Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest s-a întrunit astăzi la Deva, la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara. În cadrul şedinţei au fost aleşi noul preşedinte şi noul vicepreşedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regională Vest. Astfel, domnul Mircea Flaviu BOBORA, preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara, a preluat conducerea CDR Vest, fiind ales preşedinte, iar domnul Călin DOBRA, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, a fost ales în funcţia de vicepreşedinte.
Un alt punct de pe ordinea de zi a vizat stadiul implementării Regio-POR 2014-2020 în Regiunea Vest. Până în prezent, la nivelul regiunii au fost depuse peste 1.000 de proiecte (1007 proiecte la data de 26 august 2019), cu o valoare totală de 1.724,79 milioane euro, din care 1.427,20 milioane euro valoarea finanţării nerambursabile.
Au fost contractate până acum şi se află în implementare sau au fost finalizate 500 de proiecte, în valoare totală de 798,25 milioane euro, din care 656,22 milioane euro finanţare nerambursabilă. Asta înseamnă că, în acest moment, a fost depăşită cu contracte alocarea financiară de 642,51 milioane euro destinată Regiunii Vest, gestionată de ADR Vest (FEDR, buget de stat şi buget local).
Pe ordinea de zi a şedinţei CDR Vest s-a regăsit şi o informare cu privire la perioada de programare 2021-2027, cu noile obiective de politică regională, stadiul planificării regionale, precum şi noile regulamente UE. A fost punctat faptul că, una dintre reglementările propuse, diferită faţă de perioada actuală de programare, este o propunere de scădere a ratei de cofinanţare a UE la 70% (faţă de 85% în prezent) pentru regiunile mai puţin dezvoltate şi la 40% (faţă de 80% în prezent) pentru regiunile dezvoltate. În România, cu excepţia Regiunii Bucureşti-Ilfov, care se încadrează în categoria regiunilor mai dezvoltate, restul regiunilor continuă să facă parte din categoria regiunilor mai puţin dezvoltate.
De menţionat este şi faptul că termenul de dezangajare automată a fondurilor propus este "N+2", mai puţin favorabil decât actualul "N+3", adică termenul de implementare a proiectelor va fi mai scurt, de 2 ani de la momentul alocării, de la angajamentul bugetar, faţă de 3 ani, în prezent. Efectul dezangajării poate fi pierderea fondurilor europene neutilizate, în cazul nerespectării regulii N+2.
Pentru fundamentarea din timp a viitoarelor investiţii din fonduri UE la nivel regional şi ca urmare a modificărilor propuse, ADR Vest a început procesul de elaborare a Planului pentru Dezvoltare Regională (PDR) al Regiunii Vest pentru 2021-2027.
Unul dintre cele cinci obiective de politică urmărite de UE pentru perioada 2021-2027 este "O Europă conectată, cu reţele strategice de transport şi digitale". În acest sens, ADR Vest a început demersurile pentru identificarea stării drumurilor judeţene din regiune şi a flotei de transport public din oraşe, pentru pregătirea din timp a unui portofoliu de proiecte posibil a fi finanţate post-2020.
Astfel, în perioada iulie-august 2019, au fost transmise solicitări consiliilor judeţene, pentru identificarea nevoilor de finanţare a drumurilor judeţene, respectiv municipiilor şi oraşelor din regiune, pentru identificarea situaţiei flotei de transport public necesar a fi modernizată (autobuze, tramvaie, troleibuze). Datele colectate ar trebui să se constituie în proiecte prioritare în viitorul portofoliu al Regiunii Vest.
De asemenea, ROREG - Asociaţia Agenţiilor pentru Dezvoltare Regională din România urmează să implementeze un proiect în cadrul Programului Operaţional Asistenţă Tehnică (POAT) 2021-2027, pentru sprijinirea autorităţilor locale în creşterea eficienţei gestionării şi implementării de proiecte cu finanţare din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI) - un alt punct pe ordinea de zi a şedinţei CDR de astăzi.
Totodată, membrii CDR Vest au fost informaţi cu privire la conferinţa internaţională care va fi organizată de ADR Vest în 11 septembrie la Timişoara pentru a marca finalizarea proiectului "NICHE" privind inovarea în sectorul alimentar, eveniment la care sunt aşteptaţi participanţi din şapte ţări europene, precum şi cu privire la platforma "Arome proprii", destinată promovării producătorilor locali din Regiunea Vest.
Alte informări au vizat cele două noi proiecte câştigate de ADR Vest - Digital Regions şi Digital Innovation Hub, iniţiative pentru sprijinirea transformării digitale a companiilor din regiune.
În şedinţa CDR Vest au fost aprobate şi rapoartele de activitate ale ADR Vest şi CDR Vest, precum şi actualizarea organigramei multianuale a Agenţiei pentru Dezvoltare Regională Vest pentru perioada 2019-2021 şi situaţiile sale financiare pentru anul 2018.
***
Consiliul pentru Dezvoltare Regională (CDR) Vest este organismul regional deliberativ care coordonează politica de dezvoltare regională la nivelul regiunii şi implicit activitatea ADR Vest.
CDR Vest are 16 membri - este alcătuit din preşedinţii consiliilor judeţene şi din câte un reprezentant al fiecărei categorii de consilii locale municipale, orăşeneşti şi comunale din fiecare judeţ al regiunii.
Acest consiliu alege un preşedinte şi un vicepreşedinte, care nu pot fi reprezentanţi ai aceluiaşi judeţ. Funcţiile sunt îndeplinite, prin rotaţie, pentru câte un mandat de un an, de către preşedinţii consiliilor judeţene.
***
Pentru informaţii suplimentare, nu ezitaţi să ne contactaţi: telefon/fax - 0256/ 491.981, 0256/ 491.923; e-mail - office@adrvest.ro.
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu