Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



duminică, 22 septembrie 2013

REZULTATELE MEMORIALUL ,,GHEORGHE LUPU"

Asociatia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin este alături de familia regretatului fotbalist şi antrenor  Gheorghe Lupu, de la a cărei dispariţie prematură se împlinesc mai bine de doi ani!  Gheorghe LUPU a fost un model de fotbalist şi antrenor la grupa de juniori ai FCM Reşiţa şi CSM Şcolar Reşiţa..
Ca un omagiu adus Omului - Gheorghe Lupu, care a făcut extrem de multe pentru
fotbalul reşiţean, Gheorghe Lupu, familia regretatului  fotbalist şi antrenor alături de Asociatia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin şi postul de Radio România Reşiţa, a organizat prima ediţia a Memorialului  „Gheorghe Lupu” la care au fost sunt invitate să participe patru echipe de copiiide la cluburile unde a activat ca fotbalist şi antrenor Gheorghe Lupu: CSM Şcolar Reşiţa (cu două echipe), CS Gloria Reşiţa şi AS Berzasca.

Memorialul s-a desfăşurat pe sistemul de tip-turneu, fiecare cu fiecare, pe data de 21 septembrie 2013, cu începere de la ora 14,30 la Sala de Sport a Liceului „Sabin Păuţa”, pusă la dispoziţia organizatorilor de către conducerea reputatului liceu, d-na director prof. Aniţa Strîmbu şi dl. director adjunct, Adrian Roiban. Ziua de 21 septembrie 2013 a fost aleasă de familia, fiind tocmai ziua de naştere a celui ce a fost Gheorghe Lupu.

            În cele şase partide ale competiţiei s-au înregistrat următoarele rezultate:
CSM Şcolar Reşiţa II (n. 2006) – AS Berzasca 1-6; CSM Şcolar Reşiţa I (n. 2005) – CS Gloria Resita 0-2; CSM Şcolar Reşiţa II (n. 2006) - CSM Şcolar Reşiţa I (n. 2005) 0-0; AS Berzasca – CS Gloria Reşiţa 2-0; CSM Şcolar Reşiţa II (n. 2006) – CS Gloria Reşiţa 1-1; AS Berzasca - CSM Şcolar Reşiţa I (n. 2005)  6-0.

Pe primul loc s-au calificat: 1.AS Berzasca 9 p; 2. Gloria Reşiţa 4 p; 3. CSM Şcolar II Reşiţa 2p; 4. CSM Şcolar Reşiţa I 0p  

Trebuie remarcat faptul că echipa CSM Şcolar Reşiţa a fost mezina competiţiei cu cei mai mici, celelalte echipe invitate trimiţând la competiţie jucătorii cu vârstă (n. 2003 şi 2004).





Au  participat echipele.

AS Berzasca (antrenor Ion Armanca, Sorin Popescu): Şnaider Lucian Alexandru – Paraschi Gabriel, Preda Ilie Angelo, Gârbaci Robert, Voin Ovidiu, Petcovici Robert, Bănică Bogdan, Bănică Sebastian, Şnaider Alois, Preda Petru Claudiu.

Gloria Reşiţa (antrenor Iovanovici Radoiţă): Ciobanu Flavius – Berbentea Darius, Ignat Geani, Ganea Sergiu, Ghilă Valentin, Bălean Andrei, Boboescu Andrei, Stoian Rareş.

CSM Şcolar Reşiţa I (antrenor Cristian Bercsenyi).: Neamţu Alexandru – Ivaşcu Mario, Noris Dobre, Lăzărescu Alexandru, Jorz Denis, Bicioi Darius, Chira Robert, Dascălu Ionuţ, Jula Radu, Lupuleţ Iulian.

CSM Şcolar Reşiţa II (antrenor Cristian Bercsenyi): Osain Rareş – Albu Alex, Doană Ianis, Chiratc Mario, Cristea Denis, Anuţa Mario,  Ionică Raul, Dancea David, Cherga Silvian, Mocodean Gabi.

Înainte de startul proprius zis al competiţiei, după prezentarea pe scurt a cărţii de vizită a regretatului Gică Lupu, soţia Ramona şi sora Tudoriţa Nicula au ţinut să le mulţumească tuturor celor prezenţi, copiii, părinţi şi prieteni,  pentru faptul că au dat curs invitaţiei de a-l comemora pe cel ce a fost Gheorghe Lupu.

A urmat un moment de reculegere în memoria lui Gică Lupu, iar lovitura de începere a turneului, a partidei CSM Şcolar Reşiţa I - CS Gloria Reşiţa  a fost dată de fiul, Casian (17 ani).

Chiar în mijlocul derulării competiiţiei, partida AS Berzasca – CS Gloria Reşiţa a fost întreruptă de gestul extrem de emoţionant  şi totodată surpriză, al jucătorilor născuţi 1995 (educaţi în tainele fotbalului de către Gică Lupu) care acum fac parte din lotul echipei Metalul II Reşiţa.
Elevii de acum a lui Dan Potocianu, conduşi de către Patrick Potocianu, au sosit la sala de sport, direct de la partida Nera Bozovici – CS Metalul II Reşiţa (scor 2-3), şi având câte o candelă roşie în mână, au cerut publicului  să-şi aducă aminte încă  odată de Gheorghe Lupu, promiţându-i acestuia că: “Te vom iubi mereu!”, după care au înghenunchiat şi au ridicat mâinile către ceruri!
Protagoniştii momentului au fost: Dan şi Patrick Potocianu, Cosmin Lungu, Cătălin Toader, Beniamin Iancu, Miodrag Stoica, Mario Beloescu, Bogdan Văcărescu, Cristian Roşca, Răzvan Marcu, Mihai Jemenariu, Alexandru Curelea, Adrian Grumăjel, Sebastian Coviţ, Radu Bălăuroiu, Marcu Vichente.

Asociaţia Judeţeană de Fotbal Caraş-Severin a acordat diplome de excelenţă familiei, Ramona Lupu şi Tudoriţa Nicula, pentru faptul că au contribuit la formarea ca om şi a antrenor a celui ce a fost Gheorghe Lupu, în timp ce Dan Potocianu şi Sevastian Bica au primit o mică consolare pentru că au fost alături de regretatul Gică Lupu până-n ultima clipă.

Fiecare echipă participantă a primit ca premiu câte o minge de joc, iar ocupantele podiumului au primit şi câte o cupă, în timp ce ficare jucător în parte a primit câte o diplomă personalizată, câte un tricou alb cu chipul antrenorului şi o ciocolată pentru a “îmblânzi” mingea cum spun şi acum jucătorii de la old-boy.  

Locul I a fost ocupat de către AS Berzasca, care a primit şi o frumoasă cupă, locul II a fost ocupat de către Gloria Reşiţa, iar pe locul trei s-au clasat colegii lui Ianis Doană de la CSM Şcolar Şcolar Reşiţa II. Aceştia din urmă au fost premiaţi şi cu trofeul “Fair-Play” al turneului pentru că au demonstrat că cei mai mici nu sunt şi cei din urmă.

Au primit diplome de excelenţă şi cei patru antrenori care au pus umărul la reuşita competiţiei:
Ion Armanca şi Sorin Popescu (ambii de la Berzasca), Radoiţă Iovanovici (Gloria Reşiţa) şi Cristian Bercsenyi (CSM Şcola Reşiţa).

Ediţiile viitoare ale Memorialului “Gheorghe Lupu” vor fi gândite pe alt format, de exemplu, gen old-boys cu echipe compuse din colegii regretatului fotbalist şi antrenor, care a fost
“Gheorghe Lupu”.



¤ Gheorghe LUPU s-a născut pe 21 septembrie 1969, la Reşiţa şi a făcut parte din  „generaţia de aur” a CSM Reşiţa în prima ligă în anii 90.
De-a lungul carierei de jucător Gică Lupu sau „Fiara” pe porecla lui fotbalistică, a mai evoluat cu succes la Tractorul Braşov, FC Drobeta Turnu Severin, Tampines Rowers (Singapore), Narpes Kraft (Finlanda), Gloria Reşiţa, Luisa Radimna şi AS Berzasca.

Ca antrenor, Gheorghe Lupu s-a dedicat muncii specifice creşterii juniorilor la FCM Reşiţa (grupa n. 1995), cu care a obţinut rezultate notabile la Cupa Hagi Danone (locul 3 pe ţară –ediţia 2008), campioni judeţeni la juniori D (2008), juniori A – turneul semifinal al campionatului national de la Bacau (2007).

Un caracter şi un bun profesionist, Gică nu s-a dat la o parte mai ales in momentele dificile ale echipelor de seniori FCM Reşiţa (div. B) şi Gloria Resita (div. C), pe care nu concepea să nu le menţină în ligiile superioare.

Din păcate, o boală necruţătoare, pe 9 iunie 2011, a frânt nedrept un destin, care merita mult mai mult de la Divinitate.

Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu