Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



joi, 19 septembrie 2013

Memorialul „Gheorghe Lupu” – ediţia a I-a


Asociatia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin este alături de familia regretatului fotbalist şi antrenor  Gheorghe Lupu, de la a cărei dispariţie prematură se împlinesc mai bine de doi ani!  Gheorghe LUPU a fost un model de fotbalist şi antrenor la grupa de juniori ai FCM Reşiţa şi CSM Şcolar Reşiţa..


Ca un omagiu adus Omului - Gheorghe Lupu, care a făcut extrem de multe pentru fotbalul reşiţean, Gheorghe Lupu, familia regretatului  fotbalist şi antrenor alături de Asociatia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin şi postul de Radio România Reşiţa, organizează prima ediţia a Memorialului  „Gheorghe Lupu” la care sunt invitate să participe patru echipe de copii născuţi 2005-2006, de la cluburile unde a activat ca fotbalist şi antrenor Gheorghe Lupu: CSM Şcolar Reşiţa (cu două echipe), CS Gloria Reşiţa şi AS Berzasca.

Memorialul se va desfăşura pe sistemul de tip-turneu, fiecare cu fiecare, pe data de 21 septembrie 2013, cu începere de la ora 14,30 la Sala de Sport a Liceului „Sabin Păuţa”, pusă la dispoziţia organizatorilor de către conducerea reputatului liceu, d-na director prof. Aniţa Strîmbu şi dl. director adjunct, Adrian Roiban.

            Gheorghe LUPU s-a născut pe 21 septembrie 1969, la Reşiţa şi a făcut parte din  „generaţia de aur” a CSM Reşiţa în prima ligă în anii 90.
De-a lungul carierei de jucător Gică Lupu sau „Fiara” pe porecla lui fotbalistică, a mai evoluat cu succes la Tractorul Braşov, FC Drobeta Turnu Severin, Tampines Rowers (Singapore), Narpes Kraft (Finlanda), Gloria Reşiţa, Luisa Radimna şi AS Berzasca.

Ca antrenor, Gheorghe Lupu s-a dedicat muncii specifice creşterii juniorilor la FCM Reşiţa (grupa n. 1995), cu care a obţinut rezultate notabile la Cupa Hagi Danone (locul 3 pe ţară –ediţia 2008), campioni judeţeni la juniori D (2008), juniori A – turneul semifinal al campionatului national de la Bacau (2007).

Un caracter şi un bun profesionist, Gică nu s-a dat la o parte mai ales in momentele dificile ale echipelor de seniori FCM Reşiţa (div. B) şi Gloria Resita (div. C), pe care nu concepea să nu le menţină în ligiile superioare.

Din păcate, o boală necruţătoare, pe 9 iunie 2011, a frânt nedrept un destin, care merita mult mai mult de la Divinitate.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

     

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu