Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 28 iulie 2018

Tarifele maxime pe care autoritațile publice le pot percepe pentru accesul operatorilor de comunicații pe proprietatea publica în consultare


ANCOM lanseaza în consultare publica un proiect de decizie privind stabilirea tarifelor maximale pentru exercitarea de catre operatorii de comunicații a dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele aflate în proprietatea publica a statului. „Tarifele maxime propuse de ANCOM pentru
instalarea de stâlpi, piloni, turnuri sau rețele subterane și aeriene de comunicații pe proprietatea publica au fost stabilite pe baza unui model de calcul si a unei metodologii detaliate. ANCOM a constatat ca în acest moment practica autoritaților publice nu este unitara, în multe cazuri fiind percepute tarife exagerate. Atunci când stabilesc aceste tarife, autoritatile locale trebuie sa aiba în vedere în primul rând beneficiile pe care retelele de comunicatii le aduc pentru comunitate”, a declarat Sorin Grindeanu, presedintele ANCOM.
 
Situația actuala
Pâna în prezent, 1.307 de autoritați ale administrației publice (consilii locale și județene) au transmis ANCOM, conform prevederilor Legii Infrastructurii, documente privind condițiile în care se realizeaza accesul pe proprietațile publice prin intermediul unei baze de date online disponibila aici.
 
Analiza documentelor disponibile a aratat ca tarifele și modalitațile de tarifare sunt diferite de la o localitate la alta, diferențele fiind majore. De exemplu, tarifele anuale pentru amplasarea echipamentelor rețelelor de comunicații pe terenul intravilan proprietate publica sunt cuprinse între 3 lei/mp și 360 lei/mp, iar tariful lunar pentru un stâlp proprietate publica aflat pe raza comunelor variaza între de 5 lei si 100 lei.    
 
Metodologia de stabilire a tarifelor maxime
ANCOM a stabilit aceste tarife conform obligațiilor ce îi revin și în condițiile prevazute de Legea nr. 159/2016privind regimul infrastructurii fizice a rețelelor de comunicații electronice.  
Tarifele de acces pe proprietați publice trebuie sa fie justificate și proporționale cu afectarea imobilului respectiv, urmând sa aiba în vedere și beneficiile tangibile și intangibile. Astfel, tarifele vor acoperi doar despagubirea pentru prejudiciile directe și certe cauzate de efectuarea lucrarilor și prin existența și funcționarea rețelelor de comunicații electronice și a elementelor de infrastructura asociate. Tarifele sunt raportate la anumite elemente de rețea și de infrastructura fizica ce urmeaza a fi instalate pe, deasupra, în sau sub anumite imobile proprietate publica, ținând cont de valoarea folosinței bunurilor afectate, cu respectarea principiilor transparenței, obiectivitații și nediscriminarii.
 
Pentru stabilirea categoriilor de prejudicii directe și certe s-a luat în calcul un cumul de factori cum ar fi gradul de utilizare și uzura al imobilului, perioadele de timp necesare pentru efectuarea lucrarilor de instalare, întreținere, înlocuire ori mutare a rețelelor de comunicații electronice sau a elementelor de infrastructura fizica necesare susținerii acestora, perioadele de timp pentru care se solicita amplasarea, precum și caracteristicile fizice și funcționale ale echipamentelor.
 
„Consideram ca tarifele propuse vor încuraja investitiile în infrastructura necesara furnizarii serviciilor de acces la internet în banda larga, ceea ce va avea un impact pozitiv asupra dezvoltarii economice. Conectivitatea îmbunatațeste gradul de coeziune sociala, reduce decalajele economice între mediul urban și rural, respectiv crește calitatea serviciilor publice, cu precadere în educație, sanatate sau administrație locala”, a mai declarat Sorin Grindeanu.
 
Aceste efecte sunt observabile din punct de vedere cantitativ în statistici privind evoluția istorica a produsului intern brut, a venitului mediu net în economie, precum și a evoluției forței active de munca, în raport cu gradul de conectivitate al populației.
Metodologia de calcul si nivelul tarifelor au fost stabilite de ANCOM cu sprijinul asocierii KPMG Advisory și KPMG Romania.
Tarifele stabilite de ANCOM pe baza modelului de calcul pot fi accesate aici.
 
Procesul de consultare publica

Proiectul de decizie privind tarifele maxime care pot fi percepute pentru exercitarea dreptului de acces pe, deasupra, în sau sub imobilele proprietatea publica poate fi consultat aici, persoanele interesate fiind invitate sa formuleze si sa transmita observatii si propuneri pâna la data de 20.08.2018, pe adresa sediului central al ANCOM (Str. Delea Noua nr.2, sector 3, Bucuresti), direct la Registratura sau prin intermediul directiilor regionale ale Autoritatii. Observatiile pot fi transmise si prin fax la numarul +40 372 845 402 sau prin e-mail pe adresa consultare@ancom.org.ro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu