Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 24 iulie 2018

Măsuri pentru reducerea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei

Guvernul a aprobat în ședința de marți, 24 iulie a.c., Memorandumul cu tema: Măsuri pentru îmbunătățirea activității în punctele de trecere a frontierei, în scopul reducerii timpilor de așteptare.
România gestionează o parte importantă a frontierelor externe ale U.E., fapt ce implică asigurarea unui echilibru între efectuarea controalelor amănunțite și supravegherea frontierei, pe de o parte, și asigurarea fluenței traficului de pasageri și a mijloacelor de transport în punctele de trecere a frontierei, pe de altă parte.

În acest context, se impune luarea unor măsuri pentru asigurarea nivelului de securitate al frontierei, precum și a resurselor umane și materiale, a logisticii și a capacității de control din punctele de trecere a frontierei, cu respectarea cerințelor definite la nivel european, raportate la necesitățile operaționale, fluxul de pasageri și rezultatele analizelor de risc.
Memorandumul a fost elaborat la inițiativa Ministerului Afacerilor Interne și stabilește o serie de activități pe termen scurt și lung pentru mai multe instituții (Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Transporturilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Finanțelor Publice și Ministerul Afacerilor Externe), pornind de la analiza principalilor factori care generează creșterea timpilor de așteptare în punctele de trecere a frontierei.
Principalii factori identificați sunt:
— infrastructură rutieră neadecvată pentru valorile de trafic anuale, atât pentru marfă, cât și pentru călători;
— subdimensionarea capacității de control din punctele de trecere a frontierei, în comparație cu nivelul traficului de pasageri și de mijloace de transport;
— numărul limitat de polițiști alocat de către Poliția Ungară, respectiv Poliția de Frontieră Bulgară;
— introducerea de măsuri unilaterale de către statele vecine privind verificarea suplimentară a mijloacelor de transport marfă.
— introducerea verificărilor sistematice în punctele de trecere a frontierei în baza cerințelor UE.
La toate acestea se adaugă numărul mare de pasageri înregistrat în punctele de frontieră (aeroportuare și rutiere), atât la intrare, cât și la ieșire, în perioada sărbătorilor religioase și a sezonului estival/de iarnă.
Memorandumul stabilește responsabilități pentru fiecare instituție și un calendar cu termene clare pentru punerea în aplicare a măsurilor de eficientizare a activității și capacității de control.
Una dintre măsurile stabilite prin memorandum este preluarea, în administrare, de către Ministerul Transporturilor și în concesionarea C.N.A.I.R., a infrastructurii rutiere (inclusiv amenajări rutiere, parcări, bretele de acces) aferentă tuturor punctelor de trecere a frontierei rutiere pentru a putea realiza investițiile necesare modernizării punctelor. Primele puncte preluate vor fi Petea, Borș, Giurgiu, Vama Veche.
Pe termen lung, se intenționează și o creștere a numărului de benzi, acolo unde este necesar, pe sensul de intrare/ieșire astfel încât să fie redus timpul de așteptare pentru efectuarea controlului.
De asemenea, vor fi desfășurate activități pentru:
— alocarea de fonduri, dacă este cazul, în vederea realizării de investiții pentru amenajarea/modernizarea/dezvoltarea capacității de control în punctele de trecere a frontierei (naval, feroviar, rutier, aeroportuar);
— alocarea de fonduri financiare necesare suplimentării numărului de angajați ai Poliției de Frontieră. și ai ANAF, în punctele de trecere ale frontierei;
— inițierea demersurilor bilaterale pe lângă statele vecine, pentru identificarea soluțiilor de fluidizare a traficului pe sensul de ieșire din România.
Memorandumul prevede, de asemenea, necesitatea întreprinderii unor demersuri diplomatice de către Ministerul Afacerilor Externe, în coordonare cu instituțiile cu atribuții în materia controlului la frontieră, pentru corelarea măsurilor propuse la nivel național, cu măsuri similare adoptate de către statele vecine.
DIRECȚIA INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu