Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 2 iulie 2018

Actualizarea situaţiei internaţionale determinată de transmiterea virusului Zika (ZIKV)


Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS/WTO), luând în considerare prevederile Regulamentului Sanitar Internaţional – RSI 2005, prin evaluarea globală, apreciază că riscul de infectare și gama de malformaţii congenitale şi tulburări neurologice cauzate, cel mai probabil, de infecția cu transmitere locală a virusului Zika (ZIKV), nu s-a schimbat şi vigilenţa trebuie să rămână crescută pentru ţările şi teritoriile unde țânțarii Aedes sunt stabiliți.

Se recomandă cetăţenilor români, pentru a obţine informaţii despre clasificarea ţărilor / teritoriilor expuse la acest risc, să acceseze pagina de Internet : http://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/260419/zika-classification-15Feb18-eng.pdf;jsessionid=76EB39B9D6BCE884548872AC1F53E8E4?sequence=1.
Profilul epidemiologic al teritoriilor cu transmitere a virusului Zika sunt definite în următoarele categorii:
  • Categoria 1: Zonă cu introducere nouă sau reintroducere şi cu transmitere în desfăşurare;
  • Categoria 2: Zonă cu evidenţe ale circulaţiei virusului înainte de 2015 sau zonă cu transmitere în desfășurare, care nu mai este în faza de nouă introducere sau reintroducere, dar unde nu există evidenţe ale întreruperii transmiterii;
  • Categoria 3: Zonă cu transmitere întreruptă şi cu potențial de transmitere în viitor;
  • Categoria 4: Zonă unde vectorul competent este complet stabilit (Aedes aegypti), dar transmiterea curentă sau în trecut nu se cunoaște sau nu este documentată.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii nu a emis restricții generale privind călătoriile sau comerțul cu ţări, zone şi/sau teritorii cu transmitere a virusului Zika, dar se avertizează femeile însărcinate să nu călătorească în zone de risc de categoria 1 sau 2, avertisment care se bazează pe riscul crescut de microcefalie şi alte malformații congenitale la copii născuți de femeile gravide infectate cu virusul Zika.
Ținând cont de modalităţile de transmitere a virusului Zika - transmiterea vectorială (principală cale) şi transmiterea pe cale sexuală, se fac următoarele recomandări:
  • Înainte de a călători în zone din categoria de risc 1 sau 2: consultarea unui medic sau a unui cabinet specializat în medicina de călătorie şi boli infecțioase, privind riscul potențial asociat itinerarului de deplasare, şi, totodată, să se primească recomandări privind reducerea expunerii la înțepături de țânțari, precum şi măsuri de prevenire privind transmiterea pe cale sexuală a virusului Zika;
  • În timpul călătoriei in zone din categoria de risc 1 sau 2, bărbații şi femeile sunt sfătuiţi să practice abstinenţa şi/sau contacte protejate, pentru a preveni infecția cu virusul Zika, cu virusul imunodeficienței umane (HIV) sau alte infecții cu transmitere sexuală sau sarcini nedorite.
Sfaturi pentru a se preveni înțepăturile de țânțari în timpul călătoriei:
  • să poarte îmbrăcăminte de preferinţă deschisă la culoare, care acoperă corpul cât mai mult (pantaloni lungi, cămăși/bluze cu mâneca lungă);
  • să utilizeze repelente de tipul DEET (dietiltoluamida), IR 3535 (ester etilic al acidului 3 - [N-butil-N-acetil], aminopropionic) sau KBR3023 (denumit şi Icaridin sau Picaridin), în concordanţă cu instrucțiunile de pe etichetă;
  • să utilizeze plase împotriva țânțarilor, în jurul paturilor, în timpul repausului/somnului, mai ales în timpul zilei când țânțarii Aedes sunt cei mai activi;
  • să utilizeze bariere fizice (ecrane, plase) la uși, ferestre, îmbibate în substanțe insecticide sau să închidă ușile şi ferestrele.
La întoarcerea acasă, din zone afectate de virusul Zika din categoriile 1 și 2, pentru a se preveni transmiterea ulterioară a virusului Zika, cetățenii români sunt sfătuiți să aibă relații sexuale protejate prin folosirea corectă și consistentă a prezervativelor sau să ia în considerare abstinenţa timp de 6 luni, iar partenerii femeilor gravide să aibă cu acestea numai relații sexuale protejate sau să practice abstinenţa cel puțin pe perioada sarcinii şi trebuie, de asemenea, să continue să folosească repelente pentru cel puțin 3 săptămâni pentru a evita înțepăturile de țânțari şi, eventual, răspândirea infecției pe această cale.
Informaţii detaliate despre dinamica răspândirii acestui virus se regăsesc în portaluri dedicate, astfel: al Centrului Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile (CNSCBT), la adresa web http://www.cnscbt.ro/index.php/sfaturi-pentru-calatori/339-informatii-pentru-calatori-catre-zone-cu-transmitere-locala-a-virusului-zika, al Centrului European de Control şi Prevenire a Bolilor (ECDC), la adresa web http://ecdc.europa.eu/en/healthtopics/zika_virus_infection/zika-outbreak/Pages/Zika-countries-with-transmission.aspx, al OMS la pagina Internet http://who.int/mediacentre/factsheets/zika/en/ şi www.mae.ro.
Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Sursa: Ministerul Afacerilor Externe 
Publicat de:Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu