Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!marți, 10 iulie 2018

Parcuri Naționale pentru oameni, nu pentru drujbe!

Senatorul USR Mihai Goțiu a adresat, astăzi, 10 iulie 2018, o interpelare oficială prim-ministrului Viorica Dăncilă și ministrului Mediului Grațiela Leocadia Gavrilescu, în care solicită detalii privitoare la schimbarea intempestivă a directorului Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) și numirea în funcție a d-nei Adi Croitoru, fost director al Direcției Direcției Biodiversitate din Ministerul Mediului.


”Decizia este cel puțin ciudată, în condițiile în care d-nul George Fazakaș fusese numit în funcția de director al ANANP în urmă cu doar patru luni, pe data de 8 martie 2018. Conform informațiilor pe care le am, această schimbare bruscă are legătură cu notificările transmise de d-nul Fazakaș privitoare la punerea în întârziere a unor administrații de arii naturale protejate din România, printre care și cea a Parcului Național Semenic – Cheile Carașului (PNSCC), pentru depășirile repetate ale termenelor de elaborare a planurilor de management. Am solicitat d-nei premier și d-nei vicepremier și ministru al Mediului să-mi comunice motivele pentru care a fost schimbat din funcție d-nul Fazakaș și competențele care o recomandă pe d-na Croitoru pentru ocuparea acestei funcții”, a declarat Mihai Goțiu.

De asemenea, senatorul USR a solicitat constatarea încălcării contractului de administrare de către RNP Romsilva a PNSCC, prin întârzierea fără nicio scuză a elaborării planului de management, și rezilierea acestuia. ”Anul trecut, am documentat pe teren situația din PNSCC. Abuzurile și ilegalitățile pe care le-am constatat pe teren au fost confirmate de către Ministerul Mediului și Ministerul Apelor și Pădurilor. Mai mult, raportul realizat de către Corpul de control al Ministerului Apelor și Pădurilor în urma anchetei pe care am solicitat-o a fost trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Controalele pe care le-am făcut pe teren, atât în Semenic, dar și în alte parcuri naționale din România, arată distrugeri pe bandă rulantă și o administrare iresponsabilă a acestora. În această primăvară am efectuat o vizită de documentare în parcuri naționale din Austria, iar diferențele sunt bulversante, atât în privința principiilor pe baza cărora sunt administrate, cât și a beneficiilor pe care comunitățile locale le au de pe urma acestor parcuri. Lipsa planurilor de management este una dintre cauzele majore ale distrugerii parcurilor naționale din România, dar nu singura”, a spus Mihai Goțiu.

În ultimul an, senatorul USR a adresat mai multe întrebări și interpelări Guvernului și ministerelor de specialitate legate de situația administrării parcurilor naționale, a pădurilor virgine și cvasi-virgine și a altor arii naturale protejate din România. Pe baza documentărilor pe teren, a vizitei din Austria și a răspunsurilor primite, Mihai Goțiu are în lucru un pachet legislativ care să asigure o protecție reală pentru parcurile naționale din România, pe care intenționează să-l lanseze în toamnă.

Vineri, 13 iulie 2018, senatorul USR va fi prezent la Reșița unde, de la ora 16.00, la sala de evenimente a Hotelului Rogge, va susține o conferință despre situația parcurilor naționale din România, cu focus pe cele din județul Caraș Severin, și despre modificările legislative pe care dorește să le lanseze în toamna acestui an.

Evenimentul este deschis tuturor celor interesați de acest subiect. Vă așteptăm, cu drag.


Atașat acestui comunicat de presă găsiți interpelarea adresată de senatorul USR Mihai Goțiu premierului Viorica Dăncilă și ministrului Mediului, Grațiela Leocadia Gavrilescu.

                                                                                                      Biroul Senatorial nr. 3, Mihai Goțiu
                                                                                                                 USR Caraș-Severin

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu