Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 25 septembrie 2019

Moment festiv la UPT: deschiderea de an cu numărul 100!


Deschiderea anului de învățământ la Universitatea Politehnica Timișoara a avut anul acesta un caracter aparte, fiind cea cu numărul 100. Dacă în 1920 Școala Politehnică își începea activitatea cu 117 studenți, dintre care 89 înscriși în anul întâi și 28 în anul pregătitor, anul 2019-2020 începe cu peste 14000 de studenți, la toate formele de învățământ, din care circa 4800 sunt  „boboci”.


Festivitățile organizate de cele 10 facultăți ale UPT au demarat încă de la ora 9:00, cu deschiderea festivă a anului la Automatică și Calculatoare, cea mai mare facultate a instituției, cu peste 3000 de studenți. La eveniment au luat parte primarul Timișoarei, Nicolae Robu, el însuși cadru didactic al facultății, rectorul UPT, prof.univ.dr.ing. Viorel-Aurel Șerban, prorectorul conf.dr.ing. Florin Drăgan, conducerea facultății, reprezentanți ai mediului economic, dar și ai studenților.
Rectorul Universității Politehnica Timișoara le-a vorbit studenților despre istoria, tradiția, prestigiul și performanțele celei mai mari și renumite instituții de învățământ superior din vestul țării, subliniind eforturile pe care UPT le-a depus mereu pentru asigurarea celor mai bune condiții de studiu, de cazare și masă, pentru acordarea celor mai mari burse din țară, dar și pentru dezvoltarea unei baze materiale de invidiat, cu peste 100 de imobile, cea mai modernă bibliotecă din România, baze sportive cum nu mai are nicio altă universitate.
În luările de cuvânt din cadrul festivităților organizate de facultăți s-a amintit și faptul că generația care intră acum pentru prima dată în amfiteatrele UPT, generația cu numărul 100, are și privilegiul de a fi martor la evenimente importante, printre care 2020 - Anul Politehnicii în Timișoara, Centenarul UPT, dar și cele ce se vor derula în 2021, când Timișoara va fi Capitală Culturală Europeană. Astfel, îndemnurile pentru studenți au fost nu doar pentru a învăța, ci și de a gusta din plăcerile vieții de student.
Ca în fiecare an, reprezentanții mediului economic au fost alături de UPT și la festivități, așa cum sunt, de altfel, pe parcursul întregului an. Majoritatea acestora sunt absolvenți ai Politehnicii timișorene, ajunși în poziții de conducere sau chiar deținători ai unor mari companii. Așa cum aceștia au remarcat, mai în glumă mai în serios, spre deosebire de perioada studenției lor, un fapt îmbucurător este creșterea numărului studentelor, proporția acestora în rândul totalului studenților din UPT fiind în prezent de circa 50%.
Studenții au putut afla, cu această ocazie și perspectivele foarte bune de carieră pe care le au ca absolvenți ai Universității Politehnica Timișoara, mai ales în tocietatea tot mai tehnologizată de astăzi.
Nu în ultimul rând, cei mai buni studenți au fost premiați în cadrul festivităților de deschidere a anului de învățământ.

Departament Comunicare si Imagine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu