Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 10 iulie 2018

Ședință ordinară a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin


Astăzi, 10.07.2018, prefectul judeţului Caraş-Severin, în calitate de președinte, a convocat, în şedință ordinară, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Caraș-Severin. La primul punct al ordinii de zi a fost prezentat Raportul de evaluare a activităţii desfăşurate în anul 2018, semestrul I – situaţiile de urgenţă produse şi gestionate la nivelul judeţului.  Astfel, de la începutul anului 2018, activitatea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a urmărit eficientizarea acţiunilor de prevenire şi creşterea capacităţii de reacţie a tuturor structurilor cu atribuţii din cadrul sistemului judeţean de management al situaţiilor de urgenţă.  

În primul semestru al anului 2018, membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-au întrunit în 11 şedinţe, din care una cu caracter ordinar. Pentru verificarea capacităţii de intervenţie şi pregătire în comun a forţelor specializate, în organizarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “SEMENIC” al Judeţului Caraş-Severin s-au desfăşurat exerciţii cu forţe şi mijloace în teren, pe baza unor scenarii care privesc riscuri specifice identificate la nivelul judeţului: producerea unor căderi masive de zăpadă în zona Muntelui Semenic, producerea de inundaţii prin revărsarea unor cursuri de apă, respectiv din scurgeri de pe versanţi, producerea unui seism puternic în municipiul Reşiţa.
Au fost gestionate şase evenimente deosebite (printre care drumuri închise din cauza vântului puternic cu transport de zăpadă, incendii în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, avertizare hidrologică „cod roşu”) şi au avut loc 78 de intervenţii la inundaţii, zece pentru îndepărtare efecte fenomene meteorologice şi patru la alunecări de teren. De altfel, cele mai multe dintre evenimentele produse s-au manifestat pe timpul unor informări sau atenţionări şi avertizări hidrometeorologice, teritoriul judeţului nostru fiind vizat de 360 astfel de informări, din care 309 meteorologice şi 51 hidrologice.
Prezentarea detaliată a activităţii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență al județului Caraș-Severin în anul 2018, semestrul I, se regăseşte în documentul anexat.
De asemenea, în cadrul şedinţei au fost supuse aprobării Planul de măsuri privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de temperaturi ridicate, respectiv atenuarea efectelor temperaturilor ridicate asupra populaţiei, la nivelul judeţului Caraş-Severin şi Planul de măsuri pentru evitarea producerii situaţiilor de urgenţă generate de incendii de pădure şi vegetaţie uscată pe timpul verii – 2018, la nivelul judeţului Caraş-Severin.
Având în vedere că la această şedinţă au fost invitaţi să participe atât primarii localităţilor din judeţ, cât şi şefii serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă, au fost discutate şi alte aspecte menite să eficientizeze activitatea acestora cu privire la reacţia în timpul şi ulterior producerii situaţiilor de urgenţă. Este vorba despre întocmirea raporatelor operative şi a rapoartelor sinteză de evaluare a pagubelor, constituirea comisiilor de evaluare a obiectivelor afectate, comunicarea către structurile şi instituţiile responsabile la nivel judeţean.
Totodată, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”SEMENIC” al județului Caraș-Severin au atras atenția asupra importanței pregătirii în domeniul situațiilor de urgență a conducerii unităților administrativ-teritoriale. De asemenea, au menționat prezența scăzută la cursurile organizate în Centrul de Pregătire de Protecție Civilă Craiova a reprezentanților județului nostru. Anul acesta, din cei planificați, doar 26% au urmat cursul obligatoriu de pregătire în domeniul situațiilor de urgență.  



Compartimentul Informare şi Relaţii Publice

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu