Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...

Bine v-am găsit! ...bine m-aţi găsit...
La această adresă, aţi găsit locul unde vă voi povesti despre mine şi despre interesele mele. Viaţa mea şi a comunităţii croate din România. Aşa cum am spus şi în caseta "despre mine", sunt cetăţean român de etnie croată. Sunt originar din chiar "Capitala" croaţilor din România, adică din Caraşova, judeţul Caraş-Severin.
Ei, daca ar fi să vorbim despe croaţii din România şi despre locul meu, ar trebui să vă povestesc foarte multe lucruri. Avem o istorie de sute de ani, pe aceste meleaguri. Unii susţin ca am fi venit aici acum multe sute de ani, alţii susţin că suntem aici dintotdeauna, doar că am învăţat limba datorită călugărilor franciscani croaţi şi catolici, care au avut aici la Caraşova o foarte puternică bază. Să nu uităm că localitatea Caraşova a fost la un moment dat, una dintre cele mai importante localităţi din această zonă! Nu mă pot pronunţa. Parcă i-aş lăsa pe istorici să spună exact adevărul.
Ceea ce se poate vedea acum, cu ochiul liber, este o localitate frumoasă ca o perlă, cu oameni harnici şi inteligenţi care ar putea să facă cinste oricărei localităţi din Europa. Comunitatea mea, este concentrată mai ales în cele şapte sate predominant croate (Caraşova, Iabalcea, Nermed, Lupac, Clocotici, Vodnic şi Rafnic). Dar suntem foarte mulţi în Reşiţa, în Tirol, Slatina Timiş, Timişoara, Bucureşti. Să nu uităm că ne-am răspîndit prin toată Europa, de la Zagreb şi Viena pînă în Madrid, Londra şi dacă ne căutăm bine, o să găsim de-ai noştri chiar şi la Chicago sau prin Australia. Şi nu veţi auzi lucruri rele despre noi. Suntem oameni cinstiţi, catolici foarte credincioşi, harnici la muncă. Dar să ne vezi la învăţătură (aproape că nu mai este casă care să nu aibă câte un student sau absolvent de facultate!). Şi-apoi ştim să ne trăim şi viaţa, ştim să ne distrăm dar mai ales să împărţim bucuria cu oaspeţii noştri, pentru că sîntem nişte oameni primitori şi deschişi.
În orice caz, sunteţi bine-veniţi pe blogul meu. Aici voi posta orice voi simţi că este util comunităţii mele. Voi spune lucruri care sunt de laudă, dar şi lucruri care trebuie spuse ca să fie corectate. Voi arăta cu degetul pe cei care cred că nu pot fi arătaţi şi voi lăuda pe cei ce merită cu adevărat. Vă mulţumesc că mă vizitaţi. Vă mulţumesc că îmi veţi fi prieteni, musafiri, colegi, camarazi sau ceea ce veţi considera domniile voastre că vreţi să fiţi. Criticaţi-mă dacă veţi observa lucruri pe care m-am grăbit să le arăt şi nu sunt aşa cum am crezut eu. Ajutaţi-mă să arăt acele lucruri care trebuiesc arătate. Nu caut doar binele şi frumosul numai ca să se creadă că nu mai există probleme, dar nici nu voi căuta numai răul, minciuna şi duşmănia. Voi încerca să caut adevărul. Calea care să ne ajute să fim noi. Noi cei vechi şi noi cei...noi! Sună bine? Poate o să reuşim împreună să fim mai buni.
Vă mulţumesc pentru vizită!



vineri, 20 septembrie 2013

„Raportul Misiunii ONU privind investigarea presupusei utilizări a armelor chimice în Siria”

Ministerul Afacerilor Externe salută Raportul Misiunii ONU privind investigarea utilizării armelor chimice în incidentele care au avut loc, la 21 august 2013, în zona Ghouta a Damascului, transmis de către Secretarul General al ONU atât către Consiliul de Securitate, cât şi către Adunarea generală a ONU, la 16 septembrie 2013.
Având în vedere concluziile clare în acest sens ale Raportului Misiunii ONU, MAE îşi exprimă consternarea şi profundul regret
cu privire la utilizarea armelor chimice, pe o scară relativ largă, inclusiv împotriva civililor, mai ales a copiilor. Totodată, MAE constată, cu deplină îngrijorare, faptul că Misiunea ONU deţine probe clare şi convingătoare potrivit cărora în zona Ghouta au fost utilizate rachete sol-sol conţinând agent sarin.
MAE reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a utilizării armelor chimice, pe care o consideră, în orice circumstanţe, ca fiind inacceptabilă şi ca reprezentând o încălcare gravă a dreptului internaţional.
În acest context, probele şi constatările din Raportul Misiunii ONU, coroborate cu celelalte elemente de probă în acest sens făcute publice anterior, conduc la concluzia că elemente ale regimului sirian sunt responsabile pentru utilizarea armelor chimice la Ghouta.
MAE îşi exprimă speranţa că o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU va fi adoptată cât mai curând posibil, în scopul implementării acordului la care SUA şi Federaţia Rusă au ajuns la 14 septembrie 2013 în privinţa cadrului pentru eliminarea armelor chimice în Siria şi care să prevadă măsurile constrângătoare necesare pentru aplicarea acestuia în calendarul convenit la Geneva.
Totodată, MAE speră că prin aderarea Siriei, la 14 septembrie 2013, la Convenţia pentru interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice si distrugerea acestora, toate prevederile Convenţiei, inclusiv în ceea ce priveşte identificarea, verificarea şi distrugerea armelor chimice deţinute, vor fi puse în aplicare pe deplin şi fără întârziere în cazul Siriei.
MAE îşi reafirmă sprijinul pentru activitatea Misiunii ONU de investigare, subliniind importanţa asigurării cadrului necesar pentru ca aceasta să poată continua să investigheze în deplină siguranţă toate incidentele faţă de care există suspiciunea utilizării armelor chimice.

Informaţii suplimentare:
Misiunea ONU de investigare a presupusei utilizări a armelor chimice în Siria a fost constituită prin decizia Secretarului General al ONU.
Raportul prezentat de Misiunea ONU la 16 septembrie 2013 se concentrează exclusiv asupra evenimentelor din 21 august 2013, din zona Ghouta a capitalei Damasc. În conformitate cu mandatul său, Misiunea ONU va continua activităţile de investigare şi în privinţa altor presupuse utilizări de arme chimice în Siria, urmând să prezinte un raport final cât de curând posibil.
Concluziile raportului din 16 septembrie se bazează pe probele culese de Misiune la faţa locului, în Ghouta, precum şi pe declaraţiile supravieţuitorilor şi personalului medical.
Convenţia privind interzicerea dezvoltării, producerii, stocării şi folosirii armelor chimice şi distrugerea acestora a intrat în vigoare în 1997. Convenţia interzice Statelor părţi să utilizeze, să dezvolte, să producă, să achiziţioneze şi să stocheze arme chimice. Statele părţi care posedă arme chimice trebuie să distrugă stocurile existente, precum şi instalaţiile de producere a acestora. Totodată, Convenţia stabileşte un regim de verificare internaţională, prin declaraţii si inspecţii la faţa locului.
România a semnat Convenţia în prima zi de la deschiderea ei spre semnare, în 1993, şi a ratificat-o  în 1994.
Sursa: Ministerul Afacerilor Externe
Irina M.C.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu