Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



miercuri, 18 septembrie 2013

150 ani de la inaugurarea „Primei Căi Ferate Montane din România” ORAVIŢA - ANINA

 Vineri, 20 Septembrie 2013 – ora 16:30.
TEATRUL ORAVIŢA
1. Vizitarea Expoziţiei de Fotografii.
2. Vizitarea Standului de Lucrări de Istorie Feroviară .
3. Sesiune de Comunicări despre Calea Ferată Oraviţa - Anina.
4. Întâlnire cu generaţiile de feroviari din Oraviţa....evocări, amintiri.
5. Ora 18,30 – Cocktail.
Sâmbătă, 21 Septembrie 2013 – ora 09:00
STAŢIA CFR – ORAVIŢA

1. Vizitarea Depoului de Locomotive Oraviţa – Primul Depou din România
2. Ora 10,00 – Deschiderea Ceremoniei
Dezvelirea Plăcii Aniversare
Te Deum
Cuvântări
3. Ora 11,30 – Plecarea trenului din Oraviţa spre Anina, cu opriri în stațiile Gîrliște și Ciudanovița
STAȚIA CFR – ANINA
4. Ora 14,00–14,30 – Primire în Staţia Anina (in paralel cu sosirea trenului vor sosi Grupe organizate de cicloturism, motociclism crossroad, enduro, zbor paramotor, auto de teren 4X4)
Dezvelirea Plăcii Aniversare
Te Deum
Cuvântări
5. Ora 14,30-15,00 – Slujbă de pomenire a eroilor la Biserica Ortodoxă Anina
6. Ora 15,00 – Centrul de Afaceri Anina – Vizitare expoziție de pictură Gustav Hlinka, galerie fotografii Nicu Șușară, expoziție de picturi create de elevi ai școlilor generale din Anina.
Cocktail
7. Ora 14,30 - Gara Anina - Spectacol artistic cu manifestări cultural – sportive: Dansuri populare, interpreți de muzică ușoară și populară, Fanfara Liceului de Artă Reșița, Coruri de copii, Slacklining în zona gării.
8. Ora 23.00 – Încheierea festivităților.

Notă: Pentru persoanele interesate se va amenaja loc de campare pentru noaptea de sâmbătă spre duminică în zona fostei SC Hammermin SRL (str. Bucegi – deasupra sălii de sport).
Datele tehnice care descriu acest obiectiv monument istoric sunt deosebite chiar și pentru zilele noastre, cu atât mai mult pentru jumătatea secolului XIX, când această realizare era de-a dreptul impresionantă. A fost necesară construirea a 14 tuneluri cu lungimea totală de 2084 m, precum și a unui număr de 10 viaducte cu lungimea totală de 843 m. Pe cei 34 km cât măsoară lungimea totală a traseului între localitățile Oravița și Anina calea ferată urcă cu 340 m. 




Pe lângă faptul că avem de a face cu unul dintre cele mai impresionante obiective de patrimoniu moștenite de la generațiile de înaintași, calea ferată Anina – Oravița este unul dintre cele mai importante elemente de infrastructură din Munții Aninei, fiind o importantă șansă pentru relansarea economică a uneia dintre cele mai reprezentative zone ale județului Caraș – Severin.



Mândri și bucuroși pentru cei 150 de ani de existență ai căii ferate Oravița – Anina, dar și plini de speranță pentru viitorul lor, locuitorii celor două orașe doresc să marcheze în mod deosebit acest eveniment prin organizarea mai multor activități cu caracter cultural, sportiv și de agrement, la care sunt așteptați un număr cât mai mare de participanți, atât din zonă cât și din țară și chiar de peste hotare. Activitățile vor avea loc în data de 20 septembrie 2013 începând cu ora 16:30 la Teatrul Mihai Eminescu din Oravița, vor continua în data de 21 septembrie ora 9:00 la gara Oravița, de unde se va pleca pe traseul aniversar Oravița – Anina. Mai multe evenimente destinate unui public cât mai numeros, se vor desfășura în Piața Gării din orașul Anina, începând cu ora 13:00.



Evenimentul în ansamblu este organizat de către primăriile orașelor Anina și Oravița, împreună cu Consiliul Județean Caraș-Severin și în colaborare cu Centrul de Resurse Pentru Mediu, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului și Societatea Națională Căile Ferate Române.

 


 SURSA; PRIMARIA ANINA






 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu