Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!sâmbătă, 28 iulie 2018

LUNA SÂNGERIE 27, 28 IULIE 2018

Pe data de 27 iulie 2018 a avut loc cel mai important eveniment astronomic al anului, vizibil din România, cea mai lungă eclipsă totală de Lună a secolului XXI, cu o durată de o oră și 43 de minute.
Din țara noastră eclipsa a fost văzută începând cu ora 21, maximul ei producându-se la ora 23:21 minute. În timpul eclipsei totale de Lună, aceasta a intrat în zona de umbră a Pământului, unde a căpătat culoarea roșiatică, motiv pentru care a primit denumirea de lună sângerie.

Luna a răsărit la apusul soarelui, în partea opusă pe cer, punctul cardinal est-sud-est.În momentul răsăritului Luna s-a aflat în penumbra planetei noastre, momentul considerat începerea eclipsei s-a produs la ora 20:14 minute când Luna s-a aflat sub orizont.
Intrarea în umbră a avut loc la ora 21:24, oră de la care s-a putut observa cum marginea stângă a lunii a devenit mai puțin strălucitoare decât restul discului, iar după o oră Luna a intrat în totalitate în umbra Pământului, mai precis la ora 22:29, moment la care tot discul s-a aflat scufundat în umbră, căpătând nuanțe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind momentul în care a început totalitatea.
Cu acestă ocazie Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu a fost deschis publicului între orele 21,00-03,00 pentru observarea eclipsei de Lună.
Luna sângerie a ținut trează o planetă întreagă, ea fiind vizibilă în Europa, Rusia, Africa, Orientul Mijlociu, dar și într-o mare parte din Asia și Australia.
Sub Lună s-a aflat Planeta Marte vizibilă ca un astru punctiform foarte strălucitor și alte încă trei planete au putut fi observate: Venus până la ora 22, Jupiter până la miezul nopții și Saturn toată noaptea.
Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an (prima având loc pe data de 31 ianuarie) și a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între anii 2017 -2019. În total fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.


Surse de inspirație: Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, Descopera.roAutor: Daniela Georgescu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu