Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 28 septembrie 2013

Vizita de lux la Gloria Resita

Ziilele trecute, conducerea Goriei Resita  a avut un oaspete de vază în fotbalul românesc, Doru Plăviţiu, pe fostul fotbalist al CSM Resita şi Metalul Bocşa.
Fostul atacant al Politehnicii Timişioara anilor 1980, al CSM-ului reşiţean, dar şi al Metalului Bocşa, a dorit să-i întâlnească pe doi dintre oamenii de fotbal pe care-i apreciază foarte mult: Gabriel Stănucă (preşedinte CS Gloria Reşiţa) şi Ciprian Urican (consilier tehnic) şi despre care a avut numai
cuvinte de apreciere în faţa invitaţilor.
Plecat în 1990 în Germania lui Franz Bechenbauer, românul Doru Plăviţiu a jucat fotbal şi a rămas acelaşi om modest şi vorbeşte deopotrivă la fel de frumos despre Sportul Muncitoresc Slatina,  Viitorul Sconiceşti, Metalul Bocşa, CSM Reşiţa.
În Germania a făcut echipă cu un alt român celebru, Marcel Răducanu, cu care Plăviţiu colaborează de 14 ani la Şcoala de Fotbal „Marcel Răducanu”, devenită între timp Footbal Academy.
Doru Plăviţiu este şi „chef scout” la firma gremană WB-Sportmanagement.
            În fapt, Plăviţiu a venit la Gloria într-o vizită de curtoazie, pentru că era la curent cu proiectul pe termen lung al preşedintelui Gabriel Stănucă şi nu a venit cu mâna goală, ci cu o sponsorizare de 20 de mingi, care urmau să fie personalizate de fiecare jucător al Gloriei Reşiţa, care astăzi evoluează în liga a III-a sub denumirea de împrumut AFCM Reşiţa 2012. Mingile au fost personalizate către portarul Roland Jivan  şi au fost imediat folosite la antrenamentul echipei de liga a III-a.
            S-au discutat despre proiectele cu juniorii, despre nivelul fotbalului românesc şi despre modul cum este perceput el în Germania, despre profilul fotbalistului român, despre proiectul Gloria Reşiţa şi despre cum sunt finanţate cluburile de fotbal din Germania.
„Tare m-aş bucura ca fosta Glorie să revină în Glori(a)e şi să obţină cu adevărat ceea ce şi-au propus şi gândesc persoanele care s-au implicat în preluarea infrastructurii. Despre fotbalu cărăşean nu se poate vorbi decât frumos şi mă bucur că mi-am adus şi eu contribuţia la dezvolatrea lui, atâta cîtă a fost! Este aberant să spui că nu avem potenţial! Acest potenţial, cu adevărat, trebuie gestionat, părerea mea, de cei care sunt înmăsură să ţină cont de oameni, de sponsori şi-n primul rând de copii! Să-i atragă către fotbal, să fie aceea dorinţă a copilului de a juca fotbal!

    

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu