prezentat pentru a ieși din țară un cetățean român, în vârstă de 27 de ani, la volanul unui autoturism marca VW Sharan. Acesta era însoțit de un alt cetățean român, în vârstă de 21 de ani.

Cu ocazia controlului, polițiștii de frontieră au constatat că între banchetă și scaunele din față era ascunsă o persoană de sex feminin, iar în portbagajul autoturismului se mai aflau alți patru cetățeni strâini de sex masculin, ascunși sub o pilotă.

În urma extinderii cercetărilor, polițiștii de frontieră au constatat că persoanele în cauză sunt din Sri Lanka, cu vârste cuprinse între 26 și 53 de ani, posesori ai unor documente de ședere pe teritoriul României.

 

*Totodată, în data de 06.02.2022, în urma unei acțiuni pe linia combaterii migrației ilegale, colegii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Sânnicolau Mare au mai depistat, la 50 de m de linia de frontieră, în dreptul localității Beba Veche, alți patru cetățeni din Sri Lanka care dețineau permise de ședere pe teritoriul României.

Cetăţenii străini au declarat că au încercat să iasă ilegal, pe jos, din țară și recurs la această metodă deoarece doreau să ajungă într-un stat din vestul Europei și nu dețineau o viză valabilă pentru spațiul Schengen.

În ambele cauze, se efectuează cercetări sub coordonarea unităților de Parchet competente sub aspectul săvârșirii infracțiunii de tentativă de trecere ilegală a frontierei de stat faţă de cetăţenii din Sri Lanka, respectiv  pentru trafic de migranți faţă de cei doi cetățeni români.

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu