Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 15 septembrie 2013

POLIŢIA ROMÂNĂ ALĂTURI DE ELEVI LA ÎNCEPUTUL UNUI NOU AN ŞCOLAR


11.700 de poliţişti se vor afla în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar. Şeful Poliţiei Române, chestor-şef Petre Tobă, a dispus luarea unor măsuri suplimentare pentru un început de an şcolar în siguranţă. În acest sens, luni, 16 septembrie, 11.700 de poliţişti vor fi alături de elevi, părinţi şi cadre
didactice, cu ocazia începerii unui nou an de învăţământ.

Cei 9.469 de poliţişti de ordine publică, 1.430 de poliţişti de la rutieră şi 801 poliţişti de la alte structuri, vor acţiona, suplimentar faţă de dispozitivul curent, în zona unităţilor de învăţământ.

Poliţiştii vor acţiona pentru depistarea şi luarea măsurilor legale faţă de persoanele care, prin comportamentul sau activităţile pe care le desfăşoară, afectează climatul de siguranţă publică.

Echipajele de poliţie rutieră vor fi prezente, în zona intrărilor în şcoli, în intervalele orare în care se efectuează intrarea şi ieşirea de la cursuri a elevilor.

Siguranţa în şcoli şi în zona acestora este o prioritate a Poliţiei Române. Reamintim faptul că, ponderea activităţilor preventive şi de combatere a infracţionalităţii în mediul preuniversitar au fost desfăşurate, în anul şcolar trecut, de Poliţia Română, 80% din totalul efectivelor angrenate fiind poliţişti.

În anul şcolar 2012-2013, la nivel naţional, au funcţionat 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 de şcoli generale, 1.619 de licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 de grădiniţe, frecventate de aproximativ 2.700.000 de elevi.

Îmbucurător este faptul că, în urma eforturilor Poliţiei Române, în parteneriat cu celelalte structuri ale M.A.I., numărul infracţiunilor sesizate, în incinta şi în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ preuniversitar faţă de anul şcolar 2011/2012 a scăzut. Din analiza infracţiunilor sesizate a reieşit faptul că, 90% din faptele penale s-au comis în incinta şcolilor şi doar 10% în zona adiacentă acestora.

Astfel, pentru un an şcolar în siguranţă, a fost elaborat şi aprobat la nivelul M.A.I., M.E.N. şi M.D.R.A.P., Planul Naţional Comun de Acţiune - cadru în domeniul asigurării protecţiei unităţilor de învăţământ, a siguranţei elevilor şi a personalului didactic şi de prevenire a delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente acestora.

Măsurile pe care le vor lua poliţiştii sunt structurate pe trei paliere: prevenirea prin acţiuni educative, verificarea modului de supraveghere şi pază a unităţilor şcolare în conformitate cu prevederile Legii nr. 333/2003 şi acordarea sprijinului de specialitate, precum şi activităţi pentru menţinerea ordinii publice, intervenţia în cazul evenimentelor produse în perimetrul unităţilor şcolare, sesizate prin „112” şi combaterea absenteismului şcolar.

POLIŢIA ROMÂNĂ UREAZĂ TUTUROR ELEVILOR
MULT SUCCES ŞI NUMAI REALIZĂRI ÎN NOUL AN ŞCOLAR !

POLIŢIA ROMÂNĂ VĂ RECOMANDĂ:

Stimaţi părinţi:

Încurajaţi-vă copilul să vă povestească ce prieteni are, cu ce probleme se confruntă şi cum îşi petrece timpul liber;

Supravegheaţi mereu ce sumă de bani are asupra sa şi cum o cheltuie;

Petreceţi cât mai mult timp împreună şi fiţi dumneavoastră înşivă un bun exemplu;

Implicaţi-l în activităţi sportive sau artistice, în funcţie de aptitudini;

Nu îl lăsaţi să petreacă prea multe ore în faţa calculatorului şi nu-i permiteţi să stea seara, afară, până la ore târzii.

Dragi copii:

Pe drum:
Respectaţi regulile de circulaţie şi nu alergaţi pe trecerile de pietoni;

Evitaţi zonele slab iluminate sau mai puţin circulate atunci când vă fixaţi un traseu pentru şcoală şi nu întârziaţi pe drum;

Alegeţi să parcurgeţi acest drum împreună cu alţi colegi, mai ales dacă la ieşirea de la ore este seară;

Evitaţi utilizarea telefonului mobil pe stradă. E de preferat să nu ascultaţi muzică la căşti atunci când vă deplasaţi pe drumurile publice, deoarece atenţia voastră este, astfel, mult diminuată;

Nu acceptaţi compania unor persoane necunoscute şi nu primiţi nimic de la acestea, indiferent ce vă spun;

Evitaţi să aveţi asupra voastră sume mari de bani sau bijuterii deosebite, pentru a nu atrage atenţia infractorilor;

Nu vă implicaţi în altercaţii. Sunaţi la 112 dacă sunteţi în pericol sau martorul unei infracţiuni.

La şcoală:
Alegeţi-vă cu grijă prietenii şi evitaţi compania celor violenţi şi obraznici;

Păstraţi-vă calmul când discutaţi în contradictoriu şi nu recurgeţi niciodată la violenţă pentru a vă impune părerile;

Solicitaţi sprijinul profesorilor atunci când sunteţi implicaţi într-o altercaţie sau sunteţi martorul unor violenţe verbale sau fizice;

Aveţi grijă de lucrurile personale şi de bunurile şcolii;

Păstraţi liniştea şi curăţenia în şcoală, nu alergaţi pe scări şi nu vă împingeţi colegii în pauze;

Protejaţi elevii mai mici şi ajutaţi-i să se simtă în siguranţă;

În timpul pauzelor, nu părăsiţi incinta şcolii sau curtea unităţii de învăţământ;

Semnalaţi profesorilor prezenţa unor străini în şcoală sau în curte, mai ales dacă aceştia încearcă să atragă elevii în discuţii sau să le ofere vreun bun;

Nimeni nu are dreptul să vă ameninţe sau să vă vorbească urât. Spuneţi-le imediat profesorilor sau părinţilor dacă vă simţiţi agresaţi în vreun fel;

Nu umblaţi cu lucrurilor colegilor fără acordul lor şi nu le ascundeţi, nici măcar în joacă.
Sursa: IGPR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu