Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 10 septembrie 2019

ÎN ȘCOLILE CĂRĂȘENE A ÎNCEPUT CAMPANIA DE PREVENIRE #10PENTRUSIGURANȚĂ


Începând cu 07 septembrie a.c., timp de două săptămâni, structurile specializate în domeniul prevenirii criminalității din cadrul următoarelor instituții: Inspectoratul Județean de Poliție Caraș-Severin, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Caraș-Severin, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Timișoara, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Caraș-Severin, Inspectoratul Județean de Jandarmi Caraș-Severin, Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră Caraș-Severin și Instituția Prefectului Caraș-Severin vor desfășura activități informativ-preventive, în cadrul Campaniei #10pentru siguranță, în unități de învățământ de pe raza județului și în zonele adiacente.


Acțiunea a debutat sâmbătă 07 septembrie a.c., începând cu ora 11.00,  în Parcul Teiuș din Caranșebeș, unde reprezentanți ai instituțiilor menționate au avut întâlniri cu părinți, elevi și profesori, cărora le-au transmis recomandări pentru un an școlar în siguranță.

De asemenea, în această dimineață, reprezentanții structurilor Ministerului Afacerilor Interne au fost prezenți la deschiderea anului școlar, pentru a transmite copiilor succes la învătătură, asigurând părinții și cadrele didactice de toată disponibilitatea noastră în rezolvarea problemelor care pot apărea.


În perioada următoare, echipe mixte din cadrul structurilor Ministerului Afacerilor Interne se vor deplasa în unitățile de învățământ din mediul urban și rural, pentru a discuta cu elevii, părinții și cadrele didactice în vederea identificării de soluții pentru problemele anterioare și prevenirea comportamentelor care ar putea afecta siguranța în școli.

În cadrul întâlnirilor organizate, vor fi transmise sfaturi și recomandări, precum:

#1 Violența nu ajută, ai curajul să spui NU!

#2 Fii un elev educat și spune STOP bullyingului!

#3 Telefonul mobil este util doar când este folosit corect!

#4 Sunați la 112 doar în caz de nevoie!
Situațiile de urgență nu sunt o joacă!

#5 Pe mâna cui încredințați copilul?
Asigurați-vă că însoțitorul nu este chiar infractorul!

#6 Lumea drogurilor nu este lumea ta!

#7 Știți ce face copilul în timpul liber? Cunoașteți-i prietenii!

#8 Drumurile publice nu sunt loc de joacă!

#9 Renunțați la improvizațiile instalațiilor de gaz și curent!

#10 Dascălul este profesor și prieten. Fiți alături de copii!
Activitățile desfășurate în cadrul Campaniei #10pentru siguranță se derulează cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin.

  

COMUNICAT

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu