Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



luni, 23 iulie 2018

Deschiderea primei sere hidroponice din județul Bihor

 Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian CHESNOIU, a participat vineri, 20 iulie 2018, în localitatea Toboliu din județul Bihor, la inaugurarea unei sere legumicole pentru cultura de tomate în sistem hidroponic. Investiția aparține societății Valentino Land SRL, reprezentată de Robert Andrei MUNTEANU și a beneficiat de finanțare prin submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020.

                   Valoarea totală a investiției contractate în 6 iunie 2017 se ridică la 729.096 euro, din care 489.339 euro reprezintă finanțarea nerambursabilă obținută din PNDR 2020. Din punct de vedere al tehnologiilor aplicate, investiția este una dintre cele mai importante din vestul și nord-vestul României și este prima seră hidroponică realizată până în acest moment în județul Bihor.
                  
                   „Proiectele finanțate prin PNDR sunt un început excelent pentru beneficiarii lor și în aceeași măsură sunt exemple foarte bune pentru tinerii antreprenori care vor fi încurajați să își pună în practică ideile, să revină în țară și să dezvolte investiții în mediul rural din România. Un exemplu foarte clar în acest sens este investiția din comuna Toboliu pe care o inaugurăm azi. La nivelul județului Bihor există deja 1.782 de beneficiari ai PNDR 2020 care au contractat fonduri nerambursabile în valoare de 174 de milioane de euro. Plățile efectuate către beneficiarii PNDR din Bihor au ajuns în acest moment la peste 70 de milioane de euro. În acest context, subliniez că este important ca solicitanții să știe de la început ce au de făcut, să gândească în perspectivă și nu să aplice doar pentru că îndeplinesc condițiile, ci pentru că au nevoie să ducă la bun sfârșit investiții care se pot dezvolta pe termen lung”, a precizat Directorul general al AFIR, Adrian CHESNOIU.

În aceeași zi, Adrian CHESNOIU a efectuat o vizită de lucru în comuna Nojorid din județul Bihor la un beneficiar al submăsurii 4.2 „Sprijin pentru investiții în prelucrarea, comercializarea și/ sau dezvoltarea de produse agricoledin PNDR 2020. Investiția, care beneficiază de o finanțare nerambursabilă de 2.499.996 euro, este în curs de finalizare și constă în crearea unui lanț alimentar integrat prin procesarea, sortarea, ambalarea și comercializarea legumelor. Contractul de finanțare a fost semnat pe data de 7 iulie 2016. În acest moment, proiectul este implementat în proporție de 90%.


INFORMAȚII SUPLIMENTARE
Investiția societății Valentino Land SRL, finanțată de AFIR prin sM 4.1 din cadrul PNDR 2020, presupune construcția și dotarea unei sere legumicole cu o suprafață de 2.688 mp și a spațiului tehnic aferent, pentru cultura de tomate în sistem hidroponic. De asemenea, prin proiect au fost prevăzute cheltuieli cu asigurarea utilajelor necesare serei, precum și pentru împrejmuirea perimetrului acesteia.
Sera de tomate este dotată cu cele mai moderne sisteme existente pe piață. Printre dotările aferente serei se numără: cărucioare pentru recoltare, jgheaburi de cultură cu substratul aferent, echipamente pentru cântărire și etichetare, aparate automate pentru livrarea tomatelor etc.
Sera este acoperită cu folie triplu stratificată în dublu strat și cu o pernă de aer pentru o izolare termică mai bună. Cultura în cadrul serei este în sistem hidroponic, în substrat de fibră de cocos și este asistată de o stație de fertilizare total automatizată. Ca urmare a implementării proiectului, societatea estimează o producție anuală de tomate de aproximativ 100.000 kg.
Prin implementarea acestui proiect s-a asigurat crearea a 3 locuri de muncă, introducerea pe piață a produselor românești și creșterea prestigiului localității.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu