Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 11 iulie 2018

Activitatea desfăşurată de Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin în luna iunie 2018


În luna iunie 2018 Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin a efectuat 226 controale, din care 113 în domeniul relaţiilor de muncă şi tot atâtea în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, aplicându-se amenzi contravenţionale în valoare totală de 96.200 lei.

În domeniul relațiilor de muncă valoarea amenzilor aplicate a fost de 75.200 lei, din care 60.000 lei pentru 3 angajatori care foloseau munca nedeclarată. La aceştia au fost identificate 3 persoane  fără forme legale de angajare. Domeniile de activitate ale angajatorilor sancţionaţi pentru muncă nedeclarată sunt: baruri, colectare fier vechi, asistenţă stomatologică.
Principalele deficienţe întâlnite au fost: neîncheiere în formă scrisă a contractului individual de muncă, nestabilirea şi negarantarea în plată a salariului minim brut gatantat în plată, netransmiterea în registrul general de evidenţă a salariaţilor a datelor referitoare la încetarea contractelor individuale de muncă, neînscrierea programului de lucru în cuprinsul documentului de angajare, neiniţiere negociere contract colectiv de munca, nerespectare repaus săptămânal şi spor de noapte, neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă la controlul anterior, etc.
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă amenzile (21.000 lei) au fost aplicate pentru deficienţe referitoare la: funcționarea dispozitivelor de protecție, instruirea lucrătorilor, autorizarea instalațiilor sub presiune și de ridicat, efectuarea controalelor medicale la angajare și periodic, asigurarea măsurilor de prim ajutor, purtarea echipamentului individual de protecție, semnalizarea de securitate a locurilor de muncă, etc.
În perioada 01.06.2018 – 30.06.2018 au fost comunicate 9 evenimente care au avut ca urmare 1 deces și 8 incapacități temporare de muncă. La sfârşitul cercetărilor se va stabili dacă aceste evenimente se încadrează în categoria accidentelor de muncă.
S-au dispus de către inspectorii de muncă 301 măsuri obligatorii pentru remedierea deficienţelor constatate în timpul controalelor.
Din aplicaţia electronică REVISAL constituită la nivel naţional şi gestionată de Inspecţia Muncii, la angajatorii din judeţ figurează 51.175 de salariaţi activi, 56.640 contracte individuale de muncă în derulare (din care 50.287 pe perioadă nedeterminată şi 6.353 - perioadă determinată).
În baza Legii nr.52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, s-au luat în evidenţă 582 zilieri, iar conform Legii nr.62/2011 a dialogului social, s-au înregistrat 4 contracte colective de muncă şi 2 acte adiţionale (prelungire a duratei de valabilitate/modificare a contractului colectiv de muncă).
    COMUNICAT DE PRESĂ

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu