Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!miercuri, 18 iulie 2018

Noi reglementări pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe

 Ieri, 17 iulie, Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență pentru stabilirea unor măsuri privind finalizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe din cadrul Programului național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, aprobat în conformitate cu prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009 privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Actul normativ prevede că, pentru blocurile de locuințe cuprinse în Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe anterior intrării în vigoare a Legii nr. 231/2017, la care nu au fost recepționate lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice, până la finalizarea acestora, cota-parte care se alocă de la bugetul de stat pentru finanțare este în cuantum de 50%, în baza documentațiilor de avizare a lucrărilor de intervenție elaborate de coordonatorii locali și a indicatorilor tehnico-economici aprobați.
Astfel, pentru anul 2018, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) va încheia cu autoritățile administrației publice locale care au alocate fonduri de la bugetul de stat contracte de finanțare anuale pentru finalizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe cuprinse în Programul național și transferul cotei-părți care se alocă de la bugetul de stat.
Începând cu anul 2019, MDRAP va încheia cu autoritățile administrației publice locale contracte de finanțare multianuale pentru finalizarea lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe cuprinse în Programul național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, la care nu au fost recepționate lucrările de intervenție pentru creșterea performanței energetice și transferul cotei-părți care se alocă de la bugetul de stat, în limita fondurilor bugetare disponibile.
În vederea fundamentării bugetului de stat pentru anul 2019, pentru alocarea sumelor necesare încheierii contractelor de finanțare multianuale și finalizării lucrărilor de intervenție pentru creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe cuprinse în Programul național multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a acestei ordonanțe de urgență, autoritățile administrației publice locale trebuie să transmită MDRAP necesarul sumelor de la bugetul de stat în vederea finalizării acestora din valoarea aprobată la data includerii în program. În situația în care autoritățile administrației publice locale nu transmit aceste informații în termen de 30 de zile, blocurile de locuințe din acele unități administrativ-teritoriale vor fi eliminate din Programul național privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu