Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



sâmbătă, 14 septembrie 2013

INFOTRAFIC

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că în judeţul Galaţi, din cauza apei care a inundat suprafaţa carosabilă, traficul rutier este întrerupt pe DN26, între localităţiile Folteşti şi Măstăcani şi pe DN25, între localităţile Tudor Vladimirescu şi Vameş. 
 - În judeţul Arad, perioada 14 septembrie 2013, ora 07:00 – 16 septembrie 2013, ora 07:00, se închide circulaţia rutieră pe
DN 7, pe sectorul cuprins între kilometrii 544+292 - 546+765, pentru executarea lucrărilor de modernizare a pasajului de cale ferată situat la km 546+565.
 Pentru relaţia Deva – Nădlac, ruta ocolitoare este DN 7-Centura N-V Arad, km 544+292 intersecţie cu DN 79, km 4+150 – DN 79, km 21+450 – DJ 792C – Curtici – DJ 709B – DN 7, Centura N-V Arad km 546+765. 
- De asemenea, în perioada 14 septembrie 2013, ora 07:00 – 15 septembrie 2013, ora 19:00, se închide circulaţia rutieră pe DN 7, la km 540+270, în zona localităţii Vladimirescu, judeţul Arad, tot din cauza unor lucrări de modernizare a unui pasaj de cale ferată. Traficul rutier pe relaţia Deva - Nădlac şi Deva - Oradea se va desfăşura deviat, pe ruta DN 7 km 534+700 – drum de acces în fostul Combinat Chimic Vladimirescu - DJ 682C – DJ709 – DN 7, Centura N-V Arad km 540+750. 
- Pe Centura de Vest a municipiului Ploieşti, continuă lucrările la pasajele situate la kilometrii 62+653 de metri, 63+955 de metri şi 64+200 de metri. Sunt închise cele două benzi de circulaţie aferente sensului de mers Bucureşti - Braşov, între kilometrii 62+525 de metri şi 64+575 de metri. Pe porţiunea respectivă, traficul rutier se desfăşoară pe sensul de mers Braşov - Bucureşti, pe câte o bandă, în ambele direcţii. În zilele cu trafic intens, din cauză că se circulă pe două din cele patru benzi existente, aici se formează coloane de autovehicule. 
- Tot în judeţul Prahova, în staţiunea Sinaia, până la data de 5 noiembrie 2013, pe bulevardul Carol I, pe porţiunea cuprinsă între strada Gării şi aleea Peleşului, se execută lucrări de amenajare urbanistică. Traficul rutier rămâne deviat pe DN1 - varianta care trece prin dreptul gării. 
-  Pe Valea Prahovei a plouat pe timpul nopţii, iar partea carosabilă a DN1 este umedă. De altfel, meteorologii au prognozat că astăzi în zona de munte va ploua pe arii relativ extinse, vântul va prezenta intensificări, iar vremea va fi răcoroasă. Aşadar, estimăm că numărul de autovehicule va fi mai mic faţă de săptămâna trecută, fiind puţin probabil să apară probleme legate de fluenţa circulaţiei. 
- Până în data de 15 septembrie a.c., pe DN7 se execută lucrări de asfaltare între localităţile argeşene Bascov şi Morăreşti (km 121+500 – 157). Cu excepţia zilelor de vineri, lucrările se realizează zilnic. Pe anumite tronsoane, circulaţia rutieră se desfăşoară pe un fir, în ambele sensuri. 
- În judeţul Călăraşi, în perioada 10 septembrie - 30 octombrie, se vor executa lucrări de reparaţii pe DN4 Frumuşani - Olteniţa, între kilometrii 20 şi 60 şi pe DN31 Olteniţa - Mănăstirea, între kilometrii 32 şi 60, iar traficul rutier se va desfăşura îngreunat. Reamintim că în perioada 15 iunie - 15 septembrie, în zilele de vineri, sâmbătă, duminică şi de sărbătoare legală, se instituie restricţii de circulaţie pentru vehiculele rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, pe unele sectoare de autostrăzi şi drumuri naţionale europene (E), în conformitate cu prevederile H.G. nr. 1777/2004, cu modificările ulterioare. Restricţiile se aplică astfel
:• Sâmbăta şi duminica, între orele 06.00 și 22.00: DN1(E60) Cluj-Napoca – Oradea; DN2(E85) Săbăoani – Suceava – Siret; DN7(E81) Piteşti – Râmnicu Vâlcea – Veştem; DN7(E68) Ilia – Arad; DN39(E87) Agigea – Mangalia;
• Vinerea, între orele 12.00 și 24.00, sâmbăta, între orele 06.00 și 20.00 şi duminica între orele 06.00 și 24.00: A2(E81) Bucureşti – Cernavodă; DN22C(E81) Cernavodă – Murfatlar; DN3(E81) Murfatlar – Constanţa. 
- Se menţin restricţiile pentru DN1(E60) Ploieşti – Braşov şi pentru DN1(E60) Centura Bucureşti – Otopeni – Ploieşti, sâmbăta şi duminica, între orele 6.00 şi 22.00 (în cazul acestui ultim tronson restricţia este valabilă şi pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone). 
- Detalii referitoare la aceste restricţii se găsesc pe pagina de internet a Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, link-ul “informatii transporturi rutiere – acte normative” (http://www.cnadnr.ro/pagina.php?idg=27). 
- Având în vedere că Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o avertizare cu cod portocaliu, referitoare la precipitaţii, pentru judeţele Galaţi, Brăila şi Tulcea, iar pentru judeţele Vaslui, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi şi Constanţa o avertizare cu cod galben, valabile până la ora 10:00, le recomandăm conducătorilor auto să circule cu viteză adaptată în funcţie de condiţiile meteo-rutiere, să mărească distanţa în mers şi să folosească luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru a fi mai vizibili în trafic. * ** Precizăm că secţiile regionale de poliţie transporturi nu au semnalat probleme referitoare traficul feroviar şi nici aeroporturi sau porturi maritime ori fluviale închise.
   
   
 Sursa: Centrul INFOTRAFIC

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu