Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 9 iulie 2018

Studenții din echipa XVision, în drum spre premiul de 100.000 de dolari


XVision, echipa de patru studenți de la Facultatea de Automatică și Calculatoare a Universității Politehnica Timișoara (Ștefan Iarca, Bogdan Bercean, Cristian Avramescu, Andrei Tenescu, coordonați de lect.dr.ing. Sebastian Fuicu), care, la sfârșitul lunii februarie
2018,câștiga Marele Premiu al competiției Big Idea Challenge organizată de Microsoft, în valoare de 3.000 de dolari, merge mai departe spre premiul de 100.000 de dolari al concursului Imagine Cup Global Competition 2018, organizat tot de Microsoft. Între timp, ei au câștigat atât etapa națională, cât și ceape Europa Centrală și de Est a Imagine Cup și vor pleca, în 21 iulie 2018,în SUA, la Seattle, pentru finala mondială a competiției.
Dacă la Big Idea Challenge au câștigat Marele Premiu prezentându-și ideea de proiect și de afacere, acumei au pus în practică proiectul. Sistemul creat de studenții UPT analizează cu ajutorul inteligenței artificiale radiografiile, le compară cu cele circa 200.000 aflate în baza de date, iar pe baza unui algoritm creat de echipa XV isi impune diagnosticul. Cu alte cuvinte, ei au creat o aplicație în care se introduce radiografia în format electronic, aceasta este analizată cu ajutorul unor algoritmi de inteligență artificială creați de ei, iar rezultatul este afișat automat sub forma unei liste de diagnostice posibile, fiecare cu probabilitatea respectivă, și a unei hărți a zonelor de anomalii.
Momentan se pot analiza doar radiografiile pulmonare, dar echipa lucrează la crearea algoritmilor pentru toate zonele corpului. Aplicația este disponibilă online, în mod gratuit, la adresa visionx.azurewebsites.net.
Premiile din acest an cu XVision:

Locul 1 la competiția Microsoft Big Ideea Challenge (2018), un concurs la care au participat sute de echipe din toată lumea ;
IDMSC 2018 , Timișoara – Grand Prize;
Locul 1 la etapa națională a Microsoft Imagine Cup (2018);
Best Business Award la etapa națională InnovationLabs 2018 , București;
Best Deeptech Startup , Paris – Morpheus Cup Prize;
Startup Campus Innovator , Budapest  - MostInnovative Startup;
Locul 1 Startup Campus Innovator , conferința Pionners Viena;
Câștigători Microsoft Imagine Cup – Europa Centrala și de Est – calificare pentru finala mondială de la Seattle;
Locul 1 la etapa naționala Venture Cup – calificare la etapa internațională Venture Cup din Copenhaga.

Alte premii:

locul 2 la etapa națională a Microsoft Imagine Cup (2017) cu proiectul Mindfully;
locul 1 la categoria Healthcare, la hackathonulHackTM (2017);
locul 1 la categoria Best UX la hackatonulHackTM(2018);
locul 1 concursul local de startup-uri Vox YourStartup (2018), organizat de Vox Technologies;
locul 3 la concursul intenațional de Cybersecurity din Suceava (2017), USV Capture The Flag.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu