Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 2 septembrie 2019

Cum sprijinim antreprenoriatul inovativ în industria alimentară?

Eveniment internaţional cu participanţi din şapte ţări europene, organizat de ADR Vest la Timişoara

Actori ai sectorului alimentar din şapte ţări europene - Irlanda, Marea Britanie, Finlanda, Estonia, Polonia, Grecia şi România se vor reuni în această toamnă la Timişoara, la invitaţia Agenţiei pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest. Aceştia vor participa la conferinţa internaţională organizată de ADR Vest pentru a marca finalizarea cu succes a proiectului NICHE, privind inovarea în sectorul alimentar.

Pe lista participanţilor internaţionali se regăsesc:

EIT Food - European Institute of Innovation & Technology, FoodOvation UK, FoodWest Finland, Science Technology Park Crete, University of Science and Technology in Bydgoszcz, FoodCoast Ireland, Polli Horticultural Centre Estonia, Food Network UK şi alte nume importante din domeniul alimentar la nivel european.
Peste 30 de participanţi internaţionali şi-au confirmat deja prezenţa la Timişoara.

Conferinţa va avea loc în data de 11 septembrie 2019, la VOX Technology Park (Calea Torontalului nr. 69, 300254, Timişoara), cu începere de la ora 08:30.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate politici şi bune practici din sectorul alimentar, derulate în diferite regiuni europene, şi se va discuta despre potenţialul acestora de a fi transferate în noile politici sectoriale regionale.

Pregătim totodată diferite sesiuni tematice despre modele de brand-uri regionale construite pe gastronomia şi produsele locale, exemple de produse alimentare inovative realizate în laboratoare de cercetare europene, modele de business şi de colaborare cu mediul de afaceri ale platformelor care sprijină inovarea în sectorul alimentar. Îşi vor oferi expertiza organizaţii de sprijin pentru sectorul alimentar la nivel internaţional, universităţi şi centre specializate în cercetare, dezvoltare şi inovare, precum şi firme inovative din sectorul agroalimentar.

Participanţii vor avea ocazia să interacţioneze într-un spaţiu dedicat, iar în cadrul evenimentului va fi prezentat şi proiectul pilot "Arome proprii", dezvoltat de ADR Vest pentru Regiunea Vest.

"Arome proprii" (www.aromeproprii.ro / https://www.facebook.com/aromeproprii/) este o platformă creată de ADR Vest pentru a promova producătorii şi produsele alimentare din regiune, realizată ca o iniţiativă pilot în cadrul proiectului "NICHE".

La conferinţa internaţională din 11 septembrie pot participa firme, producători locali şi organizaţii din sectorul alimentar. Cei care doresc să asiste la eveniment trebuie să se înregistreze pe platforma: https://www.eventbrite.com/e/innovation-in-the-food-sector-niche-outcomes-in-7-european-regions-registration-64661141214.

Participarea este gratuită.

***

"NICHE - Dezvoltarea de lanţuri valorice inovative în sectorul agroalimentar" este o iniţiativă internaţională coordonată de ADR Vest. Proiectul beneficiază de finanţare în cadrul Programului Interreg Europe ((https://www.interregeurope.eu/niche/) şi se derulează în 7 regiuni europene, începând cu anul 2016.

Cele şapte regiuni implicate în proiect sunt: Regiunea Vest din România (coordonator proiect), Regiunea Border din Irlanda, Regiunea Irlanda de Nord din Marea Britanie, Regiunea Tartu din Estonia, Regiunea Ostrobotnia de Sud din Finlanda, Regiunea Cuiavia-Pomerania din Polonia şi Regiunea Creta din Grecia.


COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu