Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 7 iulie 2018

Încep înscrierile la Universitatea Politehnica Timișoara

Potrivit calendarului admiterii la Universitatea Politehnica Timișoara, miercuri, 11 iulie 2018, demarează înscrierile atât la facultățile la care se organizează concurs cu probe de verificare a cunoștințelor, cât și la cele la care admiterea se face pe bază de concurs de dosare.

Absolvenții de liceu care au promovat examenul de bacalaureat și alege una dintre facultățile Universității Politehnica Timișoara vor avea, ca studenți, o serie de beneficii:

• Acces la burse ale MEN (de performanță, de merit, sociale – între 580 și 1000 lei);

• Acces la burse speciale și de sprijin, oferite de universitate, pentru studenții cu venituri modeste sau performanțe școlare deosebite;

• Cazare în cămine modernizate(dotate cu conexiune internet, cablu TV, frigider, bucătărie și spălătorie pe fiecare etaj);

• Masa la restaurantele studențești ale UPT, la prețuri subvenționate;

• Pregătire specială la matematică și fizică;

• Acces la burse pentru stagii în străinătate prin programul Erasmus+ și prin acorduri bilaterale (Germania, Franța, Spania, Anglia, Olanda, Austria, etc);

• Acces gratuit la bibliotecile și bazele de date ale întregului centru universitar;

• Acces gratuit la cea mai modernă bază sportivă studențească din țară (terenuri de fotbal, baschet și tenis, sală de sport, bazine de înot, pistă de atletism);

• Transport local și CFR gratuit.

Ca noutate, la admiterea din acest an se alocă 75 de locuri fără taxă pentru absolvenții liceelor din mediul rural, cu diplomă de bacalaureat. Aceștia vor beneficia și de facilități suplimentare, pe lângă cele acordate celorlalți studenți: cazare gratuită, timp de un an, în căminele din Complexul Studențesc; 10 tichete de masă gratuite, în fiecare lună, la restaurantele studențești ale UPT.

Alte facilități sunt acordate elevilor olimpici, care sunt admiși fără examen, cu media 10, și absolvenților de liceu cu media 10 la examenul de bacalaureat.

Pentru admiterea 2018 la ciclul de licență sunt scoase la concurs 2291 de locuri bugetate și 1137 de locuri cu taxă, repartizate pe facultăți după cum urmează:

• Facultatea de Automatică și Calculatoare - 450 de locuri bugetate și 256 cu taxă;

• Facultatea de Chimie Industrială și Ingineria Mediului - 125 de locuri bugetate și 65 cu taxă;

• Facultatea de Construcții - 212 locuri bugetate și 202 cu taxă;

• Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologii informaționale - 296 de locuri bugetate și 125 cu taxă;

• Facultatea de Electrotehnică și Electroenergetică - 190 de locuri bugetate și 30 cu taxă;

• Facultatea de Management în Producție și Transporturi - 193 de locuri bugetate și 27 cu taxă;

• Facultatea de Mecanică - 440 de locuri bugetate și 197 cu taxă;

• Facultatea de Inginerie din Hunedoara - 180 de locuri bugetate și 90 cu taxă;

• Facultatea de Științe ale Comunicării - 100 de locuri bugetate și 110 cu taxă;

• Facultatea de Arhitectură și Urbanism - 105 locuri bugetate și 35 cu taxă.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu