Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 7 septembrie 2019

COMUNICAT DE PRESA - PLUS Caraș-Severin

 Viitorul României depinde de viitorul copiilor, iar o țară civilizată și prosperă nu se poate baza decât pe o generație educată.
Prima condiție ca să poți avea acces la educație e să ajungi la ea. La propriu. De la tine acasă la ușa școlii și înapoi, în siguranță. Asta nu mai este acum garantat. Odată cu OUG 51/2019, s-a eliminat transportul rutier de persoane,
intrajudețean, din sfera serviciilor publice ale statului și, din sfera responsabilităților Consiliilor Județene, de a asigura astfel navete sigure și predictibile pentru elevii de liceu. Mai mult de 100.000 de elevi depind zilnic de navetă pentru a ajunge la școală, iar unul din cinci elevi din învățământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populația cu vârsta cuprinsă între 15- 19 ani locuiește în mediul rural. De asemenea, liceele profesionale către care sunt acum obligați să meargă elevii care au luat sub nota 5 la BAC sunt situate în general în zona urbană. Distanța medie la nivel național pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. A trecut mai mult de o lună de când PLUS a semnalat riscurile create de OUG 51, dar constatăm că, deși în ultima lună mai multe voci semnalează de asemenea aceste probleme: asociații ale elevilor, Avocatul Poporului, celelalte partide de opoziție, în patru zile începe școala fără a avea nicio propunere de soluție din partea decidenților. Filiala PLUS Caraș-Severin cere Consiliului să comunice public, înainte de începerea școlii, modalitatea prin care se vor asigura de buna desfășurare a navetei. Acolo unde traseele nu sunt acoperite și operatorii de transport nu au reînnoit licențele, nu doar crește riscul abandonului școlar, ci se lasă loc și taximetriei ilegale, cu riscuri mari pentru siguranța elevilor, lipsa transportului în comun fiind și motivul pentru care fetele au ajuns pe mâna criminalului din Caracal. Cerem din nou guvernării PSD, Consiliului Județean Caraș-Severin și Inspectoratului Școlar Județean, să asigure o navetă sigură și constantă pentru elevii județului. Reamintim că decontarea integrală a navetei elevilor, introdusă de guvernul tehnocrat în 2016, depinde de abonamente și nu poate fi realizată pe baza unor bilete și bonuri zilnice. Din 2016 până astăzi, Guvernarea PSD nu a respectat responsabilitatea de a actualiza plafoanele de decontare odată cu creșterea prețurilor, păstrându-le pe cele stabilite acum trei ani, generând situația în care în practică este decontat parțial, uneori mai puțin de jumătate din valoarea acestor abonamente, periclitând dreptul la educație. Semnalăm de asemenea necesitatea actualizării acestora la realitatea prețurilor din piață. O.U.G. 51/2019, fără măsuri compensatorii, afectează nu doar naveta elevilor județului, ci și mobilitatea lucrătorilor, esențială pentru a nu agrava ceea ce deja este o criză a pieței forței de muncă, precum și satisfacerea nevoilor comunitare ale cetățenilor săi, cu implicații grave în sfera protecției drepturilor unor categorii vulnerabile: elevi, studenți, persoane cu dizabilități și pensionari, dar și a tuturor categoriilor de cetățeni din comunitățile izolate. Resita, 06.09.2019 

 Departamentul de Comunicare PLUS Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu