Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



marți, 24 septembrie 2013

UN NOU CENTRU DE ZI PENTRU COPII ÎN MUNICIPIUL REŞIŢA


MUNICIPIUL REŞIŢA a finalizat implementarea proiectului „MODERNIZARE/REABILITARE CLĂDIRE PENTRU ÎNFIINŢAREA CENTRULUI DE ZI ABC”, cod SMIS 16967.
Proiectul a fost finanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin Regio - Programul Operaţional Regional, Axa prioritară 3 - Îmbunătăţirea infrastructurii sociale, Domeniul Major de Intervenţie 3.2 – Reabilitarea/modernizarea
/dezvoltarea şi echiparea infrastructurii serviciilor sociale, Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Regional: Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Organism Intermediar: Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest.

Valoarea totală a proiectului este de 2.674.109,28 lei, din care Asistenţă financiară nerambursabilă solicitată: 2.100.083,47 lei.

Toate activităţile care au fost prevăzute pentru perioada de implementare au fost respectate, iar funcţionarea Centrului de Zi ABC va fi în conformitate cu datele descrise în cererea de finanţare, şi anume:

•    suport şi asistenţă pentru familiile şi copiii aflaţi în dificultate;

•    educaţie informală extracurriculară pentru copii;

•    mediere socială;

•    orice alte măsuri şi acţiuni care au drept scop menţinerea, refacerea sau dezvoltarea capacităţilor individuale pentru depăşirea unei situaţii de nevoie socială: acordarea mesei de prânz pentru copiii beneficiari, reintegrare familială şi comunitară, socializare şi petrecere a timpului liber.

Obiectivul general al proiectului „Modernizare/Reabilitare clădire pentru înfiinţarea Centrului de Zi ABC” îl constituie creşterea calităţii vieţii persoanelor care fac parte din categoria socială vulnerabilă identificată (copii proveniţi din familii cu probleme sociale) prin îmbunătăţirea calităţii infrastructurii destinată serviciilor sociale în Municipiul Reşiţa, precum şi ridicarea acestor servicii la standarde europene, cu implicaţii pozitive asupra gradului de  dezvoltare fizică şi psihică a individului şi al comunităţii în ansamblu.

Obiective specifice:

      - prevenirea abandonului familial şi îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă a celor aflaţi în situaţie de risc social;

     - prevenirea carenţelor nutriţionale şi îmbunătăţirea alimentaţiei copiilor;

     - monitorizarea/menţinerea  stării de sănătate a copiilor;

     - asigurarea accesului la servicii sociale;

     - formarea/dezvoltarea cunoştinţelor, abilităţilor şi deprinderilor de viaţă, independenţă, comunicare şi relaţionare.

În vederea îndeplinirii obiectivelor specifice, în echipă multidisciplinară se vor derula următoarele activităţi cu copilul şi/sau cu familia acestuia:

•    prepararea şi servirea mesei de prânz;

•    acordarea de asistenţă socială; conectare la resurse;

•    acordarea de servicii medicale primare, profilactice;

•    evaluare/asistenţă şi intervenţie psihologică;

•    acompaniere în efectuarea temelor de casă şi activităţi suplimentare extracurriculare;

•    desfăşurarea unor activităţi recreative menite să dezvolte abilităţile specifice ale copiilor.

Date de contact: Manager Proiect Bianca-Ingridt Bulgaru, Şef Serviciu Proiecte Europene şi Relaţii Internaţionale, Municipiul Reşiţa, Tel/Fax: 0255/255000, E-mail: proiecte@primariaresita.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu