Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 septembrie 2019

DISPARIȚII SOLUȚIONATE ÎN ULTIMA LUNĂ

De la începutul lunii septembrie a.c., Poliția Română, prin Direcția de Investigații Criminale, a înregistrat în total 929 de dispariții, dintre care 537 ale minorilor (320 fete și 217 băieți).
În urma investigațiilor, căutărilor și verificărilor efectuate, în această perioadă polițiștii au soluționat
933 de cazuri, dintre care 553 au vizat dispariția minorilor (336 fete și 217 băieți).
Cifra 933 reprezintă numărul situațiilor de dispariție soluționate în această perioadă, existente la nivelul Direcției de Investigații Criminale (atât dintre cele semnalate în luna septembrie, cât și dintre alte cazuri semnalate înainte de această lună).
Cifrele reprezintă numărul disparițiilor, nu al dispăruților, întrucât o persoană poate fi semnalată dispărută de mai multe ori într-un interval de timp. Astfel, după clarificarea situației, dacă se revine cu o nouă sesizare, aceasta va fi înregistrată ca o nouă dispariție.
În 340 de cazuri, minorii găsiți sau persoanele puse sub interdicție ori cele care au nevoie de o protecție sporită au fost încredințate către familie sau aparținători.
În alte 170, care vizează majori care nu sunt de acord să se comunice detalii către familie, a fost făcută comunicarea găsirii acestora familiilor ori aparținătorilor.
235 de cazuri reprezintă reinternarea persoanelor dispărute în centre sau spitale, iar în alte 60 de situații a fost retrasă sesizarea.
***
Exemplificăm cazul de la Alba-Iulia, când o femeie a sesizat Poliţia, în seara de 23 septembrie, despre faptul că fiul său de 8 ani a plecat de la şcoală şi nu s-a întors acasă. Poliţiştii au demarat imediat căutările, iar copilul a fost găsit în aceeași zi, în apropierea unei terase din oraş.
Un alt caz este cel al fetiței de 11 ani, dispărută la data de 18 septembrie, din București, care, în urma unei ample operațiuni, a fost gasită de polițiști pe raza județului Brașov.
O altă minoră, de 16 ani, din municipiul Tîrgu Mureş, semnalată dispărută de mama sa, la data de 23 septembrie, a fost găsităÎn urma verificărilor efectuate de poliţişti a rezultat că fata a plecat de bunăvoie de acasă, însoţită de o femeie adultă, căreia i-a solicitat sprijinul pentru rezolvarea unor neînţelegeri din familie. Tânăra nu a fost victima vreunei infracţiuni, iar în acest moment se află în grija autorităţilor statului.
La data de 3 septembrie, un alt copil de 14 ani a plecat voluntar dintr-un centru din Vaslui, fără acordul supraveghetorului, fiind găsit de polițiștii de investigații criminale din Vaslui, a doua zi.
La Iași, în urma căutărilor în teren, cu ajutorul unui câine polițist de urmă, a fost depistată o altă minoră, de 11 ani, în aceeași zi în care s-a primat sesizarea (5 septembrie).
Polițiștii din Covasna au desfășurat investigații și căutări, timp de 4 zile, pentru găsirea unei minore de 14 ani, dată dispărută, la data de 4 septembrie, de un reprezentant al centrului de plasament în care aceasta se afla. La data de 7 septembrie, fata a fost găsită într-o comună din județ, nefiind victima niciunei infracțiuni.
O altă minoră de 14 ani, municipiul Galați, a fost semnalată dispărută, prin 112, de mama sa, în seara de 6 septembrie. Polițiștii din județ, împreună cu un câine de urmă, au efectuat cercetări ample în teren, în municipiu și în comune învecinate. Minora a fost găsită în dimineața zilei următoare, într-o localitate situată la 15 km de domiciliu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu