Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 13 septembrie 2013

Revenirea TVR în spaţiul media din Republica Moldova

Ministerul Afacerilor Externe salută semnarea, la 12 septembrie 2013, la sediul Televiziunii Române, a Acordului de soluţionare amiabilă a cererii nr. 36398/08 - Societatea Română de Televiziune (SRTv) împotriva Republicii Moldova, de pe rolul Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO).
Ceremonia semnării s-a desfăşurat în prezenţa Prim-ministrului României, Victor Ponta, a ministrului afacerilor externe, Titus Corlăţean, şi a miniştrilor justiţiei din România şi Republica Moldova, Robert Cazanciuc, respectiv Oleg Efrim, a vice-ministrului afacerilor externe şi integrării europene al Republicii Moldova, Valeriu Chiveri, a secretarului de stat MAE Bogdan Aurescu.
Acordul, negociat cu sprijinul nemijlocit al MAE român, a fost semnat de Preşedintele-director general al Televiziunii Române şi de Agentul Guvernamental al Republicii Moldova pentru CEDO.
Documentul închide cauza aflată pe rolul CEDO, ca urmare a plângerii introduse de Societatea Română de Televiziune după retragerea abuzivă, în 2007, de către autorităţile de atunci de la Chişinău, a licenţei sale de emisie pe teritoriul Republicii Moldova. Acordul are, totodată, un caracter reparatoriu, stabilind condiţiile necesare pentru revenirea în scurt timp a programelor Televiziunii Române în spaţiul media de peste Prut. Astfel, în cuprinsul documentului se precizează concret că, după ce CEDO va aproba acest Acord, TVR va putea reveni imediat în Republica Moldova pe cablu şi pe transmisie digitală experimentală – în funcţiune deja în zona Chişinăului –, precum şi pe transmisie digitală naţională atunci când aceasta va fi implementată în statul vecin, în 2015. Acordul conţine prevederi avantajoase privind acordarea licenţei fără concurs şi garanţii clare că licenţa nu va fi retrasă ori suspendată, sau că emisia nu va fi suspendată. În acelaşi timp, textul asigură protecţie împotriva eventualelor interferenţe în grila de programe, ca şi un regim preferenţial din punct de vedere financiar. Toate aceste prevederi conferă documentului un caracter reparatoriu, de remediere a prejudiciilor generate în urma retragerii arbitrare a licenţei deţinute în mod legal şi legitim de Societatea Română de Televiziune.
Salutând reîntoarcerea TVR în spaţiul media din Republica Moldova, ministrul Titus Corlăţean a declarat: „Aştept ca emisiunile TVR să ajungă cât mai rapid peste Prut. Sunt convins că astfel spaţiul public din Republica Moldova are de câştigat sub raportul diversităţii, al pluralismului şi al modernităţii în spirit european”.
Informaţii suplimentare:
Plângerea introdusă în 2008 de Societatea Română de Televiziune (SRTv, actualmente Televiziunea Română) la CEDO vizează încălcarea de către autorităţile R. Moldova a drepturilor societăţii reclamante la libera exprimare şi la respectarea bunurilor, generată de retragerea abuzivă, în 2007, a licenţei de utilizare a unei frecvenţe naţionale (care fusese atribuită în 2006 SRTv, de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului din R. Moldova, cu valabilitate până la finalul lui 2011). La data de 25 februarie 2009, Guvernul României a decis să intervină în cauza SRTv împotriva Republicii Moldova.
Părţile au convenit, în ianuarie 2013, să soluţioneze amiabil cauza şi au notificat în acest sens Grefa CEDO. Negocierile au început în primele luni ale lui 2013, părţile schimbând mai multe propuneri reciproce de text.
În cursul vizitei la Chişinău a Prim-ministrului României (26-27 august 2013) a fost fixat şi asumat politic un răgaz de trei săptămâni pentru convenirea ultimelor aspecte în discuţie şi semnarea Înţelegerii amiabile. Acordul a fost finalizat pe 9 septembrie 2013, negocierile fiind purtate de partea română, în numele şi cu mandatul/consultarea permanentă a SRTv, prin Bogdan Aurescu, secretar de stat MAE, şi Catrinel Brumar, Agentul României la CEDO, iar de partea R. Moldova de ministrul justiţiei, Oleg Efrim, şi Lilian Apostol, Agentul R. Moldova la CEDO.
Potrivit termenilor agreaţi de părţi, reintrarea TVR pe piaţa media din R. Moldova se va face prin următoarele modalităţi:

  • preluarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înţelegerii şi în 30 de zile de la cererea formală a SRTv) a programelor TVR de către operatorii de cablu din R. Moldova;
  • alocarea imediată (după adoptarea Deciziei CEDO de aprobare a Înţelegerii şi în 30 de zile de la cererea formală a SRTv) către TVR a unui slot din proiectul-pilot pentru transmisia digitală terestră, amplasat în Chişinău;
  • alocarea unui slot din viitorul multiplexor digital cu acoperire la nivelul întregii R. Moldova şi (în acest scop) alocarea unei licenţe de emisie în favoarea TVR, fără obligativitatea participării la un concurs, la momentul trecerii la televiziunea digitală în R. Moldova (2015); acordarea licenţei se va face pe perioada maximă prevăzută de legislaţia R. Moldova (7 ani);
Pentru o revenire efectivă în spaţiul media şi în considerarea caracterului reparator al acordului, autorităţile de la Chişinău şi-au asumat respectarea de garanţii aplicabile direct şi în mod excepţional faţă de dreptul intern care vizează :

  1. Acordarea licenţei de emisie şi atribuirea slotului din primul multiplexor naţional (2015) fără condiţionarea participării SRTv la vreun concurs;
  2. Protecţia împotriva retragerii licenţei iniţiale pe perioada primei alocări,  precum şi împotriva suspendării emisiei sau a interferării cu conţinutul programelor transmise de SRTv;
  3. Garanţii împotriva unei modificări unilaterale a conţinutului licenţei de emisie;
  4. Scutirea de la plata de taxe, comisioane, alte costuri pentru revenire;
  5. Perceperea doar a costurilor de funcţionare proporţionale cu slotul oferit în multiplexorul experimental, respectiv perceperea celui mai mic tarif pentru utilizarea slotului din primul multiplexor naţional.
Urmare semnării, Înţelegerea amiabilă va fi notificată de părţi la CEDO, în vederea examinării şi validării, prin Decizie. Înţelegerea are putere executorie, iar aplicarea sa este supravegheată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei.
Ministerul Afacerilor Externe
Irina M.C.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu