Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 23 septembrie 2019

Lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor din Serbia sunt în stare bună


În perioada 17-20 septembrie 2019, comisia hidrotehnică româno-sârbă a verificat lucrările cu rol de apărare împotriva inundaţiilor aflate pe teritoriul Republicii Serbia, conform «Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă, a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă».

Verificările au avut drept scop urmărirea exploatării şi întreţinerii lucrărilor, în zona comună de interes și au vizat cursurile de apă: Moravița, Timiș, Bârzava, Aranca și Bega Navigabilă (nodul hidrotehnic Klek).
Comisia hidrotehnică româno-sârbă a verificat pe cursul de apă Moravița digurile aflate în dreptul podului din vecinătatea localităților Vatin și Marghita, pe  râul Timiș digul mal drept zona Jaša Tomić și stăvilarul Tomașevăț, iar pe cursul de apă  Bîrzava, au fost verificate digurile din zona localităților Markovićevo și Konak. Acestea au fost găsite în stare bună, fiind bine întreținute. Lucrările de decolmatare a albiei minore a Moraviței și de înlăturare a vegetației, care au  început în anul 2017 cu  primii 4 km de râu, nu au putut fi continuate nici în 2019 pe următorii 4 km planificați, din cauza lipsei de fonduri. Stăvilarul Tomașevăț funcționează în conformitate cu regulamentul de exploatare. Pe cursul de apă Aranca, lucrarea de decolmatare pe sectorul stăvilarului de frontieră are un efect bun asupra scurgerii în albia minoră.
„ Cu ocazia acestor verificări, comisia nu a constatat lipsuri care să influenţeze siguranţa lucrărilor. Starea digurilor este conform normativelor în vigoare. Am fost interesați să aflăm care este stadiul măsurilor și activităților pentru reabilitarea celor două noduri hidrotehnice care beneficiază de finanțare prin programul de cooperare transfrontalieră IPA România-Serbia: nodul hidrotehnic Klek este funcțional și va beneficia anul viitor de lucrări de reparații la ecluză, stavilă, echipamente hidromecanice și electrice. Din discuțiile cu partea sârbă, tot anul viitor vor începe lucrări de întreținere și reparații și la nodul hidrotehnic Srpski Itebej ” a declarat directorul Administrației Bazinale de Apă Banat, Titu Bojin, șeful delegației române.
Subcomisia de apărare împotriva inundațiilor și a ghețurilor a întrunit experţi din cadrul Ministerului Apelor si Pădurilor, a Administraţiei Naţionale „Apele Române”, a Administraţiei Bazinale de Apă Banat, din cele două Sisteme de Gospodărire a Apelor Timiş şi Caraş-Severin şi experţi din Întreprinderea de Gospodărire Publică a Apelor “ Vode Vojvodine”.
Vă reamintim că, în baza „ Regulamentului comun de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor pe cursurile de apă a obiectivelor hidrotehnice care formează sau sunt întretăiate de frontiera de stat româno-sârbă”, anual se fac verificări comune la lucrările de apărare împotriva inundaţiilor şi gheţurilor.

Compartimentul  de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu